Apogeo
Reklama

Digitální technická mapa ulehčí práci veřejné správě i investorům. Kraje do pořízení investují stovky milionů

24.05.2022, Autor: Z blogosféry

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Digitální technická mapa ulehčí práci veřejné správě i investorům. Kraje do pořízení investují stovky milionů

V Česku vzniká ambiciózní projekt digitální technické mapy (DTM) celé republiky. Dílo má za cíl poskytovat spolehlivé a přesné informace o polohopisu a dopravní a technické infrastruktuře. Jednotlivé kraje již zakázky za stovky milionů realizují nebo finišují jejich přípravu.

Z ucelených dat by měla profitovat nejen veřejná správa, ale i správci technické a dopravní infrastruktury, soukromé společnosti či samotní občané.

Vytvoření digitálně technické mapy Česka, potažmo samotných krajů, je nejrozsáhlejším projektem na poli geomatiky – oboru, který v sobě sdružuje znalosti geodézie, GIS a informatiky – v posledních letech. Digitálně technickou mapu má podle údajů Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČÚZK) již hotovou Praha, Plzeňský, Karlovarský, Liberecký a Zlínský kraj a Vysočina. Zbylé kraje by měly DTM dokončit do konce příštího června.
„Jedná se o nově vytvářené mapové dílo, které by mělo podchytit minimálně technickou a dopravní infrastrukturu a situaci veřejného prostoru. Na podkladě 3D měření zobrazuje stavební i přírodní objekty reálného světa a průběhy inženýrských sítí, které se v daném území nacházejí. Při zpracování se využívá současných technických možností a výsledky jsou publikovány v takzvaném jednotném výměnném formátu DTM,“ říká Libor Štefek, jednatel ostravské společnosti DIGIS, která se podílí na DTM Moravskoslezského kraje.
Jednotlivé kraje za realizaci DTM platí stovky milionů korun. Část nákladů přitom pokryje dotace z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Jihomoravský kraj, který s přípravou začal letos v dubnu, například náklady vyčíslil na 235 milionů včetně DPH. „Téměř dvě stě milionů pokryje dotace, zbytek dá kraj ze svých zdrojů,“ upřesňuje krajský radní pro vědu, výzkum, inovace a IT Jiří Hlavenka.

Mapování tisíců kilometrů komunikací
Vedle finanční náročnosti je pak zásadní i časový rámec, který se u DTM pohybuje v řádech desítek měsíců. Velké množství času zabere metodická příprava a selekce stávajících dat. DTM totiž nevznikají „na zelené louce“, ale v první fázi konsolidují data správců technických sítí, dopravní infrastruktury a krajů, měst i obcí. Je však potřeba, aby tato byla, co se týče přesnosti a spolehlivosti evidovaných údajů, v dobré kvalitě.
„Proto je nutné nejprve dostupná data zkontrolovat a zjistit, zda vyhovují nově definovaným kritériím, nebo nikoli. Pokud ano, mohou se do DTM přímo vložit. Pokud nevyhovují, musí se postupně provést nové mapovaní v terénu a zásadní zpřesnění pořízených datových sad včetně vložení popisných atributů jednotlivých prvků mapy,“ popisuje Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis, která se na letecké a mobilní snímkování Česka specializuje.
Zpřesnění a pořizování nových dat pak týmy odborníků zaměstnají na další týdny. „V případě krajů ilustruje náročnost celého procesu mapování krajských komunikací. Jedná se o tisíce kilometrů silnic druhých a třetích tříd, které je nutné systematicky pomocí auta vybaveného speciálními senzory projet a zmapovat. Samotnému mobilnímu mapování předchází umístění takzvaných vlícovacích a kontrolních bodů – značek na silnici –, které musí následně zaměřit geodet,“ popisuje Petr Liška, jednatel olomoucké společnosti Geocentrum.
S mobilním mapováním silnic pro účely DTM mají zkušenosti z minulých měsíců například v Olomouckém kraji. Práci specialistů tam ovšem zkomplikovali vandalové, kteří desítky značek zamalovali černou barvou. Se značkami zajišťujícími polohovou přesnost se bude možné setkat také na silnicích na jihu Moravy. „V Jihomoravském kraji budou zdokumentovány téměř čtyři tisíce kilometrů,“ vysvětluje Jiří Hlavenka.

Obce musejí data předat krajům
S přípravou digitálně technických map krajů budou mít práci i samotné obce. Ty, které mají DTM nebo pasporty technické a dopravní infrastruktury, by měly svá data krajům poskytnout v jednotném výměnném formátu DTM, aby bylo možné je v krajských DTM využít. Ty, jež DTM nebo pasporty nemají, by měly alespoň předat údaje o dopravní a technické infrastruktuře. Dodání těchto dat, ale i jejich aktualizace, tak bude v rukách obcí, které tuto povinnost mohou plnit buď vlastními silami, nebo prostřednictvím externího dodavatele.
„Zejména u malých obcí lze z našich zkušeností předpokládat, že většina z nich nebude toto schopna vyřešit vlastními silami. Obcím, které využívají mapovou aplikaci GisOnline.cz, v tomto ohledu pomáháme nejen splnit zákonnou povinnost, ale data rovněž zpřístupňujeme v jejich vlastním projektu – stejná data, která poskytnou krajům, tak budou mít i k vlastnímu využití,“ dodává Drahomíra Zedníčková.

Foto: Pixabay
Zdroj: LESENSKY.CZ s.r.o


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Útoky přes kurýrní služby i úřady. Hackeři jdou pořád blíž k lidem

07.02.2024, Autor: red

Když se kyberbezpečnostní experti antivirové firmy ESET dívají do statistik technologických útoků za poslední dva tři roky, můžou podat různé zprávy. Jejich data ukazují, že Česko se navzdory různým pochybám stalo vyspělou ekonomikou se vším všudy, čelí totiž útokům stejné míry a závažnosti jako jakékoliv západní země.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama