Apogeo
Reklama

Náklady na práci v zemích Evropské Unie meziročně vzrostly

24.06.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Náklady na práci v zemích Evropské Unie meziročně vzrostly

V členských státech Evropské Unie (EU) vzrostly hodinové náklady na práci v prvním kvartále roku 2022 o 3,7 procenta ve srovnání s prvním kvartálem předchozího roku. Země eurozóny poté zaznamenaly nárůst o 3,2 procenta.

V unijních státech pak došlo k největšímu nárůstu nákladů na pracovní sílu v sektoru služeb (o 4,4 %). Průmysl a stavebnictví poté zaznamenaly zvýšení nákladů o 3,3 %, respektive 3,5 %. 
Vyplývá to z dat Eurostatu, který počítá náklady na práci ze dvou hlavních složek – mzdových a ne–mzdových nákladů. Pod mzdové náklady spadá veškerá protihodnota (jak v hotovosti, tak v naturáliích), kterou zaměstnavatel vyplácí zaměstnanci za odvedenou práci. Druhá složka naopak zahrnuje veškeré odvody, které musí zaměstnavatel za zaměstnance odvádět státu. Jedná se zejména o sociální nebo zdravotní zabezpečení.

Graf: Vývoj nákladů na pracovní sílu v EU a eurozóně

Zdroj: Eurostat

 Pracovní síla se nejvíce prodražila v pohostinství a hotelnictví
Z nejrychleji rostoucího sektoru služeb pak suverénně největší zdražení pracovní síly zaznamenalo odvětví pohostinství a hotelnictví, kde náklady na zaměstnance vzrostly meziročně až o 7,2 %. Jedná se zároveň o největší nárůst ze všech odvětví napříč sektory. Nejméně naopak stoupaly náklady na pracovní sílu ve školství, kde došlo k meziročnímu zvýšení pouze o 1,7 %.
Dvouciferný nárůst ve státech Visegrádské čtyřky
Velmi výrazné zdražování pracovní síly pak pociťují země tzv. Visegrádské čtyřky, kdy dvojciferným růstem nákladů na pracovní sílu trpí hned tři z nich. Jedná se konkrétně o Polsko (13,2 %), Maďarsko (13,4 %) a Českou republiku (15,3 %), která dokonce vede statistiku napříč všemi členskými státy tohoto uskupení.  Na Slovensku se pak pracovní síla meziročně zdražila „pouze” o 7,2 %.  Svůj podíl na tak vysokém tempu růstu nákladů na pracovní sílu bude mít nepochybně i odliv ukrajinských pracovníků, kteří se rozhodli vrátit na Ukrajinu a bránit svoji vlast. Trh práce se tak potýká s výpadkem pracovní síly, který tlačí cenu práce nahoru.
FILIP BLAHA, analytik CETA
Foto: Pixabay
Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama