Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o střetu zájmů

06.02.2022, Autor: swp, red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze novely zákona o střetu zájmů

S nástupem českých miliardářů do mediální sféry se nejčastěji skloňuje jméno Andreje Babiše, který spojil vliv byznysový a politický s mediálním. Mediální síla se ale může hodit k prosazování zájmů i ostatním magnátům se širokým spektrem aktivit. Řada z nich totiž obvykle nějak závisí na státu či vládě, a to nejen té české.

Autor: Poslanci vládní koalice
Datum předložení: 17. 12. 2021
Stanovisko vlády: Souhlas
Hodnocení EM: 80%
Že jim nejde jen o peníze, dosvědčí i fakt, že některé tituly generují dlouhodobé ztráty a díky strukturální krizi či spíše transformaci celého mediálního odvětví to nebude v dohledné době jinak. Tlak internetu, sociálních sítí, globálních platforem jako jsou Netflix nebo Amazon je neúprosný a tradiční ani nová média s regionálním dosahem nemají sílu jim vzdorovat.
Propojení byznysu a médií se projeví třeba tak, že na Nově kritiku dodržování lidských práv v Číně asi neuvidíte, protože PPF by tím ohrozilo své podnikání v této zemi. Naše politiky ale mnohem více trápí fakt, že kritiku Andreje Babiše nenajdou v titulech jeho mediální skupiny  Mafra.  I když bezpochyby sledují vlastní cíle, je nutno jim dát za pravdu. Tradiční média stále mají velký vliv a jejich podrobení politické moci ohrožuje normální fungování demokracie. Jakkoli to zní otřepaně, média jsou hlídacími psy demokracie, a přestože často štěkají v nesprávný čas na nesprávném místě, bez jejich nezávislé reflexe hrozí, že se politika vymkne veřejné kontrole.
Návrh koaličních poslanců na změnu zákona o střetu zájmů je faktickým dotažením původního cíle lex Babiš, aby politici nemohli vlastnit či ovládat média, a to ani prostřednictvím vehiklu zvaného svěřenské fondy. Zákaz vlastnit média se má nově vztahovat na skutečného majitele, nikoli na ovládající osobu jako doposud, o jejíž definici se Babiš pře s celou Evropou. Termín si autoři vypůjčili ze zákona o legalizaci výnosů z trestné činnosti, kde je skutečný majitel definován jako fyzická osoba, která je koncovým příjemcem alespoň v rozsahu 25 % z celkového majetkového prospěchu obchodní korporace.
Návrhem se rovněž přímo zakazuje převod postavení skutečného majitele nebo majetkové účasti veřejného funkcionáře na osobu blízkou či osobu, s níž by jednal ve shodě. Tady autoři zjevně mysleli na Moniku, jak ale upozorňují vládní legislativci, zvolené řešení zakazuje takovým osobám jakékoliv nabytí vlastnictví médií, což by mohl být nepřiměřený zásah do jejich ústavních práv. Na dodržování zákona má dohlížet Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran, který nepodléhá jmenovací a odvolávací pravomoci ze strany moci výkonné. Potíž tak trochu je, že se jedná o úřad se zcela jiným zaměřením a působností.
Zásadní nedostatek návrhu lze však spatřovat zejména v jeho výlučném zaměření na rozhlasové nebo televizní vysílání a tištěná média. Jakoby internetová média, která dnes přebírají mediální otěže, ani neexistovala. Namísto nich bude regulace dopadat třeba na dětské tištěné časopisy. V případě poslance Babiše to znamená, že se bude muset mimo jiné zbavit tištěné MF Dnes, dětských Omalovánek Moudré Sovy, zatímco iDNES.cz si ponechá. Tato chyba je už v platném znění zákona, ale v případě novely, která si klade za cíl odstranit její nedůslednost, by se dala logicky očekávat náprava.
Zákon o střetu zájmů je ve sněmovně skoro tak oblíbený jako zákon o platu a dalších náležitostech ústavních činitelů. Jen za minulé volební období bylo ve sněmovně šest návrhů na jeho novelizaci, z nichž byl přijat pouze jediný. Vedle vlastnictví médií se proto návrh zaměřil i na hojně diskutovanou osobní působnost zákona. Zejména hnutí Starostové má setrvalý problém s tím, že zákon dopadá na neuvolněné starosty, místostarosty a radní, kteří musí do majetkových přiznání uvádět své veškeré příjmy, a to i příjmy, které jsou ve společném jmění manželů či manželek nebo společníků ve firmách.
Přepálená transparentnost se na vsích, kde každý zná každého, stala vítaným zdrojem závisti a pomluv. Lidé s majetkem větším než malým, zde raději nikam nekandidují. Novela z dosahu zákona vyjímá alespoň neuvolněné místostarosty a členy rady obcí s „běžnými“ a pověřenými obecními úřady. Také nahlížení do Centrálního registru oznámení návrh omezuje nutností podat si zpětně identifikovatelnou žádost.  Když se může veřejně vysvlékat funkcionář, mělo by být aspoň zřejmé, kdo jej svléká, aby nedocházelo ke zneužívání informací třeba k trestné činnosti.
Foto + Zdroj: redakce e-news


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama