e-news.cz - kurzy
Reklama

Malé jaderné reaktory – budoucnost České republiky?

28.07.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Malé jaderné reaktory – budoucnost České republiky?

Jaderné elektrárny bývají často označovány jako uhlíkově neutrální energetické zdroje. Některé státy na jadernou energii spoléhají majoritně již nyní. Ze strany kritiků se však často ozývají výtky vůči délce výstavby nebo výše investic potřebných pro konstrukci současných “velkých reaktorů”.

Těmito nedostatky však rozhodně netrpí SMR (Small modular reactors) – novější typ jaderných elektráren, které mají potenciál zásobovat obyvatele elektřinou na úrovni celých regionů nebo měst.
Ostatně ve svých plánech pro energetickou transformaci se SMR počítá i Česká republika. Malé modulární reaktory mají být pro Českou republiku klíčovým nástrojem v opuštění dodávek ruského plynu a také zelené transformaci celkově. Firma ČEZ pak konkrétně počítá se stavbou první elektrárny tohoto typu nejpozději v roce 2035, vzniknout by měla v areálu Temelína v Jihočeském kraji. Popularitě se tato technologie těší také v USA, Británii nebo Polsku.
Na velikosti záleží
Jak již bylo řečeno, hlavní výhodou SMR oproti jejich větším sourozencům je mnohem kratší délka výstavby. Zatímco délka výstavby velkých jaderných elektráren je odhadována na šest a více let (průměrná plánovaná délka výstavby pak dokonce dosahuje dvanácti let), u malých reaktorů jsou to pouze čtyři roky v případě prvního bloku a další tři roky u každého dalšího dodatečného. Tento signifikantní rozdíl je dán zejména modulárností – zatímco u současné varianty je potřeba stavět několik desítek pomocných systémů, novou verzi stačí pouze přivést na místo a smontovat.
Vzhledem k sériové výrobě a jejich modifikovatelnosti při výstavbě dodatečných reaktorů je pak tento nový typ jaderných elektráren logicky i méně nákladný. V tomto případě nepomáhají velkým reaktorům ani výnosy z rozsahu, které by mohly starou technologii na první pohled vykreslovat profitabilně. Přínosy výnosů z rozsahu se však dají aplikovat zejména u stejných typů reaktorů, což při porovnávání těchto technologií rozhodně neplatí. I s přihlédnutím k této skutečnosti však výnosy z rozsahu nepřekonají výhody modularity a modifikovatelnosti.
Stavět reaktory jako letadla, ne letiště
Snížit náklady na výstavbu by pak nepochybně mohla i deregulace bezpečnostních požadavků, jak navrhuje Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Dle Drábové je třeba regulační standardy odstupňovat na základě velikosti reaktoru. Stejně přísná bezpečnostní opatření, které se používají v případě velkých reaktorů, totiž vzhledem k riziku nejsou třeba u menších variant. V ideálním případě by se tak jaderné reaktory mohly vyrábět sériově stejně jako třeba letadla.
FILIP BLAHA, analytik CETA
Foto: Pixabay
Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama