Apogeo
Reklama

Radka Hynková: Zemědělství ztratilo prestiž

12.03.2022, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Radka Hynková: Zemědělství ztratilo prestiž

Radce Hynkové se podařilo velmi inovativním způsobem vrátit půdě vápník a s ním důležité mikroprvky. Díky speciální výrobě granulovaných křídových vápenců a jejich aplikaci hnojí tak, že nedochází k okyselení půd a navrací půdě rovnováhu a podporuje mikroflóru.
Rozhovor s RADKOU HYNKOVOU, jednatelkou firmy AGROVÁPNO s.r.o.
Přestože jste mladá firma s působností od května roku 2015 v zemědělském segmentu, zakládáte si na mnohaletých zkušenostech v oboru. Na jakých předchozích zkušenostech stavíte?
Na svých zkušenostech z pozice obchodního zástupce. Začínala jsem jako prodejce hnojiv, poté travních osiv, která mě dovedla k problému, jak zlepšit půdní podmínky, aby byly travní směsi životaschopné a plně produkční. Aby louky a pastviny přinesly dostatek píce zvířatům. Aby se na pole vrátila rovnováha, zlepšilo půdní prostředí a zlepšil zdravotní stav pěstovaných plodin. Mnoho pěstitelů se potýká s obdobnými problémy s půdou, proto jsem začala hledat produkty, které by pomohly pěstitelům tyto nástrahy vyřešit. Najít granulované vápence, vysoce kvalitní s okamžitou účinností byl nelehký úkol, který se podařil zdárně v Evropě najít.
Jak se to sejde, když dáma podniká v zemědělském oboru?
Mám k zemědělství velmi blízko. Práce obchodního zástupce není pouze prodej, za setkání se zemědělci je mnoho příběhů, příběhů práce, snahy, trápení, srdce. Málokdo si umí představit, kolik stojí práce za tím vypěstovat kvalitní pšenici pro váš chléb, denně nakrmit stádo krav pro vaše kakao k snídani. Motivovalo mě pomoci pěstitelům a chovatelům zlepšit jejich snažení.
Přišla jste na trh s velmi inovativními produkty vápenatých hnojiv, kterými podporujete půdní mikroflóru a vracíte život půdě. Jak se vám podařilo přijít právě na takové produkty a výrobu?
V začátcích podnikání bylo velkým přínosem, že naše křídové vápence jsou v granulích, snadno aplikovatelných rozmetadlem, což je v sezóně velká výhoda. Výhodou je také to, že hned po aplikaci funguje zlepšovací a hnojivý účinek, a to pěstitelé oceňují. Vápnění bylo před mnoha lety součástí každého pěstitele, což ale bohužel vymizelo, a vápnění se stalo okrajovou záležitostí. Je nutné se vápníku věnovat, nelze pouze využívat průmyslových hnojiv, vápník navrací půdě rovnováhu, zlepšuje její strukturu, zlepšuje vsakování vody, podporuje půdní mikroflóru, která nám prokypřuje půdu a neutralizuje působení všech ostatních kyselých hnojiv.
Tyto produkty jsem hledala dlouho, protože k dispozici je mnoho materiálů, bylo potřeba vybrat ten nejúčinnější a nejkvalitnější.
Letos jste získala Cenu za inovativní řešení pod patronací Generali Česká pojišťovna v soutěži Ocenění českých podnikatelek. O jaké inovativní řešení jde?
Ocenění bylo uděleno za vápenaté hnojivo se selenem. Snaha pěstovat zdravé a vyvážené plodiny, ze kterých se následně vyrábějí kvalitní potraviny, jsou velkým přínosem pro současnou společnost. Velkým přínosem a novinkou v tomto oboru je granulovaný vápenec se selenem, jež je nedostatkovým prvkem v našich půdách a i ve výživě člověka. Selen je výrazným antioxidantem v lidském těle, podporuje správnou činnost štítné žlázy, hormonální a detoxikační činnosti. U zvířat napomáhá v nárůstu svalové hmoty, zlepšuje zdravotní stav a usnadňuje porodnost a životaschopnost mláďat. Jedná se o inovativní hnojivo v granulované podobě, kdy jeho účinnost nastupuje okamžitě po aplikaci na porosty a snadno se naváže do rostlin, které jsou následně zpracovány ke konzumaci.
Vaše ekologické hnojivo je přístupné nejen velkým zemědělským podnikům, ale i drobným pěstitelům. Při dnešním důrazu na ekologii, udržitelnost a nezatěžování životního prostředí jsou výrobky firmy obrovským přínosem pro prostředí kolem nás. V čem konkrétně?
Snažíme se o hnojiva s nejvyšším hnojivovým účinkem. Aby využitelnost živin, vápníku, hořčíku a ostatních prvků byla co nejvyšší, tudíž co nejekologičtější i nejekonomičtější. Není lepšího výsledku, než když využijete více než 90% z hnojiva a nemusíte na pole aplikovat nadbytečné množství hnojiv s nižším účinkem. S tím je spojená nízká aplikační dávka na pole, louky a produkční plochy s vysokým účinkem hnojiva a nízkou zátěží pro přírodní systémy. Rostliny získají potřebné minerály a prvky, které potřebuje a současně s tím se zlepšuje kvalita půdy a navrací se její rovnováha v přírodním ekologickém systému. Tímto způsobem připravujeme všechna hnojiva a pracujeme s nejkvalitnějšími přírodními surovinami.
Úrodná půda v českých zemích je za poslední dekády hodně vyčerpaná.  Zvláště, když všude kolem nás je to samá řepka. Dá se vůbec ještě zachránit fond úrodné půdy v ČR, abychom byli zase soběstační v pěstování mnoha plodin?
Určitě dá. Trochu se musím řepky zastat, protože sama o sobě je to zlepšující plodina, která spotřebuje tolik živin jako například pšenice. Svými delšími kořeny provzdušňuje půdu. Velkým faktorem řepky je to, že kvete žlutě, a my ji vidíme jako výraznou barvu května. Postačilo by rozčlenit plochy a dodržovat osevní postupy. Půdotvorný proces je dlouhodobá záležitost a zemědělcům chybí organická hmota do půdy. V předválečné době jsme měli v republice mnoho dobytku, což dnešní době chybí, a organická hmotu proto postrádáme.
Jak to vidíte s dotacemi do zemědělství a souvisejících s vašimi produkty a jejich využitím?
Velice by nám pomohlo, kdyby se vrátily dotace na vápnění. Vápnění je činnost, která výrazně ovlivňuje strukturu půdy, pomáhá mikrobiologickému životu v půdě, podporuje půdotvorné procesy, díky nímž dochází ke zlepšení vsakování vody do půdy a mnoha dalším pozitivním vlivům. Dotace v současné době probíhají velkými změnami, což mnoho producentů potravin velmi limituje, každopádně budeme věřit ve změnu k lepšímu.
Co trápí nejvíce v současnosti české zemědělství?
Zemědělství ztratilo prestiž. V Čechách máme hodně politiků, fotbalových trenérů i zemědělců, a je na zemědělce pohlíženo jako škůdce krajiny. Medializace tohoto oborou tomu nepomáhá. Měli bychom si uvědomit, pěstujeme potraviny na náš stůl. Čeští zemědělci nepoužívají tolik chemických látek jako v jiných zemích, máme přísnou legislativu a limity, přesto je na ně často pohlíženo velmi negativně.
Velkým problémem jsou ceny vstupů, tedy ceny hnojiv, postřiků na ošetření rostlin, nárůst je často i ve stovkách procent.
Zabýváte se též i zahradní a zahradnickou architekturou. Jaké trendy jsou v zahradní architektuře?
Zabývám se pouze doplňky pro zahradní architekturu, nerezovými obrubníky do zahrad. Jsou to lemy, které slouží k oddělení trávníku od záhonu, vytváření ornamentů v zahradě nebo oddělení dlažby od trávníku, jako náhrada betonového obrubníku. Je to elegantní a doživotní řešení, protože ta nerez vytváří tak jemný detail v zahradě i veřejném prostoru, který neomrzí.
Trendem se stává zahrada, ve které jste doma. Zahrada, kde si rádi odpočinete a zároveň i něco dobrého utrhnete k snědku, současně i děti si můžou hrát na pískovišti. Doba pandemie přenesla dění nejen domů, ale i k domu, kde se chceme cítit příjemně a přiložit ruku k dílu.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Radkou Hynkovou
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama