e-news.cz - kurzy
Reklama

Michal Kindl: Ne nadarmo se říká, že kultura je odrazem společnosti

11.07.2022, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Michal Kindl: Ne nadarmo se říká, že kultura je odrazem společnosti

Michal Kindl je zpěvák, textař, klavírista a producent. Věnuje se též organizování divadelních představení a koncertů. Vydal debutové album Barvy a byl hostem turné Davida Kollera, vystupoval též i na koncertech skupiny Chinaski.

Dlouhodobě spolupracuje s operním zpěvákem Štefanem Margitou, kdy v roce 2019 nazpívali společně duet Kulisy a Michal vystoupil i jako speciální host na vánočním koncertním turné Štefana Margity. Tvorba Michala Kindla v podobě 12 autorských písní se objevuje i na dalším albu Na správné cestě, které v roce 2021 nahrál Štefan Margita, a které doprovází úspěšné koncertní turné Intimity. Spolupracuje i se slovenským zpěvákem Adamem Ďuricou a dalšími. Letos v červnu Michal vydává jeho druhé sólové album Loutka devátá.  
Rozhovor s MICHALEM KINDLEM zpěvákem, textařem, klavíristou a producentem.
Jak jste se dostal k hudbě, zpívání a ke kultuře? Je to rodinná tradice?
Rodinná tradice to není, i když u piana jsem jako dítě sedával se svojí sestrou a hráli jsme čtyřhru. U hudby jsem nakonec zůstal jenom já. Na piano hraju asi od šesti let. To, že můžu pracovat v kultuře, beru jako poslání. K hudbě jsem se dostal díky svojí německé babičce.
Jak dlouhá byla cesta k vašemu prvnímu albu?
První album Barvy jsem napsal poté, co jsem ze dne na dne skončil z muzicírováním po svatbách. Už jsem tam nebyl rád. Ta svoboda psát vlastní skladby je něco, co ničím nejde nahradit.
Jsou to skoro čtyři roky, co jste vydal své debutové album Barvy. Co všechno se od té doby změnilo?
Změnil se hlavně čas. Ten je pro mne každodenním učitelem. Myslím si, že čím je člověk starší, tím lepší písně píše. Už teď se těším na album další, které bude celé pozitivní a veselé. Mám rád výzvy. Napsat veselou písničku je vždy daleko těžší, než napsat melancholickou baladu.
Letos v červnu jste vydal vaše druhé sólové album Loutka devátá. Proč právě Loutka devátá?
Loutka devátá je mým vnitřním pohledem sám na sebe. Věřím v paralelní světy. Jsem vychovávaný ve víře. Podle mojí pravdy nemůžeme chtít od života, co mu sami nedáme. Sám na sebe v Loutce deváté hledím jako na číslo.
Pro první singl a klip z alba Loutka devátá jste vybral píseň Holka z města. Hraje v něm i Lucie Borhyová. Proč padl výběr právě na ní?
Lucka je chodící optimista, krásná žena, a hlavně ta pravá holka z města. Lucka nám pokřtila album se Štefanem Margitou a při této příležitosti jsem se odvážil jí oslovit do klipu. Máme se rádi.
Jaký je videoklip? Povedl se?
Videoklip se povedl hodně. Režie a kamery se ujal Lukáš Sochor a jeho partnerka Dáša. O produkci se zase postarala moje žena Barbara. Myslím si, že pro jakoukoli tvůrčí práci je moc důležité si dát hlavně svobodu. A tu Lukáš od nás měl. Ne nadarmo se říká, že píseň bez videoklipu je jen poloviční. Už teď se těším na další spolupráci.
Loni vydal Štefan Margita album Na správné cestě, na něž jste složil všechny písně. A na to jste navázali společným koncertním turné Intimity, které stále pokračuje. Jaké zkušenosti si z této spolupráce odnášíte?
Jen ty největší. Každý koncert je pro mne další školou. Štefan je pro mne ten nejlepší učitel. Máme a mám to obrovské štěstí, že se divákům náš program líbí až do té míry, že už teď máme program nabitý až do jara příštího roku. Potlesk ve stoje na každé z dosud odehraných třiceti sedmi zastávek je toho důkazem. I proto budeme na podzim pokračovat dalším už třetím turné v řadě Na správné cestě. Je to veliká čest
Jste také producent a organizujete divadelní představení. Jak vidíte zájem Čechů o kulturu?
Ne nadarmo se říká, že kultura je odrazem společnosti. To, jak se cítíme my všichni, má na návštěvnost veliký vliv. Upřímně jsem rád, že můžeme vůbec svobodně hrát. To, kolik na kulturu chodí lidí, je podstatné jen z toho finančního hlediska. Na ten umělecký by to nikdy nemělo mít vliv. Doufejme, že se nám všem bude dařit alespoň tak dobře, že to nebude mít jakýkoliv vliv na naše zdraví. Přiznávám, že bohužel žijeme v nelehké době.
Jak podle vás na kulturu zapůsobil covid?
Covid nám zavřel sklady, kanceláře, musel jsem propustit všechny zaměstnance a začal po deseti letech zase od začátku. Myslím si, že vše má ale svůj důvod. Ať je to jakýkoliv vztah měli bychom jej opravit a začít znovu. Je jedno, jestli je to vztah k věci, k lidem, nebo k práci.
Jak vidíte úlohu moderních technologií v hudbě a v kultuře jako takové?
Upřímně mě to tato virtuální doba děsí. Hologramy stojící v arénách jsou toho důkazem. Nenechme si vzít to hmatatelné, opravdové a tudíž uvěřitelné. Obrazovka nebo jakákoliv technologie nikdy nenahradí naše city, pocity a především naší duši. A pokud ano, už tady asi nebudeme…
Jak dlouho trvá natočení CD? Vaším producentem vašeho současného alba je Daniel Hádl. Velmi dobrý skladatel. 
Točili jsme celé loňské prázdniny. Album se ale dá natočit i za měsíc. Horší je to s aranžmá. Já měl to štěstí, že jsem narazil na Dana. Já rychle píšu a on rychle aranžuje. Dá se tak říct, že jsme schopni za týden udělat jednu skladbu.
Radil vám při tvorbě alba?
Samozřejmě, že radil. Nejen on, ale i Štefan Margita. Oba mi rozumí hlavně po té duševní stránce. A to je moc důležité!
Co vám udělalo kromě CD největší radost?
Největší radost udělalo to, že jsem se stal tátou. Rodina pro mne bude vždy na prvním místě!

Zdroj: Renáta Lucková

Děkuji za rozhovor.
Foto + Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama