Apogeo
Reklama

Dvanáct procent Čechů bude mít problém splácet hypotéku

01.07.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dvanáct procent Čechů bude mít problém splácet hypotéku

Poptávka po hypotékách se od loňského roku propadla o padesát pět procent ukazují data finančně technologického portálu Frenkee. Na vině je podle jeho analytiků rostoucí inflace, s ní spojený růst cen a úrokových sazeb.

Podle České bankovní asociace vzrostly měsíční splátky až o 6000 korun. Data společnosti Frenkee také poukazují na to, že pro 12 procent Čechů je v letošním roce problematické své úvěry financovat. Řešením pro řadu z nich je dle tohoto online finančního poradce především racionální a včasné plánování, které může zahrnovat účinné refinancování hypotečního úvěru. Banky podle Frenkeeho na aktuální situaci reagují a svým klientům vycházejí vstříc, například prostřednictvím snížených sazeb, případně minimální dokladovostí pro prodloužení fixace. Dle CEO a zakladatele portálu Frenkee Jiřího Hluchého se v dlouhodobém horizontu stoupání sazeb ustálí a klesne na tři procenta.
„I přes odhady České národní banky očekáváme, že procento lidí, kteří se dnes vlivem rostoucích hypotečních úvěrů ocitnou ve finančních potížích, je výrazně vyšší. Dle našeho odhadu může být současná situace komplikací až pro 12 procent Čechů,“ komentuje Jiří Hluchý, CEO portálu Frenkee, který svým klientům pomáhá hypoteční úvěry sjednávat.
Současná inflace se v České republice v květnu vyšplhala na 16 procent Ovlivňuje růst spotřebitelských cen, které dle Českého statistického úřadu meziměsíčně vzrostly o 1,8 procenta. Plošné zdražování se nevyhnulo ani segmentu hypoték. Aby Češi dosáhli na hypotéku ve výši čtyř milionů korun, musí prokázat minimální čistý příjem 80 tisíc korun. S rostoucí sazbou se také snižuje délka poptávané fixace na tři až pět let, zároveň klesá poptávka po delších fixacích.
„Finanční situace ve světě se mění a bude se tak dít ještě minimálně do dalšího roku. Stejně jako instituce se i lidé musí tomuto vývoji přizpůsobit. To nejlepší, co mohou udělat, je přemýšlet o své situaci racionálně a zhodnotit, co si nyní mohou dovolit. Vše důkladně a s dostatečným předstihem rozplánovat. Zamyslet se, zda bude lepší ve splácení hypotéky pokračovat, nebo nemovitost prodat a pořídit si něco menšího. Zkrátka vypnout emoce a racionálně přemýšlet. Jedním z klíčových kroků v takovou chvíli může být právě refinancování,“ říká Hluchý.
Méně žádostí, vážnější zájemci a možnost refinancování
Přestože hypoteční trh zaznamenal významný pokles poptávky po sjednávání úvěrů, dle Frenkeeho jsou žádosti závaznější a spíše dojde k jejich uzavření. Klienti, kteří dnes hypotéku poptávají, mají opravdový zájem úvěr řešit. V tomto ohledu se situace oproti loňskému roku, kdy zákazníci hypotéky poptávali z důvodu nízkých sazeb, změnila. Podle portálu neměli tehdy zákazníci reálně zvolenou nemovitost ani promyšlený investiční záměr, lákala je však nízká sazba.
„Našim klientům doporučujeme, aby v současné situaci nejprve poptávali možnosti nabízené svou bankou a pokusili se vyjednat nejlepší možný úrok. V takovém případě je nutné pouze podepsání dodatku. V okamžiku, kdy se klient rozhodne hypotéku refinancovat skrze jinou banku, je nucen prokazovat příjem, což může představovat, vzhledem k aktuálním parametrům DTI a DSTI, značný problém. Pokud se zákazník rozhodne pro refinancování, umí Frenkee získat nejlepší možné podmínky. Pokud se klient rozhodne nemovitost prodat, Frenkee mu pomůže s výběrem schopného makléře,“ doplňuje Hluchý.
Nynější situace samozřejmě ovlivňuje i banky. „Je v zájmu bank, aby na situaci patřičně reagovaly. Proto pozorujeme, že se snaží svým klientům vyjít vstříc a přimět je, aby u stávajících hypotečních úvěrů setrvali. Flexibilnější banky nabízejí například snížení sazeb. Kdyby se někdo z mých známých nebo kamarádů zeptal, kde bude sazba v následujících letech, řekl bych, že se výše brzy ustálí a pak klesne na 3 procenta,” tvrdí Hluchý. Dle dat startupu Frenkee se poptávka po sjednávání hypoték oproti roku 2021 propadla o 55 procent.
„Budoucnost vidíme pozitivně. Žádná krize netrvá věčně a sledujeme, že naši klienti smýšlejí podobně. Očekávají, že se karta otočí a hypoteční sazby budou v následujících letech příznivější. Pokud se ale zákazníkovi naskytne zajímavá možnost realitní investice, je třeba si uvědomit, že i s úrokovou sazbou 5 až 6 procent může hypotéka výhodná. Ve finále je třeba si stejně spočítat, jestli to v mé současné finanční situaci dává smysl,“ dodává Hluchý.
Foto: Pixabay
Zdroj: HustáKomunikejšn


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama