e-news.cz - kurzy
Reklama

Pavel Prokop: Firmy drží nad vodou silná poptávka, řeší inovace a investují do energetických úspor

27.06.2022, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pavel Prokop: Firmy drží nad vodou silná poptávka, řeší inovace a investují do energetických úspor

Pavel Prokop je výkonným ředitelem firemního bankovnictví ČSOB od dubna 2021. V bankovnictví a skupině ČSOB se pohybuje více než dvacet let.


„Úspěšné zotavování firem z pandemie výrazně zasáhl prudký cenový růst a válka na Ukrajině. Fascinující je, jak se české firmy a podnikatelé zaměřují na inovace a paralelně šetří provozní náklady, např. na spotřebu energie. V ČSOB jsme vždy připraveni je v těchto aktivitách podpořit a zprostředkovat jim financování nebo příslušné dotace,“ říká Pavel Prokop.
Rozhovor s PAVLEM PROKOPEM, výkonným ředitelem firemního bankovnictví ČSOB.
Je současná situace pro firmy dlouhodobě udržitelná? Zaměřují svoje plány a aktivity spíš krátkodobě k přežití či více i do budoucna?
Současná situace na trhu i ve společnosti je skutečně velmi složitá pro firmy i každého z nás. Je to dáno kombinací negativních vlivů, které nyní společně dopadají na ekonomiku, a nutí firmy řešit okamžité problémy a nedostatky vstupů. Ve stejnou chvíli, protože díky Covidu musely na nějaký čas investice odložit, firmy správně myslí i na svůj dlouhobý výhled, a některé investice i v této době rády a aktivně iniciují. Podle aktuálních dat nasbíraných mezi 400 respondenty na přelomu dubna a května platí, že podniky i pod vlivem vlny zdražování a přetrvávajícího konfliktu na Ukrajině částečně zpomalují investiční aktivitu a tlumí plány na rozšiřování činnosti.
Co trápí nejvíce české firmy a podnikatele v současnosti?
Za hlavní riziko označují dvě třetiny českých firem a podnikatelů současný ekonomický vývoj, se kterým je spokojeno stejně jako vloni na podzim jen 36 procent respondentů. Dále pak 60 procent respondentů řadí mezi stěžejní rizika mezinárodní situaci odrážející zejména vývoj na Ukrajině. Následuje nedostatek vhodné pracovní síly a až pak riziko spojené s pandemií Covid. K nejvíce ohroženým odvětvím patří dle průzkumu v Česku firmy z oblasti zemědělství, zpracovatelského průmyslu, dopravy a logistiky. Nepřekvapivě to jsou obory velmi zasažené růstem cen vstupů (energií i surovin).
Podařilo se firmám zotavit z pandemie?
Těžko jednoznačně nyní hodnotit, ale z mého pohledu snad většinově ano. Již na podzim loňského roku byl totiž optimismus u firem podle Indexu očekávání firem nejvyšší za poslední dva roky a nacházel se jen mírně za úrovní naměřenou ještě před příchodem pandemie. Ta už také přestala být pro firmy hlavním rizikem – viz výše. Nově začal podnikům daleko více dělat vrásky na čele ekonomický vývoj. Zahájení ruské válečné agrese na Ukrajině koncem letošního února bohužel pozitivní vývoj přerušilo a do úspěšného zotavování firem z pandemie výrazně zasáhl s konfliktem spojený prudký cenový růst, který se projevil zejména u energií.
Jak firmy zasáhl prudký cenový růst a válka na Ukrajině?
Pokud vyjádříme změnu hodnotou Indexu očekávání firem v Česku, což je barometr podnikatelského optimismu, tak ten klesl od podzimu o devět bodů na nynějších -1,2 bodu. Index stahovaly níže hlavně investice, téměř polovina respondentů je chce omezovat, naopak zvyšovat jen 31 procent. Přitom ještě loni na podzim bylo více těch, co počítali s růstem investic. Zhoršení nálady se promítá i do plánů na rozšiřování podnikání, což plánovalo ještě na podzim 17 procent dotazovaných, nyní už jen 14 procent. Zdražování energií čelí podle našich zjištění hned čtyři z pěti českých firem a podnikatelů. Současně zatím pouze polovina z nich promítla růst energií do koncových cen výrobků a služeb pro zákazníky.
Podniky vlivem zdražování a konfliktu na Ukrajině zpomalují investiční aktivitu a tlumí plány na rozšiřování činnosti. Nebude snížení investic a tlumení rozšiřování činnosti na úkor do budoucna?
Pokud by firmy k omezování investic skutečně přikročily, protože náš průzkum se zaměřuje na předpokládaný postup firem, nikoli skutečný stav, tak by šlo z mého pohledu o špatný signál. Správné investice obecně zvyšují vaši budoucí konkurenceschopnost, zlepšují a zrychlují interní procesy a snižují problém s nedostkem konkrétních pracovních pozic. Fajn je, že v praxi zatím na trhu sledujeme stále rostoucí zájem o firemní úvěry (provozní i investiční). Také vítáme, že pokud už firmy a podnikatelé investují, tak zejména do inovací a energetických úspor, což jsou rozhodně cesty k jejich dlouhodobé konkurenceschopnosti, navíc při posílení energetické soběstačnosti.
Dle nedávno vydaného ČSOB Indexu očekávání firem se inovacemi alespoň částečně zabývá neuvěřitelných 93 procent českých firem. Například 54 procent dotazovaných chystá v příštích šesti měsících zavádění energetických úspor a polovina vývoj nových výrobků a služeb. Na jaké inovace se firmy především zaměřují?
Vedle zmíněných energetických úspor se firmy soustředí na vyvíjení nových výrobků a služeb, dále na optimalizaci výrobních procesů a kapacit či na inovace výrobků pro koncové zákazníky a pracovního prostředí pro své zaměstnance. Firmy často zmiňovaly i inovace mířící na redukci dopadů jejich podnikání na životní prostředí, například snížení produkovaného odpadu nebo spotřeby vody.
Je možné, aby se české firmy a podnikatelé při současném růstu cen vstupních surovin a cen energie, kdy omezují provozní náklady, zaměřovali ještě více na inovace? Mají na to vůbec ještě kapacity?
Mají a musí mít. Firmy si dostatečně dobře uvědomují, že inovace jsou jedinou cestou, jak se vyhnout případně nějaké další krizi a existenčním potížím a podpořit svou budoucí konkurenceschopnost. Chci ještě podotknout, že nejde nutně jen o zavádění nových inovací, ale například i o plošnější využívání již dostupných digitalizovaných řešení, což pomáhá k celkové vyšší efektivitě a rozšiřuje příležitosti. My v ČSOB jsme lídrem ve firemní digitalizaci a inovacích a neustále rozvíjíme a zdokonalujeme online bankovní služby pro podniky a korporace. Jako první na trhu jsme letos spustili možnost otevírání firemních účtů plně online. Zájem firem nás moc potěšil. Do konce května už máme přes 400 firemních účtů otevřených vzdáleně. Vidíme, jak firmy stále více používají elektronické bankovnictví ČSOB CEB, naše klientsky přívětivé komplexní elektronické rozhraní. Pokud má klient elektronické bankovnictví CEB s Virtuální pobočkou, může většinu úkonů včetně těch smluvních provádět jednoduše a bezpečně sám kdykoliv a kdekoliv. CEB má samozřejmě i mobilní verzi CEB Mobile, jejíž součástí je i unikátní virtuální asistentka Kate. Další příležitostí, kterou nyní připravujeme pro klienty, je např. bankovní identita.
Jaká je udržitelnost při současné inflaci a situaci v ČR a Evropě zaměstnanost? Chystají se firmy také propouštět?
Je tomu zatím spíše naopak, zaměstnanců je stále málo. Ostatně třetím největším rizikem označila polovina dotazovaných firem nedostatek kvalitních zaměstnanců. Podle posledních dat Úřadu práce podíl nezaměstnaných osob poklesl na 3,3 procenta s tím, jak se rozjíždějí sezónní práce v zemědělství, ve stavebnictví a v některých službách. Je zřejmé, že jedna věc jsou absolutní čísla a nízká procenta nezaměstnanosti a druhá průnik konkrétního profilu člověka na danou pozici. Osobně předpokládám, že o některé profese bude mezi firmami i nadále boj a jejich nedostatek se výrazně nesníží.
Co pomáhá firmám v ČR držet se stále nad vodou?
Firmám v tomto obtížném období nejvíce pomáhá přetrvávající silná poptávka zákazníků po zboží a službách. Celých 44 procent firem předvídalo v případě poptávky klientů pro letošní druhé čtvrtletí její růst, což je nejvyšší podíl za poslední rok. To je super zpráva! Pokles poptávky naopak očekává jen třetina firem. Ještě před rokem předpokládala zvýšenou poptávku necelá třetina respondentů a snížení poptávky 42 procent, což je jasný obrat k lepšímu. Nicméně vzhledem k rostoucí inflaci lze v dalším období očekávat u poptávky její postupné částečné slábnutí.
Jak může ČSOB podpořit české firmy a jejich podnikatelské aktivity?
Je velmi obtížné přesně odhadnout, kam se bude ekonomická a geopolitická situace vyvíjet. Klíčové pro mne je ukončení válečného konfliktu a inteligentní diskuse, kam nejen s Evropou dál. V praktické rovině klíčovým předpokladem pro efektivní řešení situace je aktivní dialog mezi firmou a bankou, o který všechny zúčastněné prosím. Firmy mohou efektivně využívat například dotace z Národního plánu obnovy určené na čisté zdroje energie nebo program RES+ z Modernizačního fondu. Ve skupině ČSOB jsme firmám a podnikatelům plně k dispozici a moc rádi budeme podporovat jejich další rozvoj. Pevně věřím, že v této komplikované době se víc než kdy jindy vyplatí společně se poradit a probrat různá úskalí i příležitosti stávajícího obchodního modelu firem.
Jak si na tom vzhledem k současné situaci stojí ČSOB?
První čtvrtletí letošního roku bylo pro skupinu ČSOB úspěšné. Celkový objem poskytnutých úvěrů se meziročně zvýšil o sedm procent a stejným tempem narostl i celkový objem přijatých vkladů. Kvalita úvěrů přitom byla na vynikající úrovni a podíl nevýkonných úvěrů činil pouze 1,88 procenta. ČSOB si zachovává silnou kapitálovou vybavenost a výbornou likviditní pozici.
Jsem velmi rád, že kromě ekonomického dialogu s partnery na trhu jsme se ve skupině ČSOB intenzivně zapojili do pomoci ukrajinským uprchlíkům. Ihned po vypuknutí bojů na Ukrajině jsme podpořili veřejnou sbírku SOS Ukrajina. Cílem bylo vybrat 25 milionů korun s tím, že jsme se zavázali, že tuto částku zvýšíme na dvojnásobek. Lidé potom přispívali i po splnění cíle sbírky, takže výsledná suma na účet Člověka v tísni činila 58 milionů korun. Také jsme pro desítky tisíc ukrajinských uprchlíků zajistili zakládání účtů s finančním příspěvkem. To jen potvrzuje, že napříč skupinou se snažíme v dané situací pomoct. Celková podpora již převýšila čtvrt miliardy korun.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Pavlem Prokopem
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama