Apogeo
Reklama

Jak sdílená ekonomika chrání životní prostředí

17.07.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak sdílená ekonomika chrání životní prostředí

Sdílená ekonomika se v posledních letech stala obětním beránkem mnoha politiků a tradičních poskytovatelů ubytování nebo dopravy.

V mainstreamové debatě jsou jako argumenty používány zejména její pozitivní dopady pro spotřebitele v podobě nižších cen a větší kvality služeb. Kritici naopak poukazují na údajné externality a nekalé konkurenční praktiky. Zcela opomíjen je však její pozitivní vliv na životní prostředí.
Snížení emisí díky ubytovacím platformám
Sdílení bytů nebo domů se v dnešní době stalo alternativou ke klasickému ubytování v hotelu. Jak tento fenomén konkrétně pomáhá životnímu prostředí? Studie z roku 2018 naznačuje, že emise CO2 na osobu klesají úměrně s růstem osob v jedné domácnosti. Příčinou bude pravděpodobně sdružená spotřeba u statků jako jsou např. klimatizace, topení nebo světlo. Díky platformám jako Airbnb, VRBO nebo CouchSurfing tak 6 lidí v jedné domácnosti spotřebuje v zásadě stejně tepla a světla, jako kdyby v této domácnosti žil pouze jeden člověk. V kontrastu s klasickým pokojovým ubytováním v hotelu, kde jsou tyto statky využívány zároveň v mnoha různých pokojích, se pak sdílení místností v bytech nebo domech jeví tedy mnohem ekologičtější.
Sdílení elektromobilů
Za největšího znečišťovatele planety jsou často označovány dopravní prostředky – konkrétně osobní automobily. Jak lze pozorovat, i zde sdílená ekonomika triumfuje. U platforem jako Turo nebo Getaround, které slouží ke sdílení aut, dochází k efektivnějšímu využívání již existujících aut a tedy ke snížení objemu výroby nových aut s kterou je samozřejmě spojena nižší uhlíková stopa. Studie Dopravního centra Californské univerzity uvádí, že jedno sdílené auto supluje funkci až 13 soukromých aut. Sdílení aut také lidem umožnuje používaní ekologičtějších ale dražších alternativ, jako jsou například elektromobily. I když může být pro běžného spotřebitele koupě elektromobilu kvůli jeho vysoké ceně nevýhodná, pro řadu spotřebitelů, kteří společně elektromobil sdílí prostřednictvím jedné z mnoha platforem, už to rozhodně neplatí.
Emise z autodopravy jsou snižovány také díky sdílení informací. Nejenže jsou dopravní zácpy otravné, ale také jsou neekologické. Tím, že se jim díky navigačním aplikacím (jako je například Waze) vyhneme, vlastně šetříme přírodu. To stejné platí i při hledání parkování. Místo hodiny dlouhého hledání parkovacího místa v rušné metropoli stačí použít aplikaci ParqEx, která propojuje řidiče se soukromými parkovacími místy.
FILIP BLAHA, analytik CETA
Foto: Pixabay
Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama