e-news.cz - kurzy
Reklama

Kybernetických incidentů v Česku přibývá. Loni stouply o pětinu, v dubnu 2022 byl jejich počet druhý nejvyšší za poslední rok

13.05.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kybernetických incidentů v Česku přibývá. Loni stouply o pětinu, v dubnu 2022 byl jejich počet druhý nejvyšší za poslední rok

Počet kybernetických útoků v České republice roste. Podle dat společnosti ESET vzrostl jejich počet v loňském roce meziročně o dvacet procent. Množství se zvyšuje také v meziměsíčním srovnání.

Dle aktuálních dat Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se duben 2022 stal měsícem s druhým největším počtem kybernetických incidentů za poslední rok.
Během loňského roku stoupl počet kybernetických útoků v Česku o pětinu. Vyplývá to z dat společnosti ESET, která se zabývá kybernetickou bezpečností a vyvíjí antivirový software. Celosvětově byl pak nárůst ještě větší. Podle dat společnosti Accenture jich bylo v loňském roce meziročně o třicet jedna procent více. Obranu prolomí každý desátý kybernetický útok.
Denní počty útoků dosahují desítek milionů. „Na takzvaných honeypotech vystavených do internetu v různých zemích, kde působí operátoři ze skupiny Deutsche Telekom, detekujeme až padesát milionů kybernetických útoků denně,” říká Zdeněk Grmela, ředitel T-Business Cyber Security v T-Mobile Czech Republic. Honeypotem je v tomto případě myšlen bezpečnostní systém určený k detekci a potírání neoprávněného přístupu nebo použití počítačového systému.
S tím, jak roste riziko kyberútoků, zvyšují firmy ve světě investice do zabezpečení svých sítí. Pro Českou republiku to však neplatí. „Zatímco podle dat Accenture navýšilo osmdesát dva procent firem z 18 zkoumaných zemí včetně USA, Japonska či Británie mezi lety 2020 a 2021 svůj rozpočet na kyberochranu, v Česku naopak čtyřicet tři procent organizací tento rozpočet snížilo. Vyplývá to z veřejných dat Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost,“ říká Milan Mařík z analytického projektu Evropa v datech.
Útoky přitom budou častější a i nebezpečnější. „Kybernetických útoků bude časem přibývat a zvyšovat se bude i jejich sofistikovanost, zejména kvůli snadnější dostupnosti a vysoké míře automatizace nástrojů využívaných útočníky a také kvůli vyššímu výpočetnímu výkonu systémů. V neposlední řadě se komplexita kybernetických útoků zvyšuje i v důsledku toho, že jsou aktiva v kyberprostoru stále cennější, takže se hackerům vyplatí více investovat do svých útoků,” říká Zdeněk Grmela.
Kybernetické války: Nejčastějším útočníkem je Rusko, nejčastějším cílem USA a Ukrajina
Kybernetické útoky podnikají i hackerské skupiny, které jsou přímo napojené na garnituru dané země. Zatímco v rámci „běžného” kyberzločinu se pachatel snaží zpravidla finančně obohatit, v tomto případě hackeři usilují o citlivá data, která mohou jejich zemi poskytnout výhodnější pozici v rámci informační války, nebo se snaží přímo napáchat škodu napadené zemi. Nejedná se tedy o kyberzločin, ale spíše kybernetickou válku.
Za více než polovinou takových útoku stojí Rusko. Hackerské skupiny napojené na tamější vládu jsou zodpovědné za 58 % kybernetických útoků v období od června 2020 do července 2021, vyplývá to z Digital Defense Report 2021, který zveřejnil Microsoft. V rámci kybernetických válek patří mezi nejaktivnější státy i Severní Korea, Írán nebo Čína.
Naopak nejčastěji napadanou zemí jsou Spojené státy, na které v tomto období mířilo 46 % útoků. Hned na druhém místě je však s 19% podílem kyberútoků Ukrajina, kde se válka z virtuální v posledních dnech proměnila v reálnou. Na seznamu napadených států ale figurují i evropské země, např. Velká Británie byla cílem v 9 % případů a Německo ve 3 %.
Tyto útoky v 48 % míří na vládní instituce a ve 31 % jsou jejich cílem nestátní neziskové organizace jako např. Amnesty International. Z tohoto vyplývá, že soukromý sektor se obětí těchto útoků stává jen v minimální míře.
Foto: Pixabay
Zdroj: DFMG


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Dopady umělé inteligence na ekonomiku

26.10.2023, Autor: Z blogosféry

Adaptace AI bude spíše vleklý proces, než revoluční změna ze dne na den. V dalších letech bude její dopad na ekonomiku jen minimální a většího boomu se dočkáme možná až v příští dekádě.

Některé aplikace telemedicíny přináší jen zmatek a nedůvěru

21.03.2023, Autor: Z blogosféry

Přikrášlených mobilních aplikací a webových portálů v oblasti digitalizace zdravotnictví a telemedicíny je dnes jako hub po dešti. Rozeznat je od těch smysluplných a opravdu pomáhajících je velmi složité jak pro laiky, tak pro profesionály v oboru, říká Jan Kelča z české společnosti OR-CZ.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zvyšte výkon prodeje pomocí analýzy dat a umělé inteligence

31.03.2022, Autor: red

Máte umělou inteligenci za věc patřící do sci-fi nebo do vědeckých laboratoří? Omyl. Můžete ji mít i vy a může vám pomoci. Třeba pro oslovení nových zákazníků či rychlejší i vyšší prodeje. Když si pořídíte systém Dynamics Insight, objeví se vám zcela nové možnosti.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Otázka současnosti není: Přejít do cloudu?, ale Jak přejít co nejsprávněji

18.03.2022, Autor: red

Stále více firem ukládá svá data do cloudových řešení. Změna je to v životě firmy velká, ale má mnoho výhod. Například tu, že když někomu „klekne“ počítač, tak nepřichází o všechna data, které měl na svém zařízení, ale data jsou ukládána online a pravidelně zálohována.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak dobré je firemní IT? Pomůže to zjistit IT QUALITY INDEX

17.03.2022, Autor: red

Jak dobré je naše IT? Tuto otázku si asi položila řada manažerů, ředitelů nebo dokonce majitelů firem. Ale jak to zjistit? Například výsledky analýzy procesní vyspělosti sice ukazují to, jak funguje určitá část IT segmentu společnosti, ale co celkový pohled?

Skoro polovinu potvrzení o úrocích letos zaslala Buřinka elektronicky

11.02.2022, Autor: red

Od základu daně si můžete odečíst zaplacené úroky z úvěrů na bydlení do výše 300 000 korun (pro úvěry uzavřené po 1.1.2021 pouze 150 000 korun). Tato maximální částka platí za všechny úvěry na bydlení, tedy dohromady za úvěr ze stavebního spoření i hypotéku pro lidi žijící v jedné domácnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama