e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář k předběžnému odhadu výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2022

03.02.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář k předběžnému odhadu výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2022

Česká ekonomika v loňském závěrečném čtvrtletí zaznamenala druhý mezikvartální pokles HDP v řadě a vstoupila tak do technické recese. Mezikvartální pokles HDP v loňském závěrečném čtvrtletí činil 0,3 %, což byl ovšem lepší výsledek, než trhem očekávaný pokles o 0,6 %. Mezikvartální pokles HDP byl v závěru loňského roku opět tažen slabší spotřebou domácností, podobně tomu bylo již v loňském třetím čtvrtletí. Za celý rok 2022 vykázala česká ekonomika růst HDP 2,5 %, tahounem byly výdaje na tvorbu hrubého kapitálu a zahraniční obchod, zatímco spotřeba domácností měla na celoroční výkon HDP nepříznivý vliv.

Předběžný údaj hlásí, že česká ekonomika v loňském závěrečném čtvrtletí vykázala mezikvartální pokles HDP o 0,3 %, zatímco finanční trh počítal s poklesem o 0,6 %. V meziročním vyjádření růst HDP ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil z 1,5 % na 0,4 %. Výrazné zpomalení meziročního růstu HDP jde na vrub jak slabšímu výkonu ekonomiky v loňském závěrečném čtvrtletí, tak statistickým efektům srovnávací základny, neboť závěrečné čtvrtletí roku předchozího, tedy roku 2021, bylo ve znamení silného růstu HDP v souvislosti s uvolněním pandemických omezení.

Dle vyjádření ČSÚ měl na českou ekonomiku v loňském závěrečném čtvrtletí negativní vliv zejména pokles spotřeby domácností, jenž byl hlavním tahounem mezičtvrtletního poklesu HDP také ve třetím čtvrtletí 2022. Na tuzemské domácnosti i nadále dopadá vysoká inflace, jež vede k poklesu reálných mezd a tedy i spotřeby domácností. V meziročním vyjádření vykázal HDP v závěrečném čtvrtletí růst 0,4 %, jenž byl tažen především výdaji na tvorbu hrubého kapitálu a růstem exportů. Na straně tvorby HDP měl na meziroční výkon příznivý dopad především vývoj v průmyslu, zatímco sektory navázané na domácí poptávku jako jsou služby, doprava, ubytování a pohostinství, vykázaly pokles.

Detailní statistika HDP za loňské závěrečné čtvrtletí a za rok 2022 jako celek bude zveřejněna 3. března. Detailní statistika HDP, jež bude zveřejněna počátkem března, může vedle bližšího pohledu na růst jednotlivých položek na straně poptávky a na výkon sektorů a odvětví na straně nabídky vést také ke zpřesnění dnes zveřejněného předběžného údaje o celkovém výkonu HDP.

Česká ekonomika vykázala mezikvartální pokles HDP v loňském třetím i čtvrtém čtvrtletí a upadla do tzv. technické recese, jež je definována jako mezikvartální pokles HDP ve dvou kalendářních čtvrtletích po sobě. Očekávám, že první čtvrtletí letošního roku by již mohlo přinést víceméně stabilizaci HDP v mezikvartálním vyjádření, meziročně ale HDP v letošním prvním čtvrtletí nejspíše vykáže pokles. Za celý rok 2022 vzrostl HDP České republiky o 2,5 %, slabší druhé pololetí roku 2022 a zhruba mezikvartální stagnace v prvním čtvrtletí roku letošního ale budou mít nepříznivý vliv na celoroční výkon HDP v letošním roce. Očekávám, že HDP se sice vrátí k mezikvartálnímu růstu nejpozději od letošního druhého čtvrtletí, za celý rok 2023 nicméně odhaduji růst HDP pouze v oblasti 0,5 %.Nicméně: pokud letos česká ekonomika skutečně vykáže kladný celoroční růst HDP, tak půjde o lepší výsledek, než dosud očekávala řada institucí včetně ČNB anebo Ministerstva financí.

Pokud se letos skutečně dočkáme celoročního růstu HDP v oblasti 0,5 %, nebude to pro českou ekonomiku špatné vysvědčení a takový výsledek v sobě zahrnuje předpoklad, že HDP v průběhu letošního roku najede na slušný mezičtvrtletní růst. České ekonomice by měl letos pomoci aktuální příznivý vývoj na světových trzích s energiemi a pokles cen energií by měl mít příznivý vliv obecně na Evropu jako celek, z čehož by měli těžit čeští exportéři. V průběhu letošního roku by se měla začít stavět na nohy také spotřeba domácností, jakkoliv ta byla v loňském druhém pololetí hlavním tahounem poklesu celkového výkonu české ekonomiky.

RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama