e-news.cz - kurzy
Reklama

Administrativní zátěž podnikatelů navzdory slibům znovu roste, stát nepomáhá

10.06.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Administrativní zátěž podnikatelů navzdory slibům znovu roste, stát nepomáhá

Navzdory slibům všech dosavadních polistopadových vlád české podnikatele stále trápí přebujelá státní byrokracie, takže zbytečnou administrativou tráví stovky hodin ročně. I když poslední roky naznačovaly, že by se situace mohla pomalu měnit k lepšímu, loňská čísla svědčí o opaku.


„V roce 2017 strávil každý podnikatel byrokracií 247 hodin, do roku 2020 klesl tento počet na 223,“ připomíná údaje Liberálního institutu Michael Dobrovolný, manažer společnosti Smart Office & Companies ze skupiny PKF Apogeo.
„Loni to už ale zase bylo 272 hodin,“ říká Dobrovolný a pokračuje: „Není ovšem divu, když podnikatelé mají vůči státu až 2000 různých povinností a dohlíží na ně na 200 úřadů a institucí.“
V průměrné firmě tak podle Dobrovolného stráví jeden zaměstnanec sedm týdnů prací pro stát a ne pro zákazníka.
Situaci zhoršují kontroly
Navíc i v době, kdy covidovou krizi vystřídala válka, probíhají stále běžné rutinní kontroly, které i v klidnějších časech přispívaly k neúměrné administrativní zátěži podnikání. „Podle posledního měření administrativní zátěže, které v roce 2016 uskutečnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, si splnění všech povinností vyplývající z právních předpisů vyžádalo ročně částku 71 095 478 958 korun. Nové měření by mělo MPO provést do konce roku 2022,“ upřesňuje předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) Josef Jaroš.
„V minulosti se sice podařilo sjednotit data účinnosti nové legislativy na dva dny v roce – k prvnímu lednu a prvnímu červenci -, to v této turbulentní době ale nestačí,“ vysvětluje Jaroš. „Firmy potřebují klid na práci a investování, vláda by jim měla dát pevné body alespoň na půl roku, pak si řekneme, co bude dál,“ vyzývá.
V oblasti snižování administrativní zátěže vkládá AMSP ČR naděje například do projektu Jednotného portálu evidence kontrol (JePEK), který představilo MPO. Ten je součástí Národního plánu obnovy a klade si za cíl zlepšit koordinaci kontrolních orgánů.
„Stát zatím neposkytuje podnikatelům žádnou podporu v tom smyslu, že by uvedl přehledně, na jednom místě, informace o jejich právech a povinnostech,“ konstatuje Dobrovolný. „Je pouze na nich, zda se pokusí prokousat tou džunglí sami, nebo si zaplatí odborníka. Takové poradenství ale obvykle nepokryje všechny oblasti,“ dodává.
Podnikání se navíc týká množství zákonů a vyhlášek. Podle Michaela Dobrovolného jsou jich tisíce. Index byrokracie podle metodiky Liberálního institutu přitom zahrnuje do výpočtu pouze byrokratickou zátěž vycházející z činností, které vyžaduje zákon.
Foto: Pixabay
Zdroj: Spindoctors


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama