e-news.cz - kurzy
Reklama

Profesní komory chtějí pravidelná setkání s premiérem

02.05.2022, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Profesní komory chtějí pravidelná setkání s premiérem

Tématy pravidelného společného setkání profesních komor, které se uskuečnilo tento týden,  byly dopady pandemie covidu-19 a problematika uprchlíků z Ukrajiny, včetně možností podpory, pomoci a vytvoření podmínek pro jejich začlenění do systému v ČR. A to včetně uznávání jejich kvalifikace. Za advokáty se setkání zúčastnili předseda ČAK Robert Němec, tajemník Petr Čáp a vedoucí Odboru vnější a vnitřní legislativy Johan Justoň.
Prostor v diskusi dostalo i žhavé advokátní téma, a to vinklaření (neoprávněné podnikání v odborných profesích). Napříč komorami se probírá také aktuální srovnání úrovně vzdělávání poskytované tuzemskými a zahraničními univerzitami, profesní zkoušky a další témata. Na setkání byly připomenuty myšlenky bývalého předsedy ČAK Vladimíra Jirouska o společném orgánu, nově však formou pravidelného střídání dvou profesních komor, které budou v daný rok blíže monitorovat agendu všech zúčastněných komor a navrhovat potřebná opaření v oblasti legislativní či mediální.
Zástupci komor také projevili zájem o znovuobnovení pravidelných setkání premiéra se zástupci profesních komor a nastavení spolupráce s novou vládou. Profesní komory, které ze zákona sdružují a autonomně spravují specialisty z klíčových profesí, nabízejí státu systematickou spolupráci a dovolují si Vládu ČR a jejího premiéra vyzvat k obnově tradice těchto setkání.
„ Po covidu jsme již obnovili osobní spolupráci napříč obory. Vytváříme společné odborné skupiny. Profesní komory jsou klíčovou součástí právního a ekonomicky efektivního státu, znakem nejúspěšnějších částí EU. V situaci ekonomické a válečné krize bychom rádi po pauze způsobené pandemií pomohli se vznikem potřebných zákonů, v boji s korupcí, se zefektivněním a upevněním právního státu. Jako součást veřejné správy chceme důslednější boj s obcházením zákonů, nelegálním zaměstnáváním a klamáním zákazníků a nekalými obchodními praktikami, včetně matoucích označení organizací či služeb. Umíme vyřešit řadu otázek spojených se začleňováním uprchlíků a pomoci s naplňováním řady ustanovení programového prohlášení Vlády ČR díky desítkám tisíc špičkových odborníků z našich řad. Tuto pomoc v současné složité situaci nabízíme,“ zaznělo ve společné zprávě, která byla adresována premiérovi ČR Petru Fialovi.
Vedle advokátů se setkání zúčastnili představitelé České komory architektů, Komory auditorů ČR, Komory daňových poradců ČR, České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, České komory patentových zástupců ČR, České lékárnické komory, České stomatologické komory, Exekutorské komory ČR, Komory veterinárních lékařů ČR, Notářské komory ČR a České lékařské komory.
Profesní komory se spojily v boji proti vinklaření již v prosinci roku 2016.  V sídle Notářské komory ČR v rámci tradičního každoročního setkání zástupců profesních komor zřízených zákonem.  Varovaly před množícími se případy neoprávněného výkonu povolání osobami, které se vydávají za odborníky, kterými nejsou. „Profesní samosprávy dbají na řádnou kvalifikaci svých členů a dohlíží na kvalitu jimi poskytovaných služeb. Proto se znepokojením sledují případy, kdy orgány státní moci nepostupují důsledně proti osobám, které vykonávají neoprávněně činnosti vyhrazené pouze kvalifikovaným odborníkům, anebo matou veřejnost neetickou a klamavou reklamou.“
Komory proto vyzvaly Vládu Česká republiky i regionální samosprávy, aby podpořily jejich aktivity, cílem kterých je ochrana spotřebitele. Jako dobrý příklad takové podpory profesní komory se zájmem vítají navrhovanou změnu regulace postihování neoprávněného výkonu činnosti coby správního deliktu, kterou mezitím přijal Parlament pro právnické profese (advokáti, notáři, exekutoři).
Foto: Pixabay
Zdroj: Dušan Šrámek


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama