Apogeo
Reklama

Banky zpřísňují podmínky hypoték a zvyšují úrokové sazby. Proč to tak je a co dále čekat?

13.05.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Banky zpřísňují podmínky hypoték a zvyšují úrokové sazby. Proč to tak je a co dále čekat?

V loňském roce jsme zaznamenali vysoký nárůst cen nemovitostí, růst úrokových sazeb a s nimi i zvýšený zájem o nájemní bydlení. Úroková sazba se za rok 2021 zvýšila o celý jeden procentní bod. Toto navýšení však nebylo konečné. Hypoteční trh totiž zaznamenává v roce 2022 další rekordní změny.
Důvodem zvýšení sazeb má být snaha ČNB o snížení vysoké míry inflace, kterou s sebou doba finanční krize přinesla. Předpokladem je, že během roku 2022 budou mít úrokové sazby hypoték i nadále rostoucí tendenci a budou tak atakovat hranici 5 až 6 procent. Jejich rostoucí míra ovlivní možnosti získat hypoteční úvěr, a to přinese zhoršenou dostupnost na trhu realit.
Nové změny
Dalším a nepříjemným aspektem ovlivňujícím hypoteční trh jsou nastavené limity úvěrových ukazatelů, které ČNB zavedla s platností od 1. 4. 2022. Tyto podmínky znemožní přístup k hypotékám až desetině současných žadatelů o úvěr.
Doposud Česká národní banka vydávala hodnoty, které musí žadatel při žádosti o hypotéku vzhledem k jednotlivým parametrům splňovat, pouze v podobě doporučení. Nově se tato doporučení mění v povinnost poskytovatele tyto ukazatele kontrolovat a poskytnout hypotéku pouze těm, kteří stanovené hraniční hodnoty splňují. Jde především o ukazatel dluhové služby, která hlídá limit mezi výší všech měsíčních úvěrových splátek k měsíční příjmové stránce, a příjmového ukazatele, který hlídá limit celkového zadlužení oproti celkovému ročnímu čistému příjmu. Zvýhodněni jsou žadatelé, kterým je pod 36 let. Těm se horní limit ukazatelů snižuje.
I v této době prudkých změn je možné najít pozitiva. Pozitivním aspektem je například to, že hladina úrokové míry je stále nižší než míra inflace. V praxi to znamená, že reálná hodnota zapůjčené finanční sumy z úvěrů, za kterou pořizujete nemovitost, bude s inflací postupně klesat. Hodnoty nemovitostí navíc stále rostou, tudíž se bude vaše nemovitost dále zhodnocovat.
Co v nejbližší době očekáváme?
Očekává se, že česká ekonomika začne v příštích letech znovu získávat na stabilitě a sazby se budou vracet do své rovnovážné úrovně. V případě hypotečních úvěrů mluvíme o sazbě pohybující se na hranici 3 % ročně. Pokles úrokové míry však není záležitostí několika málo měsíců. Nový aspekt, který má velký vliv na hospodářském trhu, je právě probíhající konflikt na Ukrajině. Ten může období rozkolísané ekonomické situace prodloužit na delší dobu.
Jaké je tedy doporučení v současné situaci?
Závěrem doporučujeme zažádat o hypotéku raději dříve než později, protože podmínky se mohou i nadále měnit. Vzhledem k očekávanému poklesu úrokových sazeb v následujících letech se vyplatí žádat o hypotéku s kratší dobou fixace. Díky rostoucí hodnotě nemovitostí a míře inflace, která znehodnocuje výši peněz, kterou budete muset splácet, se totiž v dlouhodobém horizontu pořízení nemovitosti stále vyplatí.
VLASTA PĚCHOUČKOVÁ, manažerka financí ve společnosti Ekonomické stavby
Foto: Pixabay
Zdroj: Communication Lab


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama