Loni padl rekord a letos se pokračuje: Kde všude se v Praze staví nové byty?

30.05.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Loni padl rekord a letos se pokračuje: Kde všude se v Praze staví nové byty?

Bytová výstavba v Praze dlouhodobě zaostává za rozvojem města a přílivem lidí, kteří se do české metropole přesunují. Přesto se prodej bytů v Praze v roce 2021 dostal na historické maximum.

Přispěly k tomu faktory jako relativně výhodné úrokové sazby a vidina budoucího zdražování hypoték, v doprovodu rostoucí inflace a snahy ochránit před inflací finanční úspory investováním do nemovitostí.
Téměř deset tisíc nových bytů v Praze
Dle analýzy společností Trigema, Skanka a Central Group se loni v Praze prodalo nejvíce nových bytů za posledních třináct let, celkem 7 450 novostaveb, o 28 % více než předchozí rok. Kupující tak zásadně vyčerpali nabídku volných bytů, která loni klesla na rekordních 3 300 bytů.
Zatímco hypotéky se výší úroků a omezenou dostupností opravdu letos dostaly na hranici zajímavosti, strašák jménem inflace zůstal, resp. ještě posílil. Nemovitosti jako investice, potažmo nové byty jsou stále žhavým tématem, ač na síle vzhledem k rostoucím cenám a zvyšující se nedostupnosti hypoték nabývá nájemní bydlení. A stále se staví, zejména v Praze. V roce 2021 totiž v Praze padaly ještě další rekordy. Nejenže se podle Eurostatu ceny nemovitostí v Česku zvýšily nejvíce ze všech zemí Evropské unie, do výstavby se také dostal nejvyšší počet bytů od roku 1997, od kterého jsou dostupná data. Pravomocné stavební povolení loni v Praze získalo téměř 9 698 bytů, o 5 363 více než o rok dříve.
Brownfieldy: Klíč k obrovské výstavbě
Výstavbu v Praze vyjádřenou počtem nových bytů pozitivně ovlivnily zejména brownfieldy, obrovská území, která se po letech chátrání mají konečně revitalizovat. Patří mezi ně nákladová nádraží na Smíchově nebo na Žižkově.
Bytový fond Prahy se v budoucnu rozroste také na rozvojovém území Bubny-Zátory s novou budovou Vltavské filharmonie na jeho konci nebo proměnou Vršovic. Hned dvojice bytových domů nahradí legendární vršovický kulturák Eden. Vedle rekonstrukce radnice, resp. administrativní budovy Vlasta, se ve Vršovicích chystá i velkolepá proměna industriálního areálu Koh-i-noor. V režii PSN tady dle návrhu Jakub Cigler architekti vznikne obytná zóna industriálního stylu s 580 novými byty a další čtyři tisíce metrů čtverečních pro obchody a služby.
Zatímco proměna Vršovic je zatím ve fázi příprav, Modřany již svoji podobu mění. Původní továrna na letecké přístroje, známá jako Microna, jako Vanguard Prague společnosti PSN již nyní nabízí luxusní loftové bydlení. Dokončení čtrnáctipatrového projektu naddimenzované konstrukce se 150 lofty v ryzím industriálním stylu, střešní terasou s fascinujícími výhledy, luxusní spa & wellness zónou s dvacetimetrovým bazénem nebo unikátním autovýtahem je na dohled.
„Myslím, že projekt Vanguard má ambici stát se pražskou ikonou průmyslové budovy revitalizované na unikátní lofty, které jsou vhodné pro práci i bydlení,“ říká Marek Padevět, ředitel rezidenčních projektů PSN, a dodává, že lofty si zde pořizují lidé, kteří chtějí skutečně něco zcela výjimečného a neotřelého.
Foto: Pixabay
Zdroje: Trigema, Skanka, Central Group, Eurostat, IPR, PSN


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama