e-news.cz - kurzy
Reklama

Koruna se drží už téměř měsíc bez intervencí České národní banky

05.12.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Koruna se drží už téměř měsíc bez intervencí České národní banky

Není pravdou, že by v současnosti prodávala centrální banka své devizové rezervy. Koruna se totiž už téměř měsíc drží bez intervencí České národní banky, uvedl v diskuzi pořádané společností SAB Finance a.s. Oldřich Dědek, člen bankovní rady ČNB. Současně zaznělo, že si procházíme obdobím radikální nejistoty a výhled ekonomických očekávání je i dle průzkumu Klubu finančních ředitelů spíše pesimistický. 

Česká koruna se v posledních týdnech drží i bez zásahu centrální banky na historicky poměrně silné úrovni. Přitom od letošního května Česká národní banka intervenuje nebo je připravena rychle intervenovat tak, aby podpořila stabilizaci kurzu koruny. Prodej devizových rezerv nahrazoval v posledních měsících předchozí opatření v podobě kontinuálního zvyšování úrokových sazeb, jež se zastavilo na sedmi procentech. Na otázku týkající se dalšího vývoje úrokových sazeb reagoval profesor Dědek velmi opatrně. V krajním případě nevyloučil ani možnost případného zvýšení, ale podle většiny členů současné bankovní rady jsou úrokové sazby dostatečně vysoké a další růst by byl spíše kontraproduktivní, jelikož by firmám zdražil investice. „Jsme opatrní, myslíme, že inflace by mohla vrcholit a my budeme velmi obezřetní ve snižování sazeb, neboť jsme si vědomi silných proinflačních rizik,“ uvedl Oldřich Dědek. 

Člen bankovní rady v rámci debaty vysílané online z ČNB připomněl, že centrální banky mohou intervenovat nejen přímo na trhu, ale také prostřednictvím slovních intervencí, jelikož pomyslnou zbraní je i slovo. Česká národní banka si tak nyní vystačí pouze se slovem, tedy s verbálním ujištěním, že vstoupí na trh, kdykoli podle ní bude třeba. A to tak, aby českou měnu držela na relativně silné kursové úrovni vůči euru. 

Hostem diskuze byl také prezident Klubu finančních ředitelů Dean Brabec. Podle něj bude reálným problémem mnoha českých firem udržet si svou konkurenceschopnost. „Je důležité, aby se z toho firmy proinvestovaly. Vláda by měla pomoci podnikům, co tady jsou, změnit daně apod. Problémem je konkurenceschopnost v rámci Evropy. Česká republika připravila na podporu společnostem 30 miliard korun zatímco Německo má připraveno 200 miliard euro na podporu podniků. Jak si udržíme konkurenceschopnost, když Česko podnikům nepomůže?“ Brabec dále uvedl, jaká jsou očekávání ekonomického vývoje mezi finančními řediteli. „Pro příští rok čekají propad ekonomiky v rozsahu minus jedno až minus pět procent. Inflace pak podle dotázaných dosáhne v roce 2023 deseti až patnácti procent.“

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je výhled českých firem opravdu pesimistický. Na dotaz týkající se úrokových sazeb uvedl, že si myslí, že koncem roku 2023 by se úroková sazba centrální banky mohla pohybovat kolem šesti procent. A při diskuzi měnové politiky a faktorů ovlivňujících stabilitu koruny upřesnil, že dovozci i vývozci se mohou bránit zajištěním, tedy měnovým forwardem.

Na tento produkt se na českém trhu specializuje například společnost SAB Finance, která v posledních třech letech zaznamenává kontinuální nárůst o zajištění měnových kurzů. Od roku 2020 vzrostl počet obchodů s měnovým zajištěním o více jak 115 % procent. Objem transakcí zaznamenal růst dokonce přes 130 %. Povědomí a využívání forwardu tedy stoupá. Firmy z řad exportérů se nejčastěji zajišťují na 1,5 roku, zatímco importéři volí kratší dobu – tj. 6 měsíců.

Podle Kovandy je to stejná paralela, jako například v letošním roce situace na energetickém trhu, tedy že společnosti se zafixovanou cenou jsou na tom lépe než ty, které nakupují energie za spotové ceny. 

Foto: Pixabay

Zdroj: SAB


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama