Apogeo
Reklama

Projekt „Skype obhajoba“ úspěšně funguje téměř dva roky ve všech věznicích

15.02.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Projekt „Skype obhajoba“ úspěšně funguje téměř dva roky ve všech věznicích

Před téměř dvěma lety Česká advokátní komora a Vězeňská služba ČR spustily projekt Skype obhajoba, který umožnil všem advokátům komunikovat s jejich vězněnými klienty vzdáleně. Tuto jedinečnou možnost komunikace urychlil v roce 2020 nouzový stav.
„První pilotování projektu jsme zahájili již v lednu 2020 ve vazebních věznicích Liberec a Brno. Pandemie covidu-19 celou realizaci projektu akcelerovala a již v dubnu roku 2020 bylo vybaveno čtrnáct věznic potřebnou technikou. Momentálně projekt úspěšně pokračuje ve všech věznicích. V rámci našeho vyhodnocení projektu musím konstatovat, že tato forma komunikace nejenže umožňuje ušetřit finanční náklady
a eliminovat bezpečnostní rizika, ale také podstatnou měrou může eliminovat průnik infekčních onemocnění do věznic,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby ČR
brig. gen. Mgr. Simon Michailidis, MBA.
Téměř dvouleté fungování projektu Vězeňské služby ČR a České advokátní komory je hodnoceno veskrze kladně, a to jak ze strany bezpečnostního sboru, tak advokátů.
Ani v době vyhlášení nouzového stavu a omezení či úplného zákazu návštěv ve věznicích nebyla přirozeně dotčena práva vězněných osob na kontakt a komunikaci s obhájci. Pro bezpečnější a často i rychlejší komunikaci byla navíc Vězeňskou službou ČR ve spolupráci s Českou advokátní komorou zřízena alternativní možnost kontaktu obhájce s vězněnou osobou, a to komunikace prostřednictvím běžně dostupné aplikace Skype.
Možnost dálkového hovoru s advokátem je umožněna všem vězněným osobám.
U obviněných vzatých do výkonu vazby podle § 67 písm. b) trestního řádu se postupuje na základě dohody s příslušným orgánem činným v trestním řízení. S tímto způsobem komunikace musí písemně vyslovit souhlas advokát i jeho klient.
Pilotní provoz provedený v prvním čtvrtletí roku 2020 ve čtrnácti věznicích prokázal, že realizace tohoto způsobu komunikace je technicky možná, i za dodržení všech bezpečnostních požadavků, jako je například zajištění důvěrnosti hovoru mezi obhájcem a vězněnou osobou. Obhájcům dálková komunikace umožňuje šetřit čas nutný k cestě do věznice a čekání na předvedení klienta, což v celoročním součtu znamená stovky ušetřených hodin. To se projeví také v úspoře nákladů státního rozpočtu na náhradách pro ex-offo ustanovené obhájce.
„Jsem nesmírně rád, že to, co se kdysi zrodilo jako myšlenka a snaha zjednodušit advokátům přístup ke klientům ve věznicích, se přerodilo do funkčního a hodnotného projektu, který prokázal, že komunikace s klienty v dnešní době již nutně nevyžaduje dlouhé cestování do věznice a čekání na předvedení klienta. Rozvoj této formy komunikace je dílem otevřeného a nadšeného přístupu České advokátní komory
a Vězeňské služby ČR, který považuji za příkladný. Nadále však nesmíme zapomínat, že videokonferenční forma komunikace je doplňkem pro komunikaci osobní a slouží efektivně jen tam, kde to dovoluje její obsah“, míní garant projektu Skype obhajob za Českou advokátní komoru, pražský advokát JUDr. Jiří Novák ml., který je s dosavadním vývojem projektu velmi spokojen a doufá, že bude zdárně pokračovat i po překonání pandemie. „Ostatně, původní důvod jeho vzniku byl mimopandemický. Jen jsme reagovali na aktuální situaci, kdy se videokonferenční jednání stávají čím dál častějšími v běžné komunikaci, takže nebyl důvod, aby se nestala normálem i ve vězeňství,“ dodal.
Vězeňské službě ČR přináší tato forma komunikace úspory omezením dílčích úkonů spojených se zajištěním osobního vstupu osob do věznic a do jisté míry i eliminuje případná zdravotně-bezpečnostního rizika. V dnešní době, kdy by exponenciální šíření koronaviru ve věznicích mohlo mít nedozírné následky, je snížení rizika nákazy zásadní. V současné době již každá věznice disponuje prostory vybavenými potřebnou technikou. Věznice se vždy spojuje, na základě rezervace, s advokátem. Obvyklá doba videohovoru trvá zhruba hodinu a probíhá bez účasti příslušníků bezpečnostního sboru.
I přesto, že pro stávající formu spolupráce a provádění „videohovorů“ advokátů není legislativní změna nezbytná, chce Vězeňská služba ČR Ministerstvu spravedlnosti navrhnout legislativní zavedení pravidel pro obdobnou dálkovou komunikaci vězněných osob s osobami blízkými, pracovníky Probační a mediační služby, neziskovými organizacemi, pracovníky veřejného ochránce práv a dalšími.
Elektronická komunikace je nedílnou součástí našeho života a v tomto konkrétním případě se osvědčila jako efektivní a rychlá náhrada osobní návštěvy obhájců
a advokátů vězněných osob ve věznicích. V době nouzového stavu v ČR bezesporu přispěla k prevenci a eliminaci potenciálního přenosu nákazy covidu-19.
Úspěšnost projektu postaveného na spolupráci Vězeňské služby ČR a České advokátní komory lze doložit počtem uskutečněných kontaktů v letech 2020 a 2021. Od zahájení projektu v roce 2020 bylo uskutečněno celkem 5 381 videohovorů mezi vězněnými klienty a advokáty, proto je Skype obhajoba projektem, který chtějí obě instituce i nadále společně budovat a rozvíjet.
Statistika projektu rozepsaná na jednotlivé položky počet obviněných, odsouzených a chovanců, kteří využili v roce 2021 Skype obhajobu.     

Sledované období 2021 Počet obviněných Počet odsouzených Počet chovanců Celkový počet videohovorů
Leden 92 191 0 326
Únor 91 179 1 303
Březen 146 222 2 449
Duben 115 205 1 343
Květen 99 225 2 354
Červen 73 216 1 367
Červenec 71 161 0 253
Srpen 56 137 1 214
Září 58 185 1 265
Říjen 60 207 2 300
Listopad 91 189 2 314
Prosinec 87 181 2 292
Celkem 1039 2298 15 3780

 Foto: Pixabay
Zdroj: ČAK, VS ČR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama