e-news.cz - kurzy
Reklama

ÚOOÚ kritizuje novelu pandemického zákona

03.02.2022, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
ÚOOÚ kritizuje novelu pandemického zákona

Podrobení se izolaci nebo karanténnímu opatření ústně nebo písemně, a to i pomocí prostředku komunikace na dálku, uzákonění služby mobilní aplikace a call center pro účely epidemiologického šetření a neomezená platnost.

To jsou námitky Úřadu pro ochranu osobních údajů, které uplatnil v připomínkovém řízení k návrhu novely pandemického zákona, ale vláda je neakceptovala. Předseda ÚOOÚ Jiří Kaucký proto oslovil předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou.
„Přestože k návrhu Úřad řádně uplatnil v rámci připomínkového řízení připomínky, a vyjádřil se k návrhu vypořádání připomínek předložených Ministerstvem zdravotnictví, a ačkoliv nadále u zásadních připomínek přetrvával rozpor, byl dne 19. ledna 2022 návrh novely pandemického zákona projednán na vládě a následně předložen Poslanecké sněmovně,“ konstatuje úvodem předseda ÚOOÚ. „Dovolím si tedy sdělit, že Úřad má za to, že je nezbytné napravit některé podstatné vady pandemického zákona z hlediska ochrany osobních údajů, přičemž se s ohledem na jeho působnost nevyjadřuje k jiným problematickým aspektům zákona.“
K časové působnosti návrhu novely pandemického zákona je podle Kauckého třeba uvést, že Úřad již v meziresortním připomínkovém řízení označil jako zásadní připomínku mimo jiné i to, že v důvodové zprávě absentovalo vysvětlení prodloužení platnosti z 28. února 2022 na 31. srpna 2023, ačkoliv to bylo podle předkládací zprávy podstatou návrhu. Ve verzi předložené vládou do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR dochází  ke zrušení omezené doby platnosti esenciální části pandemického zákona oproti původnímu záměru.  „Uvedené je z hlediska ochrany osobních údajů neakceptovatelné, přijetí původního zákona bylo odůvodňováno mimořádnou situací, přičemž z tohoto důvodu byla platnost zákona časově ohraničena. Pokud v nynějším návrhu není platnost zákona omezena, a tudíž by se z něj mělo stát trvalé pravidlo, o to více vystupuje do popředí jeho níže uvedený rozpor se zásadami ochrany osobních údajů stanovených evropským nařízením.“  Úřad z tohoto důvodu vítá a podporuje usnesení Výboru pro zdravotnictví, ve kterém je doporučeno, aby ustanovení § 1 až 8a pozbyly platnosti uplynutím dne 30. listopadu 2022.
Jak dále Kaucký uvádí, pandemický zákon podstatným způsobem zasahuje do soukromí, přičemž za velmi podstatný zásah je nutné považovat uzákonění služby mobilní aplikace pro účely epidemiologického šetření a call center. Záruky ochrany osobních údajů jsou zde ve světle nálezů Ústavního soudu  či Nejvyššího správního soudu regulovány nedostatečně.  Podle odstavce 3 smí krajská hygienická stanice delegovat veřejnou moc na soukromoprávní osoby. „ Nejsou však stanovena jasná pravidla pro zpracování údajů, které budou mít vždy charakter zvláštní kategorie osobních údajů (dříve citlivých údajů). Umožňuje se tedy zásah do základních práv na základě veřejnoprávní smlouvy, přičemž taková delegace nemá stanovena pevná pravidla. Výše uvedené ustanovení zákona za takové meze považovat nelze, protože stanoví jen dosti široce vymezený účel předání osobních údajů. Nestanoví však, jaké druhy osobních údajů budou předány, na jak dlouho a záruky zpracování osobních údajů.“
Obdobnou připomínku, pokračuje dopis, lze vznést k návrhu § 8a, který nebyl předmětem meziresortního připomínkového řízení a do návrhu byl vložen až vládou na základě doporučení Legislativní rady vlády, podle nějž může orgán ochrany veřejného zdraví učinit osobě, která je povinna se izolaci nebo karanténnímu opatření podrobit, ústně nebo písemně, a to i pomocí prostředku komunikace na dálku. Oznámením může pověřit vhodnou osobu. „Návrh zřejmě podle důvodové zprávy neznamená delegaci veřejné správy na právnické a fyzické osoby jako na nepřímé vykonavatele veřejné správy, nicméně i v tomto případě je zapotřebí nastavit jasná pravidla pro zpracování zvláštní kategorie osobních údajů (údajů o zdravotním stavu), tedy vyjasnění, kdo je správce, zpracovatel, jaké druhy osobních údajů budou předány, na jak dlouho a záruky zpracování osobních údajů. Posouzení je důležitým nástrojem zajištění odpovědnosti, protože pomáhá správcům nejen plnit příslušné povinnosti nařízení EU, ale také doložit, že byla přijata příslušná opatření s cílem zajistit soulad s tímto nařízením. Po provedení posouzení vlivu na ochranu osobních údajů pak následuje odborná předchozí konzultace s Úřadem,“ uzavírá Kaucký.
Foto: Pixabay
Zdroj: Dušan Šrámek
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama