Apogeo
Reklama

Jak sledovat spotřebu elektřiny? Pomocí Internetu věcí

25.05.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak sledovat spotřebu elektřiny? Pomocí Internetu věcí

Ceny energií v poslední době vzrostly, a to hned několikanásobně. Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by se měly vrátit na předchozí úroveň. Proto je jistě na místě šetřit. K tomu vám může pomoci Internet věcí.


Faktura za elektřinu bez překvapení
Také se děsíte, když má přijít faktura za elektřinu? Cenu kwh sice znáte dopředu, ale konečné vyúčtování pro vás může být překvapením. Zjistit spotřebu elektřiny si může kdokoliv, a to ze stavu elektroměru. Pokud zjistíte stav elektroměru při posledním vyúčtování, je třeba odečíst hodnoty spotřeby ve vysokém a nízkém tarifu a ty následně vynásobit cenou za kilowatthodinu. Výsledek je vaše útrata za elektřinu, od které odečtete zálohy a zjistíte, kolik máte doplácet. Jde o poněkud zdlouhavý proces, navíc je třeba mít přístup k elektroměru a spotřebu není možné zjistit na dálku. Díky Internetu věcí s speciálnímu čidlu lze tento problém hravě vyřešit.
Spotřeba se zobrazí v aplikaci
Čidlo se umístí na elektroměr například magnetem, takže instalaci zvládne kdokoliv, a získává tak aktuální informace o spotřebě. Tyto informace posílá do tzv. cloudu, tedy na vzdálený server, kde jsou dále zpracovávány. Údaje o spotřebě si lze prohlédnout v aplikaci v mobilním telefonu, nebo na tabletu a v kteroukoliv dobu tak být informovaný o tom, kolik se „propálilo“ a kolik se za elektřinu utratí. V aplikaci si uživatel může zvolit, zda chce zobrazit okamžitou spotřebu v kilowatthodinách, nebo to, zda právě odebírá elektřinu v nízkém, nebo vysokém tarifu. Aplikace upozorní také tehdy, když dojde k mimořádnému navýšení spotřeby elektrické energie. To může odběratele motivovat k tomu, aby elektřinou šetřil a také ke srovnání cen elektřiny a výběru vhodnějšího dodavatele elektřiny. Čidla jsou propojena sítí Internetu věcí, která je bezdrátová. Jde o síť, která funguje podobně jako klasický Internet. Mezi sebou nekomunikují počítače, ale nejrůznější zařízení, která jsou vybavená elektronikou. V České republice se využívá několik druhů těchto sítí (LoRa, Sigfox), které mají vesměs velmi dobré pokrytí. Data se vyměňují pouze v určitém intervalu a nikoliv neustále, jde o nízkoenergetickou síť a pro napájení senzoru postačí baterie. Ta udrží zařízení v chodu na několik let. Internet věcí má skvělé pokrytí, a to i tam, kde není signál mobilního operátora. Takové čidlo si lze pořídit již za cenu kolem dvou tisíc korun.
Odečty na dálku
Díky čidlům na měření spotřeby mají přístup k údajům o spotřebě také distributoři elektřiny, kteří tak nemusí organizovat odečty v bytech. Odečty elektřiny na dálku jsou dnes povinné pro bytové domy, distributor nemusí vysílat někoho, aby byty postupně obešel a elektroměry shlédnul a údaj si zapsal. Odečty na dálku také zabraňují chybám lidského sektoru, jsou automatické a automaticky se také rozesílá faktura. Nemusíte mít proto strach, že se k vám domu bude někdo dobývat, když budete třeba na dovolené.
Foto + Zdroj: eVisions


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama