e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona, kterým se zrušuje zákon o elektronické evidenci tržeb

16.05.2022, Autor: swp, red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze zákona, kterým se zrušuje zákon o elektronické evidenci tržeb

Elektronická evidence tržeb je jeden z nejvíce zpolitizovaných projektů posledních let. Stala se vlakovou lodí politiky Andreje Babiše a její zrušení je zase casus belli pro současnou vládu a zejména ODS. O zavedení evidence tržeb usilovala sociální demokracie už od devadesátých let a ODS ji neméně usilovně odmítala ODS.

Datum předložení: 9. 3. 2022
Autor: Vláda
Hodnocení EM: 40%
Tehdy se jednalo o registrační pokladny s fiskální pamětí, tedy bez napojení na finanční správu. V roce 2005 je vláda sociální demokracie prosadila, a to za slib lidovcům, že ustoupí od zavedení plošných majetkových přiznání. Maloobchodníkům a hostinským zákon ukládal opatřit si pokladny s pamětí od ledna 2007.
Po nástupu vlády Mirka Topolánka byl termín nejprve o rok posunut. Vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených pak prosadila zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, jehož součástí bylo i zrušení povinného používání registračních pokladen. V praxi tak k povinnosti používat pokladny s fiskální pamětí nikdy nedošlo. Registrační pokladny se vrátily na scénu, když se  sociální demokracie po předčasných volbách v roce 2013 vrátila do sedla a začala praktikovat politiku: zrušíme zavedené (poplatky u lékaře a druhý pilíř penzijního systému) a obnovíme zrušené. Zdá se, že současná vláda v tom nebude o moc lepší, ale zpět do historie.
Andrej Babiš registrační pokladny zpočátku odmítal, viděl v nich zbytečnou byrokracii pro podnikatele, nesouhlasil však ani se zvyšováním daní, a tak se tehdejší koalice ČSSD, ANO a KDU nakonec shodla na zavedení registračních pokladen v nové, chytřejší online verzi. Inspirací byl chorvatský model elektronické evidence tržeb, který je o dost přísnější než český. Zákazník zde musí převzít účtenku, obchodníkovi, který ji nevydá, hrozí dočasné zavření provozovny.  Opozice od počátku vládě podsouvala, že za každým podnikatelem vidí podvodníka, vláda vinila opozici z tolerance k daňovým podvodům. Nutno přiznat, že pravda byla tak trochu na obou stranách.
EET byla spuštěna v prosinci 2016, v první vlně tržby evidovaly ubytovací a stravovací služby. Od března 2017 přibyl maloobchod a velkoobchod. Spouštění třetí fáze bylo plánováno na březen 2018, Ústavní soud však v prosinci 2017 zrušil některé paragrafy, zákon bylo nutno novelizovat a pak už to šlo s EET z kopce. Díky pandemii byla pro poplatníky z první a druhé vlny přerušena, respektive ponechána na dobrovolné bázi, třetí a čtvrtá vlna byly odloženy na rok 2023. Většina podnikatelů sice možnost přerušení využila, zůstat v systému se ale rozhodlo cca 53 tisíc podnikatelů, což je zhruba čtvrtina z původního počtu. Jistě k tomu mají své důvody.
Nejprve ovšem k důvodům, pro které stát EET zaváděl. Babišova vláda tvrdila, že zavedení EET zvýšilo daňové výnosy o 12 až 13 miliard korun. Dalších 7 až 8 slibovala po zavedení třetí a čtvrté vlny. Odpůrci EET proti tomu namítali, že nešlo ani tak o lepší výběr daní jako o důsledek růstu ekonomiky. Faktem je, že k růstu daňových výnosů skutečně došlo a zásluhu na tom lze přičíst oběma faktorům, těžko říci, který z nich měl větší vliv. Celkem s jistotou naopak můžeme vyvrátit tvrzení, že dojde k masivnímu zavírání živností. I když některé provozovny skončily, celkový počet subjektů v oblasti ubytování a pohostinství po zavedení EET stoupal a zastavil se až s příchodem pandemie.
Od roku 2016, kdy byl zákon o evidenci tržeb přijat, došlo také k prudkému nárůstu bezhotovostních plateb. V roce 2017 byl Komerční bankou odhadován podíl bezhotovostních plateb ve výši 20 %. V roce 2019 už byl 50% a dle průzkumu společnosti Mastercard byl pro rok 2021 odhadován podíl plateb realizovaných platební kartou na 60 %. Zásluhu na tom přirozeně nemá jen EET. Jedná se o celosvětový trend podpořený i pandemií čínské chřipky, ale EET tento trend nepochybně podpořilo zejména u malých podniků, pro které je platba kartou nevýhodná a po zrušení EET se část z nich nejspíš vrátí k hotovosti. Řada z nich už tak učinila.
Podle předkladatelů podnikatelé zrušením EET ušetří.  Ve skutečnosti byly na EET nejdražší vstupní náklady, které už podniky vstřebaly, a nyní jde hlavně o mnohem nižší provozní režii.  Náklady naopak může přinést přeprogramování spojené s odpojením systému u složitějších pokladních systémů. Ušetřit sice můžete za připojení k internetu, ale návrat k pevné lince a faxu asi nikdo nechystá. Úplné zrušení EET rozhodně není krokem k větší digitalizaci státu a firem. Řada podnikatelů z prvních dvou vln se EET přizpůsobila a zjistila, že jim usnadňuje účetnictví, sčítání tržeb a v neposlední řadě kontrolu vlastních zaměstnanců. Ne že by všichni kradli, ale …
Pokud přestaneme EET zbytečně démonizovat, ostatně není to Babišův vynález a mají ho v řadě zemí, měli bychom zvážit, zda bez náhrady nezrušit pouze třetí a čtvrtou vlnu. Zapojení drobných řemeslníků, advokátů, lékařů a přísně vzato i prostitutek slibovalo více chaosu než lepší výběr daní. Daňová kontrola může snadno zajít do krámu nebo na pivo, ale těžko bude vymetat soukromé stavby. V případě poplatníků z první a druhé vlny by stálo za zvážení přinejmenším zachovat dobrovolnost, která  může být nějakým způsobem bonifikována. Stát by to něco stálo, ale i zde platí, že zahazovat robustní funkční systém není právě hospodárné.
Foto: Pixabay
Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama