Apogeo
Reklama

Jak dosáhnout optimální míry digitalizace?

09.06.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak dosáhnout optimální míry digitalizace?

Evropský plán obnovy počítá s investicemi do digitální transformace jako jedním z hlavních nástrojů na oživení covidem zpustošené unijní ekonomiky. Do tohoto odvětví budou nepochybně proudit i další finance z ostatních evropských fondů.

A v neposlední řadě také samotné výdaje národních vlád. Jak však docílit oné optimální míry digitalizace?
Z Národního plánu obnovy je na digitální transformaci vyhrazeno téměř 28 miliard korun. Svůj díl koláče si digitalizace nepochybně ukrojí i z vyjednaného balíku kohezních fondů pro období 2021–2027, který činí 550 miliard korun. Cíle digitální transformace jsou potom zejména dva – zlepšit fungování veřejné správy a také vytvořit pobídky k digitalizaci pro soukromé firmy. Zatímco v prvním případě se jedná „pouze“ o převedení stávající agendy do digitální podoby, v druhém případě bude celý proces mnohem složitější.
Podporovat spíše cloudová úložiště nebo AI?
V případě podpory digitalizace soukromého sektoru totiž narážíme na jeden zásadní problém. Tímto problémem je nedostatek znalostí – za současných podmínek nevíme jaká je společensky efektivní míra digitalizace (a jak ji přesně definovat). Navíc i kdyby nám tato skutečnost byla známá, nevíme, jaké je společensky efektivní množství investic do konkrétních oblastí. Snadno se pak může stát, že na podporu cloudových úložišť využijeme peníze, jenž by přinesly větší užitek, kdyby byly investovány do AI (umělé inteligence). V těchto případech pak sice bude naoko docházet k digitální transformaci, ale vzhledem k riziku chybné alokace zdrojů však zůstává otázkou, jestli se bude jednat o kýženou transformaci vedoucí k rostoucí produktivitě a výkonnější ekonomice.
Řešení spočívá ve volnosti
Klíčem k překonání těchto problémů pak může být tržně orientované rozdělení plánované finanční podpory. V tomto případě by se namísto finanční podpory na konkrétní oblasti digitalizace nechala firmám poněkud volnější ruka ve výběru oblastí, které dle nich samotných stojí za to digitalizovat. Podniky by mohly například obdržet voucher, jenž využijí na digitální výdaje dle svého uvážení. Stát by tak soukromému sektoru přenechal výběr toho co digitalizovat, zároveň by však dosáhl svého plánu transformovat Českou republiku na ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou.
FILIP BLAHA, analytik CETA
Foto: Pixabay
Zdroj: Filip Blaha


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama