e-news.cz - kurzy
Reklama

Obnovený Sjezd českých právníků otevřel aktuální témata české justice

09.05.2022, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Obnovený Sjezd českých právníků otevřel aktuální témata české justice

Pod heslem „Právníci – odpovědnost nejenom profesní, ale i společenská, a institucionální pojistky jejich nezávislosti“ se sešli zástupci všech českých právnických komor a spolků 5. května 2022 ve Velké aule pražského Karolina. Jak vyplývá ze společného prohlášení, zejména v dnešní době právnický stav jako celek cítí zvýšenou odpovědnost za úroveň právního státu a za zachování demokratických hodnot, na nichž stojí svobodná pluralitní společnost.
Po necelém století obnovená tradice Sjezdu českých právníků má za cíl navázat novodobý kolegiální dialog právníků napříč profesemi za účelem hlubší reflexe principů, na nichž stojí práce a poslání právníka. Historie právnických sjezdů v Čechách a na Slovensku sahá až do roku 1904 a tato setkání byla vždyzásadním příspěvkem k rozvoji legislativy a odpovídající aplikace právního řádu. I proto o obnovení sjezdů rozhodly v roce 2021 všechny justiční právnické komory a spolky – Česká advokátní komora, Notářská komora ČR, Exekutorská komora ČR, Soudcovská unie ČR, Unie podnikových právníků ČR a Unie státních zástupců ČR v čele s Jednotou českých právníků.
Sjezd zahájil předseda Pražského sdružení Jednoty českých právníků Martin Foukal, který připomněl, že stejně jako v minulosti se i nyní sjezd koná v těžké době, kdy se očekává aktivní přístup právníků. „Pro právníky je invaze na Ukrajinu výzvou k mobilizaci jejich zbraní, kterými jsou právní prostředky sloužící k ochraně práva, spravedlnosti, a především míru mezi národy. V této situaci považuji roli právníků za mimořádně důležitou,“ uvedl.
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a zároveň předseda Jednoty českých právníků v úvodním projevu sjezdu připomněl: „My, právníci, ctíme zásadu vázanosti státu právními pravidly a je naším posláním stanovit obsahové předpoklady takových pravidel. Těmito předpoklady jsou ideje spravedlnosti, demokracie a lidské důstojnosti. Nepovažuji tudíž za zbytečné opakovaně připomínat, že demokratický právní stát je podmíněn především principy ochrany základních práv a svobod.“
Následně před plénem, v němž zasedli také zástupci Nejvyššího a Ústavního soudu SR, předseda Slovenské advokátní komory a další významní čeští a slovenští justiční činitelé a dvě stovky delegátů – členů všech profesních justičních organizací a spolků, vystoupili předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, dále rektorka UK, profesorka Milena Králíčková, a prorektor UK, profesor Jan Kuklík. Děkan Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni Stanislav Balík pak obohatil program o přednášku objasňující historii právnických sjezdů v českých zemích a na Slovensku.
V Modré posluchárně Karolina po přestávce zazněly referáty a koreferáty představitelů jednotlivých právnických komor a spolků, které detailně právně analyzovaly zásadní témata z pohledu jednotlivých profesí. Pojmy jako spravedlnost, svoboda, povinnost mlčenlivosti, odpovědnost právníků nejenom profesní, ale i morální a celospolečenská, institucionální pojistky nezávislosti, role právníků při ochraně právního státu, ochrana veřejného zájmu, mediální komunikace a budování dobrého jména, ideální model justice se prolínaly v příspěvcích špičkových osobností české právnické obce.
Všechny přednesené referáty a koreferáty budou součástí Sborníku Sjezdu českých právníků, který bude vydán na podzim letošního roku a mohl by se stát základem pro relevantní vnímání společenského poslání jednotlivých právnických profesí odbornou i laickou veřejností a pro další komunikaci zástupců justice s mocí výkonnou a zákonodárnou.
Na závěr Sjezdu českých právníků jsou zástupci komor a spolků připraveni přijmout společné komuniké, které bude posléze rovněž zveřejněno v médiích a poskytnuto i zainteresovaným institucím.
Jak dále konstatuje společné prohlášení, právnická obec se na tomto plénu přesvědčila o tom, že je nutné hájit a dále nalézat společné hodnoty, na nichž lze stavět spolupráci, respekt a pochopení, to vše při vědomí přirozených odlišností, které výkon a poslání jednotlivých právnických profesí přináší.
Právníci všech profesí jsou připraveni nabídnout svoji odbornost při legislativním procesu, při řešení etických otázek, podílet se na zvyšování právní kultury v České republice, tedy převzít svůj díl odpovědnosti za věci budoucí. Zvláště dnes, při současném dění u nás, v Evropě i ve světě, se právníkům jeví tento postoj jako nanejvýš potřebný. Zástupci všech justičních právnických komor a spolků se rovněž shodli na tom, že by do budoucna nemělo zůstat u ojedinělé akce, ale budou dělat vše pro to, aby se sjezd stal znovu tradicí.
Podle duchovního otce obnovení Sjezdu českých právníků, bývalého předsedy ČAK Vladimíra Jirouska, je stejně jako v minulosti nutné, aby, slovy prvorepublikového politika Karla Kramáře, „české právnictvo ukázalo, čím je a co znamená pro náš veřejný život“. A doktor Jirousek k tomu ještě dodává: „aby to právníci ukazovali dennodenně na poli praktickém, svou odborností a zkušenostmi při tvorbě legislativních koncepcí, jež by měly způsobilost podmiňovat úroveň legislativních procesů. Osobně jsem přesvědčen, že právě tímto směrem by se měla ubírat budoucnost dalších právnických sjezdů.“
Foto: Pixabay
Zdroj: Dušan Šrámek


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama