Apogeo
Reklama

Jak porazit inflaci?

05.06.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak porazit inflaci?

Jak porazit inflaci? Inflace je velmi nepříjemný peněžní jev, který se projevuje zvyšováním cen a snižováním kupní síly.

Tento fakt je dán zejména tím, že mezi zvyšováním cen, které je okamžité, a zvyšováním mezd, které je strnulejší, dochází k nepoměru, a tím ke snižování kupní síly – za naši stagnující mzdu si v prostředí zvyšujících se cen můžeme koupit stále menší počet výrobků nebo služeb. Jak se tomu bránit?
Přinášíme vám několik tipů, které vám pomohou dopady inflace zmírnit. Uvědomte si ale hned na začátku, co inflace znamená. Opakujeme: Inflace znamená, že se zvyšují ceny, rostou rychleji než vaše mzda. Za stejný nákup zaplatíte více. Co s tím?

  1. Projděte si vlastní výdaje a snažte se ořezat ty, které nejsou zbytné. To neznamená, že se k nim časem nebudete moci vrátit. Je třeba dosáhnout poklesu výdajů, který potřebujete k tomu, abyste mohli zachovat nákupy zbytných a důležitých věcí. Audit vašich rodinných výdajů důležitý.
  2. Snažte se pracovat s vašimi příjmy. Jistě, ekonomové mluví o tom, že zvyšování mezd roztáčí inflační spirálu, ale vy musíte ohlídat především vaše vlastní finance. Pokud se vaše mzda dlouho neaktualizovala anebo dochází k tomu, že se rapidně zvyšuje mezera mezi vašimi výdaji a vašimi příjmy, je nepochybně důležité to řešit se zaměstnavatelem.
  3. Zvyšte příjmy. Ano, uvědomujeme si, jak to zní potměšile, ale je třeba to zde zmínit. Zkuste si najít dodatečný příjem. Pokud není možné uplatit vaše účty se stávajícím příjmem, jsou jenom dvě možnosti: Snížit výdaje, nebo zvýšit příjmy. O tom, že je třeba bavit se svým stávajícím zaměstnavatelem, jsme mluvili v bodě číslo dvě. Pokud s ním dohoda není možná, můžete změnit práci, nebo zkuste popřemýšlet zda, by se nedal najít nějaký aditivní příjem. U mnoha lidí je možné navázat další výdělek na trávení volného času – sport, kultura, rybaření… Tam všude je možné si přivydělat.
  4. Inflace nejen že zvyšuje ceny a tím snižuje vaši kupní sílu, ale především odkrajuje hodnotu úspor. Při desetiprocentní inflaci vám vaše peníze pod matrací ztrácí 10 % hodnoty za jediný rok. Tomu je třeba se postavit tak, že budete vaše úspory zhodnocovat = investovat. Výnos investice by se měl přiblížit inflaci, v ideálním případě jí samozřejmě překonat. Jen tak ochráníte vaše prostředky před inflací. Ale jak toho dosáhnout? No, nemusí to být hned tak, že se z vás stane investor, co tráví celý den u několika monitorů s grafy a tabulkami výnosnosti akcií. Můžete ukládat peníze do hmotných aktiv, které hodnotu neztrácejí, naopak jim v čase roste. Takovými aktivity mohou být nemovitosti (včetně polí, luk, rybníků a dalších ploch, jejichž pořizovací hodnota je řádově nižší než investice do bytu v Praze), ale nabízí se i další možnosti – umění, stará auta a motorky, komodity jako zlato nebo stříbro, a další.
  5. Při investování je důležité volit mezi rizikem a výnosem, které jsou přímo úměrné – čím větší potenciální výnos, tím větší riziko. Při vysoké míře inflace se logicky nabízí cílit na vysoký výnos, je ale třeba myslet právě na riziko! To znamená doporučení nevsadit vše na jednu kartu. Zároveň také platí, že byste si měli dobře stanovit časový rámec, po který chcete investovat. Pokud si chcete spořit na důchod, do něhož půjdete za více než 10 let, budou způsoby boje proti inflaci zřejmě jiné, než když máte po ruce pár stovek tisíc, které chcete použít za rok až dva na nákup bytu.

Foto: Pixabay
Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama