e-news.cz - kurzy
Reklama

V Čechách dětem spoří šedesát sedm procent rodičů, na Slovensku až sedmdesát devět procent

20.07.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V Čechách dětem spoří šedesát sedm procent rodičů, na Slovensku až sedmdesát devět procent

Češi patří ke spořivým národům. Mezi top tři motivátory ke spoření patří i střádání pro děti na jejich jednodušší start do života. Nějaké peníze dětem odkládá šedesát sedm procent českých rodičů, u slovenských sousedů je to dokonce sedmdesát devět procent rodičů.

Nejčastěji dávají stranou částku 500–1000 korun. Zatímco v Čechách je nejvyužívanějším spořicím produktem pro děti stavební spoření, které využívá až 52 % rodičů, na Slovensku je to dětský spořicí účet, který preferuje 43 % dotázaných. Čeští rodiče mají vyšší požadavky na zhodnocení, nejvíce, a to 43 % jich očekává roční zhodnocení úspor pro děti na úrovni 1,5–3 %, na Slovensku očekává nejvyšší podíl rodičů (38 %) zhodnocení jen do 1,5 % p.a. Informace vyplynuly z dotazování online investiční platformy Portu.
Svým dětem spoří téměř 7 z 10 českých rodičů, na Slovensku pak dokonce 8 z 10 dotázaných rodičů. Rovnou od narození přitom začalo odkládat 36 % Čechů a 49 % Slováků. Polovina českých rodičů spoří částku 500 až 1 000 Kč, na Slovensku ekvivalent této částky (20–60 eur) odkládá 56 % dotázaných. Další zhruba třetina rodičů v obou regionech spoří maximálně 500 Kč a jen 12 % Čechů, resp. 10 % Slováků, zvládá odkládat v průměru více než 1 500 Kč.
Až potud je situace v obou krajinách podobná. Výraznější odchylky ale můžeme vidět ve využívání finančních a investičních produktů, které mají zhodnotit úspory pro děti, ale také v očekávaném zhodnocení. Zatímco v Čechách je jednoznačně nejvyužívanějším nástrojem stavební spoření (52 %), na Slovensku ho využívá jen čtvrtina dotázaných (25 %). Naopak Slováci nejčastěji střádají dětem na dětských spořicích účtech (43 %), ten využívá v Čechách zhruba 36 % rodičů. Slováci také výrazně častěji než Češi využívají pro vytváření a zhodnocení úspor dětem investiční životní pojištění (29 % vs. 10 %), ale také podílové fondy (14 % vs. 9 %) nebo akcie a dluhopisy. Čeští rodiče naopak častěji volí alternativu střádání pro děti prostřednictvím penzijního spoření (13 % vs. 3 %).
„Stavební spoření má v Čechách silnou tradici. Jeho hlavními výhodami je státní příspěvek a v podstatě nulové riziko, zároveň ale takto konzervativní produkt nemá při vyšší inflaci šanci udržet hodnotu peněz. Při odkládání peněz pro děti je třeba využít dlouhý horizont, který mají rodiče k dispozici a vybrat produkt, který peníze zhodnocuje efektivněji. Právě čas hraje ve prospěch investičních produktů jako jsou akcie, dluhopisy nebo levné ETF fondy. Investice sice nesou určité riziko, to se ale s delším horizontem snižuje, a naopak vytváří potenciál vyššího zhodnocení – například u akcií v průměru kolem 8 % ročně,“ říká Anna Kortusová, analytička online investiční platformy Portu.

Graf – Využívání finančních produktů ke spoření pro děti v ČR a SR

Foto: Portu

Pokud se podíváme na předpokládané zhodnocení, v Čechách nejvíce rodičů (43 %) očekává že jejich úspory budou zhodnoceny ročně alespoň o 1,5-3 % a další zhruba čtvrtina (28 %) očekává úročení do 1,5 % p.a. Na Slovensku by bylo s úročením do 1,5 % spokojeno 39 % dotázaných a s úročením 1,5-3 % zhruba třetina (34 %) dotázaných. Nižší očekávání mají častěji ženy. Muži by si častěji představovali vyšší než 3% zhodnocení. Více než 5% zhodnocení úspor pro děti by si pak představovalo 7 % českých a 10 % slovenských rodičů.
„K odkládání peněz bokem je vhodné inspirovat i samotné děti. Naučí je to hospodařit s penězi a brát v úvahu časový horizont. Dlouhodobějším odkládáním vnímají rostoucí úspory a schopnost připravit se na větší finanční výdaje i splnění vytouženého snu. Starší děti, které mají k dispozici peníze z brigád či získané formou dárku za vysvědčení nebo k narozeninám, si je mohou nechat zhodnocovat na dětském investičním účtu, kde uvidí vývojovou křivku. Už v mladším věku se tak učí zodpovědnému přístupu k financím a důležitosti odkládání peněz stranou na výdaje, které je čekají v budoucnosti,“ uzavírá Kortusová.
Jednoduchou formou investování je například dětský investiční účet od Portu s nízkým 0,25% poplatkem, kam mohou začít odkládat rodiče nebo příbuzní a později se do investování mohou zapojit sami děti. Pokud například začnou potomkovi rodiče spořit od narození částku 1 000 Kč měsíčně, v 18 letech může vstoupit do dospělosti s 527 000 Kč.
Foto: Pixabay
Zdroj: ShrtCut Studio
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama