Apogeo
Reklama

Moorův zákon a téměř šedesát let deflace na poli počítačových technologií

18.06.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Moorův zákon a téměř šedesát let deflace na poli počítačových technologií

Deflace, tedy pokles cenové hladiny v ekonomice je strašákem mnohých ekonomů. Zejména centrální bankéři deflaci nevidí rádi a raději drží mírnou inflaci, než by dopustili sebemenší deflaci. Ovšem je jedno odvětví, které je v deflaci již téměř šedesát let.


Zatímco dříve, před dvaceti lety, byly stolní počítače v domácnostech výjimkou či domácnost vlastnila jeden počítač, dnes je běžné, že každý člen domácnosti má svůj osobní notebook, smartphone a někdy dokonce také tablet. Také jsme si zvykli, že technologie jsou rod od roku více chytřejší. Každý rok můžeme rychleji stahovat hudbu či filmy, můžeme fotit ve větším rozlišení, ukládat do počítačů, smartphonů či do cloudu stále větší soubory. Počítače, telefony další elektronická zařízení se nejen stávají levnějšími a dostupnější, navíc se kontinuálně zdokonalují a jsou stále více “smart”. Zvykli jsme si na to a přijde nám to tak samozřejmé, že to možná ani nevnímáme.
V odborné terminologii se tomuto jevu říká Moorův zákon a platí téměř šedesát let. Charles Moore byl spoluzakladatelem společnosti Intel, zabývající se výrobou polovodičů a mikroprocesorů. Moore si všiml vzrůstající výkonnosti polovodičů a tranzistorů, při zachování stejných výrobních nákladů a v roce 1965 uvedl: „Počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný obvod se při zachování stejné ceny zhruba každých 24 měsíců zdvojnásobí.“
Později svůj závěr přeformuloval, že počet tranzistorů se zdvojnásobí každých 18 měsíců. Navíc technologické pokroky ve výrobě postupem času zlevnili i samotnou výrobu. Zdvojnásobení počtu tranzistorů a zároveň snížení výrobní ceny zrychlovalo technologický pokrok a zákon je platný dodnes. Právě díky exponenciálnímu růstu výkonnosti počítačů a všech chytrých zařízení a stále se snižujících cenách, si dnes můžeme užívat technologie, které byli před nedávnem finančně nedostupné. Můžeme tak naplno okusit deflaci a tedy růst kupní síly peněz.
Foto: Pixabay
Zdroj: Jana Přibylová


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama