Trh realit se mění. Prodat nemovitost je stále těžší

19.07.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Trh realit se mění. Prodat nemovitost je stále těžší

Zatímco před rokem hypotéky v Česku zažívaly boom, dnes je situace naprosto opačná. Přehřátý trh zamrzl. Dle dat České bankovní asociace se v červnu objem hypoték propadl o pětašedesát procent. Ruku v ruce s objemem hypoték padá i počet prodaných nemovitostí.

Klesá zájem o nákup nemovitosti, na druhé straně roste poptávka po pronájmech. Tak by se dala ve zkratce popsat aktuální situace na českém realitním trhu.
Nemovitostí k prodeji je víc než jindy
Výsledkem propadu poptávky je nezvykle široká nabídka, kterou v posledních měsících registrují realitní servery. Společnost GarantovanyNajem.cz například hlásí, že nabídka nemovitostí k prodeji se za posledních osm měsíců zvýšila v Praze o 16 procent, v Brně dokonce o 86 procent. Také analýza portálu Valuo.cz, který se zaměřuje na porovnávání veřejných nabídek nemovitostí, ukázala, že se nabídky realitních serverů hromadí. Počet nemovitostí k prodeji narůstá dokonce i přesto, že prodávající své nemovitosti opakovaně zlevňují.
Prodat nemovitost je stále těžší, jak dokazují také data z katastru nemovitostí o počtech prodaných bytů a domů. Prodeje v prvních třech měsících roku 2022 kopírovaly loňské, v dubnu však křivka prodejů začala strmě klesat. V květnu poklesl počet prodaných bytů průměrně téměř o pětinu, domů se prodalo méně o čtvrtinu. Pochopitelně záleží na lokalitě i technickém stavu nemovitosti. Prodeje jsou ovlivněny také tím, že rekonstrukce se vzhledem k růstu cen ve stavebnictví zásadně prodražují.
Institucionální investoři zájem neztrácejí
Přes aktuální změny a všeobecnou nervozitu vyniká trh realit oproti ostatním trhům stále relativně vysokou mírou stability a výnosnosti. A tak nepřestává lákat institucionální investory. Ti mají nově v hledáčku nájemní bydlení, ke kterému směřuje i současná poptávka.
Majitelé zajímavých nemovitostí, jako jsou bytové domy, tak mohou kupující hledat tam, kde dokážou zajistit zdroje financování bez ohledu na úroveň úrokových sazeb. Může jít o nové hráče, kteří na trh realit vstupují, ale i zavedené společnosti. Investiční apetit nechybí například společnosti PSN. Na rozdíl od jiných se neomezuje na jeden druh realit a majitelům navíc deklaruje, že o jejich nemovitost bude dobře postaráno.
Foto: Pixabay
Zdroje: Česká bankovní asociace, GarantovanyNajem.cz, Valuo.cz, PSN


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Buřinka zlevňuje nezajištěné úvěry o 0,7 procentního bodu

13.01.2024, Autor: red

Stavební spořitelna České spořitelny snižuje od 12. ledna 2024 sazby u nezajištěných úvěrů, a to celkem o 0,7 procentního bodu. Sazba Úvěru od Buřinky nově činí 6,69 % při tříleté fixaci a 7,19 % po celou dobu splácení.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama