e-news.cz - kurzy
Reklama

Stavebnictví má velký vliv na českou ekonomiku, loni se prostavělo 579 miliard korun

16.06.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Stavebnictví má velký vliv na českou ekonomiku, loni se prostavělo 579 miliard korun

Třetina celého státního rozpočtu na letošní rok. Přesně tolik se loni prostavělo v celém Česku.

Stavební firmy v roce 2021 podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) provedly stavební práce v celkové hodnotě 579 miliard korun, což bylo meziročně o 8,1 procenta více. Stavebnictví tak potvrdilo svou pozici jednoho z nejdůležitějších sektorů celé české ekonomiky. V podílu na tvorbě hrubé přidané hodnoty české ekonomiky se po službách a průmyslu dlouhodobě drží na třetím místě.
Většina prací se týkala nové výstavby, rekonstrukcí a modernizací. Přibližně 22 procent z celkového objemu si ukrojily opravy a údržba. Nejvíce peněz si vyžádaly inženýrské stavby (189,88 miliardy korun) následované bytovou výstavbou s proinvestovanými 91,282 miliardy korun.
Stavba bytů a nových staveb obecně jsou pro státní rozpočet velkým přínosem. Nejen přímo prostřednictvím vybraných daní, ale také nepřímo. Nová a modernější infrastruktura totiž zvyšuje produktivitu práce a atraktivitu pro investory. Tím podporuje další růst celé ekonomiky. Jakékoliv pozitivní impulsy jsou přitom zvlášť v současné těžké době velice potřebné.
Dlouhodobý problém českého stavebnictví ale je extrémně složitý proces povolování nových staveb a komplikovaný a velmi často měněný stavební zákon. Loni byl sice přijat zcela nový, ale ještě se jeho vliv ani nestačil projevit a už se kompletně předělává. Nic by přitom stavaři a investoři nepřivítali více, než předvídatelnost a kontinuitu. Stavebnictví je totiž běh na dlouhou trať, kde se plánuje na dlouhé roky dopředu. Což v prostředí, kde se zásadní legislativa mění prakticky každý rok, dělá hodně špatně. Pokud se bude stavebnictví dařit, vydělají na tom všichni. Ať už v podobě dostupných bytů, či dokončené moderní dopravní infrastruktury.
EVŽEN KOREC, Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.
Foto: Pixabay
Zdroj: EKOSPOL a. s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama