e-news.cz - kurzy
Reklama

Štěpán Křeček: Již nadále není možné, aby snahu ČNB neutralizovala česká vláda nejrychlejším zadlužováním v rámci EU

20.06.2022, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Štěpán Křeček: Již nadále není možné, aby snahu ČNB neutralizovala česká vláda nejrychlejším zadlužováním v rámci EU

Štěpán Křeček je poradcem předsedy vlády Petra Fialy a hlavním ekonomem BH Securities a.s., kde zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Po studiu na VŠE v Praze zde absolvoval i postgraduální studium se zaměřením na národní hospodářství a hospodářskou politiku. Přednáší také na VŠE a je autorem několika odborných publikací.
„Inflace je důležitý parametr hospodářské politiky, ale nemůžeme s ní bojovat tak, že zásadně zhoršíme jiné důležité parametry v ekonomice,“ říká Štěpán Křeček.
Rozhovor se ŠTĚPÁNEM KŘEČKEM, hlavním ekonomem BH Securities a.s. a poradcem předsedy vlády Petra Fialy.
Velkým problémem dneška je vysoká inflace a drahota. Čím je to podle vás způsobeno?
Mohou za to hlavně 3P: populismus, pandemie a Putin. Bohužel se tu v minulosti vytvářelo podhoubí pro rychlý růst inflace a válka na Ukrajině vše ještě zhoršila.
Říkáte, že jsme boj s inflací prohráli. Jaká je podle vás možnost řešení?
S inflací se utrhla lavina, kterou nyní nejde rychle zastavit. Inflace nás tak bohužel bude trápit delší dobu. Pro její zkrocení je třeba, aby spolupracovala měnová a rozpočtová politika. Již nadále není možné, aby snahu České národní banky neutralizovala česká vláda nejrychlejším zadlužováním v rámci Evropské unie, tak jak jsme to viděli v loňském roce.
Jakou inflaci vidíte v průběhu roku a v nejbližších letech? Či stagfllaci?
Inflace může vystoupat k 17 až 18 procentům, v druhé polovině roku by však již mohla začít klesat. V té době však budeme dosahovat nízkého hospodářského růstu a skutečně hrozí, že nastane stagflace. Další zlepšení přinese příští rok a definitivní vítězství nad inflací by mělo nastat v roce 2024.
Jak vidíte osobu nového guvernéra ČNB?
Znám ho jako praktického ekonoma se smyslem pro realitu. Věřím, že bude dobrým guvernérem ČNB.
V současné době se jedná o šestém balíku sankcí proti Rusku. Mohou podle vás celou situaci vyřešit sankce?
Válka se rozhodne na bojišti. Sankce mohou pomoci oslabit agresora, ale válku nevyhrají. Určitě bychom je měli designovat tak, aby agresorovi napáchaly velké škody, a nám naopak minimální ztráty. Do budoucna bude třeba prověřit fungování stávajících sankcí a zalepit díry, které ve spěchu při zavádění vznikly.
Jaké možnosti má podle vás Evropa v boji proti energetické nezávislosti na Rusku?
Musíme investovat do infrastruktury a snažit se získat dodávky komodit ze všech ostatních koutů světa. Zároveň je dobré pokračovat v investování do obnovitelných zdrojů, které zvětšují naši energetickou nezávislost.
Říká se, že to bude velmi složité a dlouhé. Co si o tom myslíte?
Ano, když to půjde dobře, budeme energetické nezávislosti na Rusku dosahovat 5 let. Bude to stát nepředstavitelné množství peněz, které by šlo využít vhodnějším způsobem. Škoda, že se ruský režim zbláznil a nedává nám na výběr.
Česká republika má nízkou nezaměstnanost a velkou inflaci. Jak tyto věci jdou k sobě?
To je vztah popsaný ve všech učebnicích ekonomie. Přestože nízká nezaměstnanost působí proinflačně, doufám, že ji udržíme a inflaci zkrotíme i bez výrazného navyšování nezaměstnanosti. Z hlediska celé hospodářské politiky je nízká nezaměstnanost klíčová. Inflace je důležitý parametr hospodářské politiky, ale nemůžeme s ní bojovat tak, že zásadně zhoršíme jiné důležité parametry v ekonomice.
Kdy přišla nabídka stát poradcem předsedy vlády? Co pro vás tato pocta znamená?
O nabídce jsem uvažoval delší dobu. Nakonec mě přesvědčilo mé okolí, že bych tuto pozici měl přijmout. Nyní to pro mne znamená mnoho špatně placené práce, ale doufám, že to pomůže naší zemi.
Jak vidíte zvyšovaní úrokových sazeb ČNB?
Úrokové sazby máme na evropské poměry již velmi vysoké, takže bych byl s dalším zvyšováním velice opatrný. V boji s inflací bychom měli více využívat další nástroje jako třeba intervence na posilování koruny či odpovědnou rozpočtovou politiku.
Vidíte v dohledné době nějakou další černou labuť?
Bojím se dluhové krize na jihu Evropy, jakmile ECB začne zvyšovat úrokové sazby. Rovněž mám obavy z uprchlické krize, jestliže nebude dostatek potravin v chudších částech světa. V neposlední řadě se obávám stávek, které může vyvolat Josef Středula v rámci své kampaně na prezidenta.
V jakém stavu je dle vás české hospodářství a ekonomika?
Již jsme byli v lepší kondici, ale doufám, že na konci mandátu současné vlády budou všechny zásadní problémy vyřešeny, a naše HDP bude na historicky nejvyšší úrovni.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Štěpánem Křečkem
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama