Proměny Žižkova: Svérázná čtvrť má být průkopníkem modrozelené infrastruktury. A nejenom to

30.06.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Proměny Žižkova: Svérázná čtvrť má být průkopníkem modrozelené infrastruktury. A nejenom to

Život ve stínu nepřehlédnutelné televizní věže plyne svým vlastním tempem. Svéráznou atmosféru vytváří specifická žižkovská zástavba, pulzující veřejná prostranství, hospody, restaurace, kavárny, bistra a jiné „kulturní“ podniky.

Kultura by neměla chybět ani na bývalém nákladovém nádraží Žižkov, kde na místě obřího brownfieldu vyrůstá nová čtvrť. Funkcionalistická nádražní budova by mj. mohla sloužit Národnímu filmovému archivu. Osobitá směsice Žižkova se revitalizačními projekty ještě zpestřuje o požadavky nové doby, dokonce má razit cestu ostatním pražským čtvrtím.
Zelenější Žižkov
Vedle pětice investorů Central Group, Sekyra Group, Penta Real Estate, Finep, Amádeus Real a Geosan Development bude na nákladovém nádraží Žižkov stavět i město. V plánu je několik školek, základní škola, tramvajová trať a nové parky. Osvěžení čeká i Vrchlického sady v rámci projektu Nový Hlavák a sousední park park Winstona Churchila. V přípravě je revitalizace celé Seifertovy ulice a přiléhající Táboritské, která proběhne v rámci rekonstrukce tramvajové trati Seifertova–Táboritská.
„Seifertka a její tramvajová trať jsou hlavní tepnou Žižkova, občas se „devítce“ dokonce přezdívá žižkovské metro. Bohužel je trať ve špatném technickém stavu a tramvaje jsou na betonových panelech hlučné. Město již několik let připravuje architektonickou koncepci ulice, která dokonce umožní i ve stísněných podmínkách doplnění stromořadí. Nyní se naplno rozjíždí projektová příprava, včetně rekonstrukce tramvajové trati. Zastávka Viktoria Žižkov se navíc přesune blíž k novému podchodu na hlavní nádraží, cesta z Žižkova na vlak tak bude zase o něco pohodlnější,“ uvedl k projektu Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj.
Dojde k posílení komfortu a bezpečnosti pro pěší. Nové stromořadí se postará o příjemnější mikroklima. Komplexní proměna Seifertovy ulice bude zahrnovat i uplatnění principů modrozelené infrastruktury a hospodaření s dešťovou vodou. Bude fungovat jako pilotní projekt pro celou metropoli, v souladu se Strategií adaptace hl. m. Prahy na změnu klimatu.
Příjemnější bydlení
Hlavní žižkovská tepna bude hospodárnější a díky novým tramvajovým kolejím také tišší. Příjemnější atmosféru si budou moci vychutnávat i noví obyvatelé nájemních bytů, které tady aktuálně vznikají. V rámci rekonstrukce trojice činžovních domů nájemní byty postaví společnost PSN, která má právě na Seifertově své sídlo. Developer reaguje na trend nájemního bydlení, který vzhledem k aktuální ekonomické situaci zavládl na trhu realit.
„V tuto chvíli je poměr našeho portfolia přibližně 80 % prodej a 20 % pronájem. Do budoucna se toto procento ale určitě změní a podíl nájmů posílí. Především se budeme soustředit na přípravu a finalizaci stávajících projektů a rovněž na nákup zajímavých nemovitostí a pozemků, jež by se mohly v této době objevit na trhu. Takové jsme schopni díky dostatku kapitálu rychle koupit a následně přeměnit například na projekt s nájemním bydlením,“ přibližuje Helena Hyánková, zástupkyně ředitele komerčních projektů PSN. Nájemní byty PSN chystá i v objektu bývalé Mezinárodní telefonní a telegrafní ústředny na rozhraní Fibichovy, Křížkovského a Kubelíkovy ulice. Vedle televizního vysílače je ústředna další dominantou Žižkova, který se tak vedle průkopníka modrozelené infrastruktury dá označit i za průkopníka v oblasti bydlení.
Foto: PSN, edit! Architects (Rekonstrukce činžáků na Seifertově ulici)
Zdroje: Magistrát hlavního města Prahy, IPR Praha, PSN


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama