e-news.cz - kurzy
Reklama

Eurostat: Produkce a spotřeba uhlí v EU v roce 2021 mírně ožila

12.05.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Eurostat: Produkce a spotřeba uhlí v EU v roce 2021 mírně ožila

V roce 2021 zaznamenala produkce a spotřeba uhlí v EU oproti roku 2020 nárůst a došlo tak k mírnému oživení, které bylo částečně způsobeno opatřeními souvisejícími s pandemií COVID-19. Produkce i spotřeba však byly stále na nižších hodnotách než v roce 2018.


Produkce černého uhlí v EU klesla od roku 1990 o více než tři čtvrtiny
V roce 2021 se v EU vytěžilo 57 milionů tun černého uhlí, což znamená oproti roku 1990 pokles o  sedmdesát devět procent. Počet členských států, které produkují černé uhlí, se od té doby rovněž snížil, a to ze 13 v roce 1990 na pouhé 2 v roce 2021: Polsko (96 % celkové produkce EU) a Česko (4 %).

Graf: Produkce černého uhlí v EU, 1990–2021 (miliony tun)

Zdroj: Eurostat

Podobně také spotřeba černého uhlí od roku 1990 dlouhodobě klesá a v roce 2021 dosáhla objemu 160 milionů tun (pokles o padesát devět procent oproti roku 1990). Důvodem nižší spotřeby černého uhlí je přechod na zemní plyn a obnovitelné zdroje energie pro výrobu elektřiny a také pokles výroby koksu, který se používá v různých průmyslových odvětvích (např. pro výrobu železa a oceli).
Produkce černého uhlí však zaznamenala větší pokles než samotná spotřeba, což vedlo ke zvýšení závislosti na jeho dovozu. V posledním desetiletí bylo největším dodavatelem černého uhlí do EU Rusko a v roce 2020 se podílelo na jeho importu z 56 %, následovaly Spojené státy (sedmnáct procent) a Austrálie (patnáct procent).
Spotřeba hnědého uhlí klesla o šedesát procent
Podobně jako u černého uhlí se od roku 2019 zrychlil kontinuální pokles spotřeby hnědého uhlí. V roce 2021 se spotřeba hnědého uhlí, převážně lignitu, v EU odhaduje na 277 milionů tun (pokles o šedesát procent oproti roku 1990). Převážná většina hnědého uhlí v EU se používá k výrobě elektřiny (od začátku 21. století se k tomuto účelu použilo více než 90 % vytěženého hnědého uhlí).

Graf: Spotřeba hnědého uhlí v EU, 1990–2021 (miliony tun)

Zdroj: Eurostat

Devadesát sedm procent celkové spotřeby hnědého uhlí v EU připadá pouze na šest zemí: Německo (čtyřicet šest procent), Polsko (devatenáct procent), Česko (jedenáct procent), Bulharsko (deset procent), Rumunsko (šest procent) a Řecko (pět procent). Údaje o produkci a spotřebě hnědého uhlí jsou velmi podobné, protože se téměř vždy spotřebovává v zemích, které ho produkují. Mezinárodní obchod s ním je tedy velmi malý a závislost EU na jeho dovozu je zanedbatelná.
MICHAEL FANTA, analytik CETA, výzkumný pracovník UJEP
Foto: Pixabay
Zdroj: Eurostat


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama