e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč se kybernetická bezpečnost týká každého z nás?

14.06.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Proč se kybernetická bezpečnost týká každého z nás?

Kybernetická bezpečnost nebyla nikdy tak důležitá jako nyní. Jak trávíme více času online, často vytváříme a sdílíme více svých osobních údajů, než si někdy možná uvědomujeme. Pokud se osobní údaje dostanou do nesprávných rukou, mohou být ohroženy. Pro podniky i jednotlivce je tedy ochrana citlivých údajů zásadní.


Co je kybernetická bezpečnostní hrozba?
Kybernetickou bezpečnostní hrozbou se rozumí jakýkoli možný škodlivý útok, jehož cílem je neoprávněný přístup k datům, narušení digitálních operací nebo poškození informací. Kybernetické hrozby mohou pocházet od různých subjektů, včetně firemních špionů, teroristických skupin, nepřátelských národních států, zločineckých organizací, hackerů ale i nespokojených zaměstnanců.
Kybernetičtí útočníci mohou citlivé údaje jednotlivce nebo společnosti využít mimo jiné ke krádeži informací nebo získání přístupu k finančním účtům, což je jeden z důvodů, proč je ochrana těchto informací tak důležitá.
Kybernetické útoky se netýkají pouze velkých organizací
Je chybou domnívat se, že o vás kybernetičtí útočníci nemají zájem. Každý, kdo je připojen k internetu, potřebuje mít své systémy zabezpečeny. Je to proto, že většina útoků je automatizovaná a jejich cílem je spíše zneužít známé zranitelnosti než konkrétní webové stránky nebo organizace.
„Když se zločinci dostanou k dostatečnému množství informací, mohou mít úniky dat přímý dopad i na jednotlivce. Klíčovým způsobem, jak zabránit tomuto druhu trestné činnosti, je dodržovat i osvědčených postupů. Například právě pravidelná změna hesel může hackerům výrazně komplikuje práci,“ doporučuje Cirkva.
Různé formy kybernetických bezpečnostních hrozeb
Typů kybernetických hrozeb stále přibývá. Existují některé z nejběžnějších a nejrozšířenějších kybernetických hrozeb, na které byste si měli dávat pozor. Některé z nich jsou:
Malware – je „škodlivý software“, který zahrnuje viry, červy, trojské koně, spyware a ransomware.      Je nejčastějším typem kybernetického útoku. Malware proniká do systému obvykle prostřednictvím odkazu v e-mailu nebo nechtěným stažením softwaru. Nasadí se do cílového systému a shromažďuje citlivé údaje. Manipuluje a blokuje přístup k síťovým komponentám. Může zničit data nebo úplně vypnout systém.
Phishing – tento útok spadá do útoků sociálního inženýrství. Provádí se prostřednictvím e-mailu. Celé to tedy spočívá v podvedení příjemce e-mailu, aby prozradil důvěrné informace nebo si stáhl škodlivý software kliknutím na hypertextový odkaz ve zprávě. Typicky jde o podvodné emaily s požadavkem na změnu vašeho hesla k bankovnímu účtu.
Útok „Man in the Middle“ (MitM) – útok MitM se provádí tak, že se program nebo hrozba umístí mezi vás a zamýšlenou webovou stránku, ke které se oběť snaží získat přístup. Pokud se například uživatel snaží přihlásit ke svému účtu Google a mezi ně je umístěn program pro útok MitM, pak uživatel omylem zadá své přihlašovací údaje Google do škodlivého programu. Takový program pak získá přístup k jeho účtu.
Jak vypadá dobrá kybernetická bezpečnost?
Když jsme se seznámili s některými hrozbami kybernetické bezpečnosti, můžeme shrnout osvědčené postupy kybernetické bezpečnosti. Ty vám pomohou předcházet potenciálním hrozbám, vypořádat se s nimi. Ať už jste domácí uživatel nebo zaměstnanec organizace, mohou vám pomoci zůstat v bezpečí.
Používejte antivirový software – jde o bezpečnostní řešení, jako je Avast, Norton nebo McAfee. Antivirový software vám odhalí a odstraní viry. Pro dosažení nejlepší úrovně ochrany udržujte svůj software aktualizovaný.
Používejte silná hesla – i vy patříte do skupiny lidí, kteří mají jako výchozí heslo „heslo“? V tom případě je čas ho změnit! Zajistěte, aby vaše hesla nebyla snadno uhodnutelná. Můžete napadení předejít i tím, že svá hesla budete pravidelně aktualizovat. Nespoléhejte na jedno stejné heslo, které budete používat pro všechny své účty.
Neotevírejte přílohy e-mailů od neznámých odesílatelů – mohou být infikovány malwarem. Neklikejte ani na odkazy v e-mailech od neznámých odesílatelů nebo na neznámé webové stránky.
Pozor na veřejné sítě Wifi – nezabezpečené sítě vás činí zranitelnými vůči útokům typu MitM. Při připojování k síti, ať už doma nebo v práci, byste měli zajistit, abyste používali zabezpečené připojení. Využívejte šifrované připojení pomocí VPN, aktivní brány firewall a bezpečné sítě Wi-Fi.
LUKÁŠ CIRKVA, partner a ředitel BCV solutions s.r.o.
Foto: Pixabay
Zdroj: Kašpar PR
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama