e-news.cz - kurzy
Reklama

Dana Morávková: Kultura přežije! Pomůže si sama, značná část lidí kulturu ke svému životu potřebuje

02.04.2022, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dana Morávková: Kultura přežije! Pomůže si sama, značná část lidí kulturu ke svému životu potřebuje

Dana Morávková je česká herečka, moderátorka, choreografka a bývalá krasobruslařka. Vystudovala herectví na DAMU a choreografii na HAMU. „Já jsem na volné noze téměř celý svůj umělecký život. Je to pro mne svoboda, kterou k životu a k hraní potřebuji“, říká Dana Morávková.
Rozhovor s DANOU MORÁVKOVOU, herečkou, moderátorkou, choreografkou, dabérkou.
Vaši rodiče byli matematik a inženýrka ekonomie. Zdědila jste z toho něco po svých rodičích? Působil někdo z vašich předků v herectví a kultuře?
Ani moji rodiče, ani moji prarodiče neměli s herectvím, ani s jinou uměleckou branží, nic společného. Ale za lásku k divadlu mohou, protože mě do divadla od mala rádi a často vodili. První operu jsem viděla ve čtyřech letech a zamilovala jsem se nejenom do Rusalky, ale i do představitele Vodníka, kterého hrál a zpíval pan Eduard Haken. Jinak si myslím, že jsem po rodičích zdědila přístup k životu, pracovitost, lásku k cestování a po tatínkovi logické myšlení.
V dětství jste se věnovala baletu, gymnastice a krasobruslení. Jste dvojnásobnou juniorskou mistryní republiky v krasobruslení – tancích na ledě. Jak na toto období vzpomínáte?
Vše, co jsem dělala jako holčička, jsem dělala ráda a myslím si, že tento „dril“ se moc hodí do života. Stokrát se vám něco nepovede, stokrát upadnete, ale vy to nevzdáte a bojujete dál.
Hrála jste v mnoha rolích ve filmu i v divadle. Zahrála jste si již svoji životní roli či na ni ještě čekáte? 
Určitě jsem si svoje některé životní role zahrála, jen jsem nevěděla, že to jsou zrovna ony. Ale vysněné role mám stále. Jen o nich nahlas nemluvím. Jsem totiž, jako herečka, pověrčivá!
Letos v březnu byla uvedena premiéra komediálního představení Mlčeti zlato v Divadle Lucie Bílé v Praze, kde hrajete s Janem Čenským manželský pár v hlavní roli.  Jak se vám hraje s Janem Čenským jako divadelním partnerem?
Hraje se mi s ním skvěle, jsme na sebe zvyklí před kamerou, rádi spolu moderujeme a poprvé hrajeme manžele na jevišti. Věřte, že s velkou chutí!
Komediální hra Mlčeti zlato pojednává o partnerských vztazích vtipným komediálním způsobem. Co považujete za nejsilnější memento v této hře?
Je to věta, kterou říkám svému divadelnímu manželovi: „Když chceš být za hrdinu, tak se nauč mlčet!“
S vaším manželem Petrem Maláskem jste spolu již více jak 25 let. Co je dle vás základem šťastného a pevného manželství?
Vstoupit do manželství až když víte, že to je na celý život!
S Petrem Maláskem jste měli svatbu v Bazilice sv.Petra a Pavla na Vyšehradě. Jaký je váš vztah k víře a co pro vás znamená?
Já věřím, protože to tak cítím. Dodává to mému životu klid.
Jak se žije v Čechách hercům a umělcům na volné noze? A v době covidové? Zasáhla epidemie a omezení kultury i do vašeho života?
Já jsem na volné noze téměř celý svůj umělecký život. Je to pro mne svoboda, kterou k životu a k hraní potřebuji. Doba covidová zasáhla do života všech divadelníků, divadla byla zavřená. Měla jsem ale to štěstí, že jsem mohla občas točit a jezdit do dabingu, jiní na tom byli hůř…
Přežije česká kultura tyto náročné, nejen covidové časy? Co by jí dle vás pomohlo? 
Přežije! Pomůže si sama, značná část lidí kulturu ke svému životu potřebuje…mne nevyjímaje.
Dnes mnoho podnikatelů a majitelů rodinných firem řeší jejich nástupnictví. Vy oba s manželem se pohybujete v kultuře. Bude i váš syn pokračovat ve vašich šlépějích?
Nejsme žádná rodinná firma, jediné, co nás spojuje je to, že děláme práci, která nás činí šťastnými. Moc bych toto přála i našemu synovi.
Navrhla jste svoji kolekci kabelek pod značkou ELEGA by Dana M. Jak důležitá je dle vás móda v současném světě? Co pro vás osobně znamená dámská kabelka?
Dámská kabelka je pro mne určité tajemství. Já jsem jejich velkou milovnicí, možná proto, že tajemství miluju!
Co považujete v životě za důležité? Kdo či co je pro vás motivací?
Myslím si, že je strašně důležité být v životě potřebný. Vážím si své rodiny a jsem posedlá svojí prací. Všichni potřebujeme zdraví a v těchto nelehkých časech pevné nervy.
Jak si udržujete nadhled nad těžkými situacemi a nad závistí lidí? Co vám pomáhá?
Snažím se netrápit se věcmi, které nemohu změnit. A hodně pomáhá humor. My se doma vlastně pořád smějeme.
Děkuji za rozhovor.
Foto + Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama