e-news.cz - kurzy
Reklama

Pozor na podpojištění nemovitosti

30.06.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pozor na podpojištění nemovitosti

Pokud si už ani nevzpomenete, kdy jste naposledy aktualizovali své pojištění nemovitosti, je nejvyšší čas vše napravit, protože pojištění nemovitosti by mělo být důležité pro každého vlastníka bytu či domu.

V následujícím textu se dozvíte, co riskujete při takzvaném podpojištění nemovitosti a jak často aktualizovat pojistnou smlouvu.
V posledních letech jsou ceny nemovitostí, stavebních materiálů i platby za práci řemeslníků v Česku k nezastavení. Například za novostavbu standardního rodinného domu kousek za Prahou dnes běžně zaplatíte i více než 15 milionů korun. Finančně nákladné jsou rovněž rekonstrukce starších nemovitostí. „Každý vlastník nemovitosti by si měl chránit svůj majetek vhodným pojištěním. Požár, tornádo, povodeň nebo jiná živelní událost je doslova finanční pohromou, kdy se škody šplhají do milionů. Pro tyto případy si sjednejte pojištění nemovitosti, které dostatečně kryje škody na samotné stavbě a všech jejich „pevných“ částech. Spolu s pojištěním nemovitosti se vyplatí sjednat i pojištění domácnosti, které kryje škody na vybavení domu či bytu,“ doporučuje Miroslav Čejka, online specialista pojištění fintech startupu hyponamíru.
Základní rizika, proti kterým lze pojistit nemovitost?
Mezi základní rizika, proti kterým se můžete nemovitost pojistit jsou: Požár, kouř, výbuch, přímý úder blesku, vichřice, povodeň, záplava, pád stromů a stožárů, záplava, sesuv půdy, zřícení skal a lavin, tíha sněhu či námrazy, zemětřesení, náraz vozidla…
Smlouvu je nutné pravidelně aktualizovat
Stále se najde poměrně dost lidí, kteří si před lety pečlivě vybrali pojištění nemovitosti, poctivě platí určené pojistné a myslí si, že mají rodinný dům, chalupu nebo chatu dostatečně pojištěnou. Bohužel nemají! „Hodnota nemovitosti totiž v čase roste a vývoji cen je nutné přizpůsobit i pojištění. Zejména v posledních dvou letech rostly ceny o desítky procent. V ideálním případě je vhodné kontaktovat pojišťovacího poradce jednou ročně v období před výročím smlouvy a pojištění aktualizovat. Lidé by se neměli spoléhat pouze na indexaci ze strany pojišťovny, takové navýšení k výročí smlouvy nebývá dostatečné, a to z důvodu rychlého skokového navyšování cen,“ varuje Miroslav Čejka.
Pravidelnou aktualizací smlouvy předejte riziku podpojištění nemovitosti. Jedná se o situaci, kdy je sjednaná pojistná částka nižší než současná hodnota nemovitosti. Pokud je nemovitost podpojištěná a dojde k jejímu zničení, vyplacená částka od pojišťovny vám nepokryje náklady na výstavbu nového domu či jeho rozsáhlou opravu.   Smlouvu je nutné aktualizovat i v případě, kdy jste provedli rozsáhlejší rekonstrukci domu, která zvýšila její hodnotu.
Využijte služeb pojišťovacího poradce
Při výběru pojištění nemovitosti se vyplatí porovnávat produkty více pojišťoven. Klíčové je, aby pojištění krylo všechna reálně hrozící rizika. Nutné je také nastavit dostatečnou výši pojistných částek pro jednotlivá rizika. Vyhledat a porovnat ty správné parametry pojištění ovšem nemusí být pro každého jednoduché. Proto se vyplatí oslovit zkušeného nezávislého pojišťovacího poradce, který má dostatečné zkušenosti a přehled o aktuálně dostupných produktech na trhu. Miroslav Čejka k tomu dodává: „Pojišťovací poradce musí přesně vědět, jaká rizika dokáže konkrétní produkt zajistit. Ne všechny pojišťovny totiž nabízí krytí stejných rizik a stejné podmínky. Majitelé nemovitostí mají různé požadavky a potřeby, a to je první věc, nad kterou se musí myslet při hledání vhodného produktu.“
Foto + Zdroj: Hyponamíru


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jaké připojištění se vyplatí pro cestování do zahraničí?

22.11.2023, Autor: red

Cestování do zahraničí je vzrušujícím dobrodružstvím, při kterém objevujeme nové kultury a prožíváme spoustu zážitků. Také však s sebou nese určitá rizika. Proto je důležité si před cestou sjednat správné cestovní pojištění, které kryje náklady v případě nečekaných zdravotních komplikací a dalších nepříjemných událostí. Za zvážení také stojí, zda se vám nevyplatí některé připojištění k cestovnímu pojištění, které kryje další možná rizika související s cestováním.

Nepodceňujte pojištění domácnosti 

18.10.2023, Autor: Z blogosféry

Krádež, požár nebo třeba povodeň. To jsou jen některé příčiny, které vás mohou připravit o majetek a způsobit vám tak i milionové škody. Jak je lze nahradit? Pomůže vám pojištění domácnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Novela zákona o povinném ručení

05.09.2023, Autor: Z blogosféry

ČR mění podmínky kvůli sjednocení pravidel s ostatními státy EU podle takzvané motorové směrnice. Změny v novele zákona o povinném ručení jsou vnímány jako krok k větší bezpečnosti na silnicích a k ochraně poškozených v případě dopravních nehod.

Pojišťovny se musí otáčet. Vyřizování událostí se zrychluje díky digitalizaci 

10.08.2023, Autor: red

Rychlost vyřizování pojistných událostí patří mezi klíčové faktory ovlivňující spokojenost klientů s pojišťovnami. Tuzemský trh je poměrně konkurenční, a tlak na rychlé vyřizování je proto značný. Souhrnně pojišťovny řeší až tisíce případů denně, rychlost likvidace je přitom ostře sledovaná metrika.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Porucha nebo odtah vozu na dovolené v zahraničí? Povinné ručení ani havarijní pojištění často nestačí

01.07.2023, Autor: Z blogosféry

Jen do Chorvatska, Itálie, Rakouska a na Slovensko se loni podívalo přes dva miliony Čechů. Nejčastěji tam vyrazili autem. Průměrné stáří osobních vozidel v ČR je přitom šestnáct let, což je o čtyři roky více než v celé Evropské unii. Většina starších aut má navíc sjednané pouze povinné ručení, u kterého není asistence v zahraničí žádná nebo je jen základní. Proto je před cestou důležité asistenční služby ověřit, případně si sjednat připojištění vozidla po dobu dovolené.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Při pořízení fotovoltaických panelů nezapomeňte na jejich pojištění  

30.05.2023, Autor: red

V souvislosti se složitou situací na energetických trzích v ČR prudce roste zájem o fotovoltaiku. A to na všech úrovních, tj. od malých instalací na střechách rodinných domů přes větší projekty na střechách průmyslových hal, nákupních center či veřejných budov až po velké pozemní fotovoltaické elektrárny.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama