e-news.cz - kurzy
Reklama

Vratislav Janda: Golf z ryze exklusivní zábavy se stal sportem pro běžné občany, mládež, rodiny i seniory

25.07.2022, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Vratislav Janda: Golf z ryze exklusivní zábavy se stal sportem pro běžné občany, mládež, rodiny i seniory

Vratislav Janda je prezident České golfové federace. Původně je právník a působil jako diplomat v Evropě, Asii, Africe a Americe, též i jako zástupce velvyslance v USA. Zasedal v nejvyšším managementu nadnárodních společností jako např. British American Tobacco, Nestlé aj.
Rozhovor s VRATISLAVEM JANDOU, prezidentem České golfové federace.
Česká golfová federace oslavila loni 90 let od svého založení. Prvním prezidentem, tehdy pod názvem Golfový svaz ČSR, byl velký golfový propagátor baron František Ringhoffer v letech 1931-1940. Jak se od té doby změnil golf a golfové prostředí? 
Jistě se od dob pana barona změnil golf i golfové prostředí. Z úzké skupinky nadšenců se Česká golfová federace vyvinula v pátý největší olympijský sport v naší zemi. Z ryze exklusivní zábavy se stal sport pro běžné občany, mládež, rodiny, ale především seniory. Popularitu našeho sportu ilustruje i skutečnost, že z necelé desítky hřišť v dobách pana barona, dnes máme v ČR 106 hřišť. To nás, vzhledem k počtu obyvatel, řadí k předním evropským golfovým velmocem. Zapomenout bychom také neměli, že se čeští reprezentanti pravidelně účastní letních olympiád.
Loni jste byl zvolen prezidentem České golfové federace. V jaké kondici se nacházel ČGF? Jaké vidíte nejaktuálnější problémy?
Golf je unikátní v tom, a to asi nemá žádný jiný sport, že celá infrastruktura je soukromá. Podívejte se, fotbalový stadion je města, hokejový stadion je městský. … V golfu nic takového není. A provozovatelé golfové infrastruktury mnohdy potřebují zastání a podporu ve vztahu se státní správou a samosprávou, a od toho by měla být Česká golfová federace. Na dotaz stran kondice je těžké krátce odpovědět.
Začali jsme golfovou federaci modernizovat. Ale jsme teprve na začátku. Názory ve federaci nejsou vždy identické, ale věřím, že jsme zahájili dialog, který nás posouvá dopředu.
Prezidentský post jste si přibral ke své manažerské profesi. Jak se vám dařilo v prvních měsících skloubit pracovní povinnosti a golfové funkcionaření? Co vám daly zkušenosti manažera do funkce prezidenta?
Právě manažerské zkušenosti mi pomáhají skloubit obě činnosti. Prostě si stanovíte priority a v závislosti na tom si uspořádáte svůj čas.
Myslíte si, že i golf bude moci využít některé z dotačních programů, které mají změnu směrem k zelené energetice podpořit? Proč by se měl ubírat udržitelností energetiky?
Na zelenou politiku je vyčleněn velký objem prostředků. Ty bude moci využít ten, kdo bude mít připravené projekty a bude schopen se o peníze v dotačních programech ucházet. Pokud nebudeme připraveni, zaplatíme je z vlastní kapsy. Tady vidím velký prostor pro spolupráci České golfové federace s Asociací golfových hřišť (AGH), abychom dokázali společně připravit takové projekty, které budou směřovat k tomu, aby byl golf opravdu zeleným sportem.
Myslím, že máme přibližně tři roky na přípravu. Najali jsme agenturu, která se na vyhledávání dotačních příležitostí a administraci těchto programů specializuje. Počítáme s tím, že její podpory budou moci využít i hřiště. Zatím se snažíme zmapovat dostupné zdroje, zároveň i potřeby hřišť. Od svého zvolení se snažím setkávat se s klíčovými lidmi na ministerstvech a v různých vládních agenturách, abychom stávající situaci co nejlépe rozuměli. Začít musíme energetickými a CO2 audity, které nám odkryjí naše silná i slabá místa.
Kde jsou podle vás ta slabá místa? Co českému golfu nejvíce chybí?
Půjde pravděpodobně o nakládání s vodou a ochranu vodních zdrojů, podporu obnovitelné energie, včetně třeba budování nabíječek pro elektromobily, snížené zátěže plynoucí z hnojení, používání pesticidů a herbicidů, a tak dále. Na tohle vše se budeme muset připravit. Přitom musím říct, že za Evropou nijak zásadně v přípravách nezaostáváme. I když už se o změnách mluví docela dlouho, mnoho práce uděláno nebylo. Náskok má Skandinávie a Nizozemí, ale není zásadně velký. To je šance pro nás a naše hřiště. Ale musíme co nejrychleji začít s přípravami.
V roce 1989 hrálo golf u nás asi 3 tisíce hráčů. Dnes je to asi 55 tisíc. Když jste mluvil o infrastruktuře, je zde ještě prostor k růstu?
Nad tím se vznáší otazník. Klub potřebuje přibližně 500 členů, aby začal být ekonomicky stabilní. Přitom nyní máme u nás asi 106 hřišť. To vede k tomu, že řada hřišť je prodělečná a jejich majitelé je mají spíše jako nákladný koníček, než byznys. To je důvod, proč musíme majitele hřišť podpořit a pomoci jim hřiště změnit tak, aby byli schopni snížit náklady na provoz a dokázali efektivně využívat dostupných dotačních programů.
Zároveň ale musíme pracovat na tom, abychom golf zatraktivnili pro potenciální zájemce, protože když budeme mít více hráčů, pomůže to i ekonomice hřišť. Golf dnes hrají zejména dvě skupiny hráčů – mladí do dvaceti, a pak lidé nad padesát. Pro obě skupiny je ekologie téma. Pokud se golf stane zeleným sportem, nepochybuji, že to bude pro ně důležitým impulsem.
Proč je spolupráce s Asociací golfových hřišť a Profesionální golfovou asociací hráčů a učitelů golfu (PGA Česká republika) tak důležitá? Co si od toho slibujete?
Z pohledu České golfové federace vidím jako nejdůležitější událost letošního roku, aktivizaci Asociace golfových hřišť, protože v ní získáváme silného a důležitého partnera. AGH sdružuje majitele infrastruktury, na které hrajeme. Již ve svém kandidátském projevu na funkci prezidenta jsem zdůraznil, že mým zájmem je napomoci ke sjednocení golfového prostředí. Jeho součástí je nejen Česká golfová federace zastupující zájmy hráčů a zastřešující sportovní stránku, ale – naprosto nezpochybnitelně – také Asociace golfových hřišť reprezentující jejich majitele. Ti zase reprezentují infrastrukturu, bez které hrát nemůžeme. Proto mě osobně změny v AGH nesmírně potěšily. Mezeru vidím také ve výchově a vzdělávání golfistů. Profesionálové reprezentovaní PGA musí udělat množství práce. Dobře si to uvědomuji a rozhodně to nebude zítra.
Do kterých oblastí jste napnul nebo napnete své úsilí nejdříve?  Povedlo se vám to?
Za podstatné považuji, že se podařilo s Národní sportovní agenturou vyjednat financování ČGF ve výši 92% loňského rozpočtu, a to v situaci, kdy vzhledem k omezeným možnostem státních financí, v celkovém balíku vyčleněném pro sport je zhruba o čtvrtinu méně, než v předchozím období.  Zahájili jsme práce na mapování dotačních možností využitelných pro golfové prostředí. Otevíráme problematiku PR a marketingu golfu a požádali jsme o připomínky a spolupráci také hřiště prostřednictvím AGH. Na základně podnětu Konference ČGF jsme vytvořili pracovní skupinu zabývající se příspěvky ČGF a koncem léta bych rád výboru předložil návrh konsolidaci a podporu seniorského golfu. Zahájili jsme jednání s dalšími potenciálními partnery ČGF. Je toho celá řada.
Kde vidíte český golf na konci svého funkčního období?
Rád bych, aby ČGF byla skutečnou oporou golfové veřejnosti, hřišť i profesionálů, ve všech oblastech jejich zájmů.
Jak vidíte finance pro sezónu 2022. Bude rozpočet dodržen?
Nejsme bohatá federace. Jak jsem již zmiňoval, v některé z předchozích odpovědí podařilo se nám ale vyjednat 92% procent loňské dotace od Národní sportovní agentury. To je skvělý výsledek, přestože náš sport nemá výrazné olympijské výsledky, které při rozdělování dotací hrají velkou roli. Přitom víme, že nová vláda musela zavést rozpočtové úspory a sport dostal skoro o čtvrtinu peněz méně. Dosáhli jsme toho tak tak, že jsme byli hodnoceni objektivně a spravedlivě, k čemuž v minulosti bohužel nedocházelo. Proč bychom neměli dodržet rozpočet?
Jak vnímáte vítězství amatérky Jany Melichové v Tipsport Czech Ladies Open 2022 letos v červnu v Berouně?
Je to velký úspěch pro český golf a ČGF. Poprvé v historii vyhrála turnaj nejvyšší evropské série na české půdě Češka. Slečna Jana Melichová předvedla senzační hru stejně tak i slečna Klára Spilková. A to je třeba zmínit i další české hráčky: Patricii Mackovou, Denisu Vodičkovou, Agátu Vahalovou i Kristýnu Napoleaovou.
Ale je třeba připomenout důležitou skutečnost! Takového úspěchu by nebylo možné dosáhnout bez nadšenců, kteří takové turnaje u nás pořádají, v tomto případě pana Koželuha a hřiště v Berouně. Ale chci vzpomenout i na pány Hlaváčka a Šikoše na Dýšině, pana Plašila na Kaskádě nebo pana Pose v Čeladné, a samozřejmě musím zmínit pana Dědka a hřiště Albatros, ale řadu a dalších!
Golf byl tzv. vidět v médiích v pozitivních souvislostech, a to jistě napomůže k celkové popularizaci. Což je z mého pohledu velmi důležité, a tímto směrem se vydává i ČGF. Chceme se zaměřit na zvýšení povědomí o golfu a přilákání dalších golfistů. V tom nám úspěch slečny Melichové nesmírně pomáhá.
Hrajete stále aktivně golf? Co vám dal golf do vašeho osobního i profesního života?
Golf hraji a jsem vášnivý, i když průměrný, amatérský golfista. Tento krásný golf mi dopřává prožití neuvěřitelných emocí…. eufórie, když se podaří dát ránu, která letí, kam chcete, a jak jste si představoval, a zároveň frustraci, když se nedaří (to bývá bohužel častěji). Přinesl mi spoustu krásných setkání, z nichž se mnohá vyvinula v přátelství. Poznávání nových, krásných míst. Je toho mnoho a každému bych přál, aby si golf zkusil.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Vratislavem Jandou
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama