e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi si v kutilství a rekonstrukcích věří, více však muži než ženy

25.05.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi si v kutilství a rekonstrukcích věří, více však muži než ženy

Co znamená výraz „manuální zručnost“? A na které práce si lidé troufnou sami? Češi jsou národem kutilů, milují úpravy svépomocí. Napomohl tomu samozřejmě i fakt, že za dřívějšího režimu byl problém cokoli sehnat, a kdo si co nevyrobil nebo neopravil, nic neměl.

Vžilo se to však tak, že se dodnes běžně používá úsloví „co Čech, to kutil“ nebo také „zlaté české ručičky”. Co si o tom však myslí sami Češi? Na všechny tyto otázky odpovídá březnový průzkum Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky).
Vnímání pojmu „manuální zručnost“ je mezi Čechy poměrně široké. Nejčastěji si ho vykládají jako výměnu nebo opravu běžných věcí v domácnosti. Tvrdí to alespoň dvě třetiny dotazovaných. Naopak jednoduše nerozbíjet věci se za manuální zručnost nepovažuje. „Slovní spojení „zlaté české ručičky“ vnímám jako důležitý prvek naší národní identity. S rostoucími cenami materiálů a nedostatkem řemeslníků nabývá schopnost vylepšit či opravit bydlení svépomocí na významu,“ říká Milan Pospíšil, manažer pro oblast financování ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Zdroj: SSČS

Sebevědomí Čechům nechybí
Myslí si o sobě Češi, že jsou šikovní? Drtivá většina ano, téměř devadesát procent dotazovaných odpovědělo že ano nebo částečně ano. Větším sebevědomím jako všeumělové (na co sáhnu, to mi jde) oplývají muži (dvacet jedna procent) než ženy (šestnáct procent). Z krajů jsou to Jihočeši (třicet procent) následování obyvateli Severomoravského (dvacet pět procent) a Jihomoravského kraje (dvacet čtyři procent). V Praze si lidé věří podstatně méně. Těch, kterým jde, na co sáhnou, je jen devět procent. „Odvaha i ochota pustit se do prací na vylepšení domova sami je pro úspěch zásadní. Vykročení z komfortní zóny a překonání obavy z neúspěchu jsou pak odměněny hrdostí nad dokončeným projektem. Je tedy dobré, že se Češi manuální práce nebojí. Na druhou stranu jsou činnosti, které je dobré přenechat odborníkům, jako například práce s elektřinou,“ doplňuje Milan Pospíšil z Buřinky.

Zdroj: SSČS

Muži jsou v kutilství odvážnější
 Pokud jde o jednotlivé rekonstrukční a kutilské práce, velkou roli hraje rozdíl mezi pohlavími. Na smontování nábytku nebo vymalování si troufne nejen většina mužů, ale i žen. Nicméně tam podobnost končí. Drtivá většina mužů by se pustila i do vrtání poliček a garnýží (osmdesát tři procent), výměny lustru (sedmdesát osm procent) nebo vodovodní baterie se sifonem (šedesát devět procent).  Ženy si v těchto činnostech věří méně, čtyřicet procent by si trouflo na zrcadlo v koupelně a třicet osm procent na vrtání poličky.
Rozhodně ale platí bez ohledu na pohlaví, že kdo chce, zvládne s menší pomocí leccos. Ukazuje to i příběh jedné z respondentek průzkumu Buřinky: „V padesáti jsem se svou pubertální dcerou dokázala smontovat podle návodu skříňky kuchyňské linky lépe než placený zaměstnanec kuchyňského studia. Ten nedokázal najít správné vruty, nepřidělal záda ani bočnice, prohodil desky a vše sestavil křivě. Nezapojil digestoř, troubu ani sporák, nenamontoval světlo ani vodovodní odpad. Nakonec jsme to s manželem celé prohodili a přemontovali. Podle YouTube jsme zvládli i vyštukovat stropy tak dobře, že když přišel sádrokartonář, pochválil nás a řekl, že by nás hned sám najal.”

Zdroj: SSČS

Více o opravách svépomocí se dozvíte v pořadu Do montérek!, který bude od 1. května každou neděli vysílat TV Prima, a který sponzoruje Stavební spořitelna České spořitelny.
Foto: Michal Novotný
Zdroj: Stavební spořitelna České spořitelny, a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama