e-news.cz - kurzy
Reklama

Ocenění IBM Champions 2022 získal Čech Leoš Stránský

09.04.2022, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Ocenění IBM Champions 2022 získal Čech Leoš Stránský

Leoš Stránský, vedoucí týmu IBM ve společnosti AUTOCONT a.s., získal ocenění IBM Champions 2022. Toto ocenění je vydáváno konkrétní osobě za dlouhodobé (profesně celoživotní) prosazování IBM řešení, jak v komunitě, tak na trhu. Ocenění získá celosvětově do 1000 lidí ročně.
Program IBM Champions oceňuje inovativní myšlenkové lídry v technické komunitě a zahrnuje praktickou odbornost v technologiích IBM. Zároveň poskytuje mimořádnou podporu a obhajobu v digitálních a místních komunitách IBM.
Rozhovor s LEOŠEM STRÁNSKÝM, vedoucím týmu IBM ve společnosti AUTOCONT a.s.
Kdo je to IBM Champion?
Toto ocenění je vydáváno konkrétní osobě za dlouhodobé prosazování IBM řešení, jak v komunitě, tak na trhu. Ocenění získá celosvětově do 1000 lidí ročně. Je potřeba se zapojit jak v technické rovině, tak i v obchodní. Ocenění je zároveň závazkem pro udržení profesionality a nejlepší vizitkou pro zaměstnavatele. Hodnocení kandidátů probíhalo na konci roku 2021 a pro rok 2022 ho získalo 778 IT odborníků z 55 zemí.
Jaká kritéria musí kandidát splňovat pro zařazení a aby uspěl v IBM Champions?  
Předně je to především soustavná profesní činnost v oblastech spojených s řešeními IBM. To musí být doprovázeno potřebnou technickou kvalifikací (produktové certifikace), referenčními projekty a působením v komunitě. Závěrečný verdikt komise však záleží čistě na jejím uvážení na základě písemně předložených faktů.
IBM Champions nejsou zaměstnanci IBM, ale nadšenci a zastánci IBM technologií. Kdo může vstoupit do programu IBM Champions?
No, zkusit to může samozřejmě každý. Ale nejlepší cestou je, když se dozvíte, že Vás na IBM Championa někdo jiný navrhl. IBM pak každou nominaci individuálně posuzuje a vyžádá si od Vás potřebná doplnění a podklady.
Proč jste si vybral spolupráci právě s IBM?
Profesní kariéru jsem zahájil v roce 1999, kdy jsem nastoupil ve společnosti, kde se rozjížděl projet systémového managementu, tak se tehdy říkalo aplikování systémového přístupu v oblasti IT. Do hledáčku se tehdy dostala IBM, která několik let předtím provedla akvizici firmy TIVOLI. A na českém trhu se hledal implementační partner. Pro mě to byla příležitost pustit se s čerstvým diplomem absolventa informatiky do něčeho nového, to se prostě neodmítá.
Jak dlouho Vám zabralo propracovat se k tomuto ocenění?
Jak sami vidíte, s IBM spolupracuji více než 20 let a po mnoho let to byla moje celodenní náplň práce. Posledních 10 let už řeším především návrh, ale i obchodní stránku dodávaných IBM řešení. Je potřeba propojit technické, projektové a obchodní dovednosti, to je to, co IBM od svých Champions očekává. Tady bych chtěl poděkovat lidem, kteří mě inspirovali a kolegům, kteří mě v mém úsilí podporovali a podporují.
Za co konkrétně jste dostal ocenění IBM Champion?
Titul se uděluje v deseti oblastech, kde 7 % ocenění bylo uděleno za přínos v oblasti kybernetické bezpečnosti, což je i můj případ.
Co pro vás toto ocenění znamená? Co z toho vyplývá dál?
Víte, IT je obor zaměřený na cestu a netvoří díla trvalé hodnoty. Pro mne to ocenění znamená potvrzení, že práce, kterou zde děláme, má smysl, a je tím správně položeným kamenem na té cestě.
IBM a AUTOCONT, jaký je smysl tohoto propojení?
Svět IBM, to jsou obecně velká podniková řešení. Projekty, kde se nepočítá s nasazením typu as-is, ale se skutečnou implementací na míru a se zavedením procesů. V AUTOCONTu jsem od roku 2016 a přesně takový rámec firma podporuje. Je zde příležitost uplatnit otevřená řešení IBM těm největším organizacím v rámci České a Slovenské republiky. Navíc je tato společnost součást IT skupiny ARICOMA a IBM má vyzkoušené systémy pro nasazení v nadnárodních projektech.
Bezpečnost, to je široký pojem, můžete to čtenářům přiblížit?
Dnes vedu tým, který se zabývá nasazováním konkrétních bezpečnostních technologií v prostředí zákazníků. Jedná se především o SIEM systémy, systémy pro detekci zranitelností, ale i o zálohovací systémy. Zálohování je totiž něco, co se v oblasti bezpečnosti nečekaně prodralo do popředí v souvislosti s Ransomware.
Řešíme obecně větší projekty pro významné české a slovenské zákazníky. Prostě pro ty, kteří oblast bezpečnosti berou vážně, chápou bezpečnost jako účelně vynaloženou investici a chtějí tzv. kybernetickému bezpečnostnímu incidentu (KBI) předejít nebo nechtějí zůstat bezmocní, když už k němu dojde.
Jak důležitá je v současnosti kybernetická obrana kritické infrastruktury v ČR?
Nechci zde zabíhat do detailů, ale náš tým se podílí na obraně vybraných částí kritické infrastruktury, využívá k tomu produkty IBM a napojení na veřejné a neveřejné zdroje bezpečnostních informací. Ta obrana tady probíhá neustále a není pochyb o tom, že důležitá je. Myslím, že dnes už nikdo nepochybuje, a tom, že když nepojedou počítače, tak to je, jak kdybychom přišli o jeden vjem. A že nikdo nestojí o zveřejnění svých osobních dat a přesvědčit se tak o tvrzení, že počítače toho opravdu o nás vědí více než my sami. Prostě dostupnost, důvěrnost a integrita, to jsou pojmy, které chráníme.
Jak doba covidová prověřila a pozměnila IT ochranu ve firmách? A co koncová zařízení ve firmách a při práci homeoffice?
Pokud se na to dívám z hlediska bezpečnosti, tak profesně se tomu říká, že došlo k distribuci bezpečnostního perimetru. Není to však něco, co by přinesla covidoba, ta to jen potvrdila. Dříve se bezpečnost řešila zejména na vstupních branách do firemních sítí, dnes je perimetr na každém notebooku na home office a na mobilu, kde máte firemní poštu. Technicky se z hlediska bezpečnosti na vše díváme jako na spojitou infrastrukturu prostředí zákazníka, kdy pomocí našich systémů identifikujeme vznikající bezpečnostní rizika. Je to tedy změna, na kterou jsme dobře připraveni a rozsah práce se jen organicky rozrostl o další technologie.
Je v současnosti ještě nějaká výrazná IT osobnost kromě Billa Gatese, Steva Jobse, Steva Wozniaka či Ronalda Wayne, Marka Zuckerberga? S kým z nich byste se rád potkal?
Jsou to všechno hybatelé pokroku v současné epoše digitální transformace společnosti. Já bych k nim přidal ještě Elona Muska. Ten v podstatě ukázal světu ten přesah IT, tím že parta „ajťáků“ může nakonec posunout a dominovat i v úplně jiných oborech. Všichni zmínění jsou ale především tvrdí manažeři, a to je zdrojem jejich autority. Mně sedí více oblast vývoje, edukace a systematická práce s lidmi, když bych si mohl vybrat setkání, byl by to Woz.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Leošem Stránským
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama