e-news.cz - kurzy
Reklama

Rekonstrukce se nezastavily, ale rostoucí ceny ovlivňují jejich rozsah i výběr materiálů

18.07.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rekonstrukce se nezastavily, ale rostoucí ceny ovlivňují jejich rozsah i výběr materiálů

Do stavby nebo rekonstrukce domova se v loňském roce podle průzkumu Buřinky pustila skoro polovina Čechů. Do úprav se vrhají i kvůli snahám zabránit únikům tepla nebo instalovat lepší zdroj vytápění.

Třetina lidí také pocítila následky zdražování cen stavebních materiálů. Přístup k rekonstrukcím se proto mění, jak ukazuje květnový průzkum Stavební spořitelny České spořitelny. Lidé si více prací provádí sami či využívají levnější materiály. 29 % lidí, kteří se do rekonstrukce pustili, přiznává, že část věcí prostě nedodělá a 27 % zaplatilo vyšší cenu, než původně plánovali.  
Ceny stavebních materiálů skokově rostou. „Může za to zvýšená poptávka po výstavbě a rekonstrukcích, ale také výpadky ve výrobě a narušení dodavatelských řetězců způsobené pandemií. Další důvodem růstu cen stavebních materiálů jsou zvyšující se ceny energií a dopravy,“ říká Milan Pospíšil ze Stavební spořitelny České spořitelny.
To se samozřejmě promítá do cen staveb či rekonstrukcí. Mírnější prodražení o desetinu pocítilo 8,3 % Čechů. O více než 10 % se ale rekonstrukce či stavba prodražila pětině Čechů. Díky zastropovaným cenám se zdražení nedotklo pouze 4 % respondentů průzkumu Buřinky. „Při přípravě rozpočtu na rekonstrukci počítejte s rezervou, zvlášť nyní, kdy se ceny materiálů mění prakticky přes noc. Raději využívejte zdroje banky ve větší míře a své úspory ponechte jako rezervu. Účelový úvěr na bydlení (úvěr ze stavebního spoření nebo hypotéka) umožňuje navíc zvolit dlouhou dobu splatnosti a tím snížit měsíční splátky a tedy i zatížení rodinného rozpočtu,“ radí Milan Pospíšil z Buřinky.

Zdroj: SSČS

Omezení rozsahu prací i přiložení ruky k dílu
Naprostá většina rekonstruujících musela dopady rostoucích cen řešit operativně v průběhu stavby. 42 % Čechů s rozestavěnou nemovitostí kompenzovalo rostoucí ceny materiálu prací svépomocí. V 29,6 % případů omezili lidé rozsah prací a jednoduše nedodělali vše, co si původně plánovali. Více něž pětina dotázaných, kteří stavěli či rekonstruovali, byla nucena použít levnější materiály.

Zdroj: SSČS

Nedostatek řemeslníků? Pomohou přátelé
Na proces rekonstrukce má vliv také dlouhodobý nedostatek řemeslníků. Ten se ještě prohloubil kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině. Čekací lhůty se tak prodlužují a Češi reagují různě. Naprostá většina (76,8 %) lidí se rozhodla pustit se do úpravy svého bydlení svépomocí. Práce, které zvládli, si tak udělali sami nebo s pomocí rodiny a kamarádů. 26,9 % respondentů průzkumu Buřinky raději počkalo až bude mít vybraný řemeslník volno. Necelých 7 % lidí využilo při rekonstrukcích a stavbách učně. Lidé se na školy obrací kromě zednických prací také s požadavkem výroby nábytku na míru. Spolupráce se školami bývá cenově výhodnější, ale protože se studenti práci učí, zakázka mívá delší zpracování.

Zdroj: SSČS

Foto: Pixabay
Zdroj: SSČS


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama