e-news.cz - kurzy
Reklama

Samostatně v bytě bydlí 276 tisíc Pražanů, nejvíce ze všech krajů v Česku

22.07.2022, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Samostatně v bytě bydlí 276 tisíc Pražanů, nejvíce ze všech krajů v Česku

Ticho, klid a sociální zařízení jen pro sebe. Na druhou stranu samota a nemožnost dělit se o náklady s někým jiným. V českém hlavním městě žije samostatně v bytě 275 733 tisíc lidí, což je nejvíce ze všech ostatních krajů Česka.

Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle nichž je v Praze 627 705 obydlených bytů. V celém Česku jich pak statistici napočítali 4 480 139. Je jich tak o 9,1 procenta více než při posledním sčítání před deseti lety.
Prahu v počtu bytů obývaných jednou osobou následuje Moravskoslezský kraj (182 864 bytů) a Středočeský kraj (176 554 bytů). Statistický úřad nezveřejnil, kdo přesně jsou ti, kteří bydlí samostatně. Dá se očekávat, že to budou jednak takzvaní singles, kteří společné bydlení zatím nehledají. Na druhé straně bude mezi samostatně bydlícími také velké množství důchodců, kterým umřel jejich životní partner.
Právě druhá skupina je výrazně ohrožena současným razantním růstem nákladů na bydlení. Jen v červnu vzrostly podle ČSÚ ceny elektřiny pro domácnosti o 31,6 procenta, zemního plynu dokonce o 57,8 procenta. Tuhá paliva jsou letos oproti loňsku dražší o 34 procent a teplo a teplá voda o 18,1 procenta. Za vodné si domácnosti připlatí 5,3 procenta a za stočné 6,4 procenta. Náklady na bydlení v bytě tak mohou stoupnout i o tisíce korun měsíčně, což způsobí největší problémy hlavně lidem, kteří bydlí samostatně.
Zatímco mladí singles mají často dobře placenou práci a nějaké rezervy, případně se mohou domluvit s partnerem či přáteli na spolubydlení, staří lidé takhle flexibilní nejsou. Navíc často nemají velké úspory, takže vyšší náklady budou zvládat mnohem hůře. Jednou z mála možností, jak tomu čelit, je výměna většího bytu za menší. Jediný člověk nemusí bydlet ve velkém třípokojovém bytě, úplně mu stačí menší, který má nižší provozní náklady než velký byt s více pokoji. Rozdíl v ceně lze využít k pokrytí rostoucích nákladů za energie. Na druhou stranu je pro staré lidi problematické stěhovat se z bytu, v němž často strávili podstatnou část života. Vzhledem k vývoji na trhu s energiemi však mnohým starším samobydlícím bohužel nic jiného nezbyde.
EVŽEN KOREC, Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.
Foto: Pixabay
Zdroj: EKOSPOL a. s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama