e-news.cz - kurzy
Reklama

Český průmysl zůstává pod tlakem

08.06.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Český průmysl zůstává pod tlakem

Průmyslová výroba v dubnu vykázala meziroční pokles o 3,8 procenta (po sezónním očištění) a svým výkonem tak zaostala i za poměrně pesimistickými tržními odhady.

Meziroční srovnání je přitom negativně ovlivněno vysokou srovnávací základnou z loňského roku, kdy český průmysl na plné obrátky doháněl nahromaděnou poptávku po pandemické vlně. Oproti předchozímu měsíci jsme nyní byli svědky snížení produkce „pouze“ o 0,8 procenta, a o vyložené katastrofě tak dosud nelze zcela hovořit. U objemu nových zakázek došlo meziročně k nárůstu o 3,1 procenta, přičemž větší dynamiku vykazovaly ty z tuzemska (4,6 %), nežli ze zahraničí (2,4 %). Rostl i evidenční počet zaměstnanců (0,2 %) a poměrně výrazně i jejich průměrná mzda (8,2 %).
V rámci konkrétních sektorů se nejméně dařilo ve výrobě motorových vozidel (-15,7 %) a ostatních dopravních prostředků (-28,2 %). Právě tato odvětví, která mají v českém průmyslu silnou váhu, pak stáhla celorepublikový průměr dolů. Naproti tomu dynamický růst vykázala například výroba usní (20,2 %), oděvů (18,2 %) či nápojů (15,2 %).
Aktuální data pro další vývoj českého průmyslového sektoru nevěstí mnoho dobrého. Samotné údaje o meziroční změně produkce aktuálně nemají valnou vypovídací hodnotu, jelikož jsou zkreslována srovnávací základnou z roku 2021, který byl vlivem pandemických vln jako na houpačce. Z dlouhodobého srovnání je ovšem zřejmé, že kondice tuzemského průmyslu má k ideálu daleko. Objem jeho produkce se momentálně nachází přibližně 1,5 % pod úrovní z února 2020, tedy z období těsně před příchodem pandemie. Až na pár světlých výjimek se český průmysl prakticky v žádném měsíci za poslední dva roky nedokázal vyšvihnout nad předpandemické hodnoty a nyní se zdá být zřejmé, že opět míří směrem dolů. Dlouho očekávané dynamické odražení se tak nekoná. Kromě pokračujících problémů s dodávkami výrobních vstupů a dramaticky zdražujících energií se nyní na seznam překážek již přidává i pomalu slábnoucí poptávka, když objem nových zakázek vykázal nejnižší hodnotu od počátku letošního roku. Tento trend pak bude pravděpodobně pokračovat i v nejbližších měsících, jelikož se problémy spojené s válkou na Ukrajině čím dál výrazněji objevují i na hlavních odběratelských trzích českých průmyslníků. Letošní rok tak namísto původně očekávaného oživení zřejmě přinese znatelný pokles. Aktuálně předpokládáme celoroční výkon na úrovni -4 %, ovšem rizika této prognózy jsou spíše vychýlena směrem dolů. To je špatná zpráva i pro českou ekonomiku jako celek, jelikož právě průmyslové zboží patří ke stěžejním exportním artiklům. Celková bilance zahraničního obchodu tak bude trpět dramatickým růstem cen importovaných energetických surovin a utlumeným vývozem zboží, což povede k odlivu bohatství z Česka. To ostatně potvrzuje i dnešní údaj o zahraničním obchodu se zbožím, který v dubnu vykázal deficit na úrovni nepříjemných 28,4 mld. Kč.
Foto: Pixabay
Zdroj: CYRRUS


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama