e-news.cz - kurzy
Reklama

Újma může vzniknout i před zahájením trestního stíhání

31.01.2022, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Újma může vzniknout i před zahájením trestního stíhání

Posunutí možnosti domáhat se náhrady škody za nesprávný úřední postup nebo soudní rozhodnutí ještě před zahájením trestního stíhání je podle advokátů, které oslovil EM, průlomové. Rozhodl tak Ústavní soud v případu, kdy stěžovateli zemřela manželka v době, kdy byl teprve policií přešetřován.

Advokáti se ale zároveň shodují v tom, že jde o extrémní případ.
Ústavní soud vyhověl stížnosti, v níž byl stěžovatel trestně stíhán od června roku 2005 do června roku 2007, kdy bylo trestní řízení skončeno usnesením Okresního soudu v Znojmě, a věc byla předána Městskému úřadu ve Znojmě, neboť se nejednalo o trestný čin, ale pouze o možný přestupek. Přičemž správní orgán následně rozhodl o odložení, protože odpovědnost za přestupek zanikla. Stěžovatel se v souvislosti s nezákonným trestním stíháním domáhal náhrady majetkové i nemajetkové újmy.  
Obecné soudy v projednávané věci uzavřely, že se jakékoli kroky orgánů činných v trestním řízení před vydáním usnesení o zahájení trestního stíhání nemohly negativně projevit v osobní sféře stěžovatele a nemůže k nim být při posuzování odpovědnosti státu za vadný výkon veřejné moci přihlíženo. Rozhodný okamžik v této souvislosti spojují až se zahájením trestního stíhání, což je sice významný milník trestního řízení, se kterým jsou spojeny příslušné právní následky, avšak samotné usnesení o zahájení trestního stíhání nelze posuzovat izolovaně bez okolností, jež k jeho vydání vedly.
Podle ÚS ale v případu rozhodl že spojují-li obecné soudy odpovědnost státu za újmu způsobenou jednotlivci v trestním řízení striktně s vydáním usnesení o zahájení trestní stíhání, aniž by s ohledem na specifické okolnosti věci zohlednily negativní následky způsobené mu v přípravné fázi trestního řízení, postupují v rozporu s čl. 36 odst. 1 Listiny základních práv a svobod příliš formalisticky a nesouladně se smyslem a účelem odpovědnosti státu za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci podle čl. 36 odst. 3 Listiny základních práv a svobod. „Stát nelze a priori zbavit jeho odpovědnosti strohým konstatováním, že v době, kdy nastaly negativní události v životě stěžovatele, ještě nebylo vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání,“ konstatuje se v rozsudku.
„Nález Ústavního soudu lze v obecné rovině pozitivně kvitovat. Jde o průlomové rozhodnutí v tom smyslu, že doposud bylo judikaturou dovozováno, že nemajetkové újmy se lze domáhat pouze tehdy, bylo-li ve věci zahájeno trestní stíhání,“ komentuje člen představenstva ČAK Lukáš Trojan. Uvedenou judikatorní doktrínu citovaným rozhodnutím Ústavní soud podle Trojana narušil, když konstatuje, že při zachování restriktivního přístupu lze při existenci výjimečných okolností přiznat nemajetkovou újmu i v případech kdy trestní stíhání zahájeno nebylo, tedy trestní věc se nacházela v procesním stadiu prověřování. Osobně považuje Trojan předmětné rozhodnutí Ústavního soudu za rozhodnutí podporující trend, kterým se ubírá judikatura i teorie, tedy že stát je povinen nést odpovědnost a restituovat újmu, kterou svým občanům působí v podobě nezákonného trestního stíhání nově i v případě excesivního prověřování. „Ze zkušenosti svých klientů vím, že už samotné prověřování i trestní stíhání je pro každého člověka mimořádnou psychickou zátěží. Psychická zátěž se umocňuje hrozbou odsouzení či dokonce hrozbou uložení trestu odnětí svobody. Následky psychického tlaku vyvíjeného na klienty, kteří čelí trestním řízením, jsou rodinné problémy často ústící v rozpady rodin, existenční problémy, ztráty zaměstnání možnosti výdělku, společenská difamace. Bohužel často si trestní řízení vybírá daň v podobě zdravotních komplikací vedoucí až k fatálním následkům.“
V případě, že je trestní řízení ať již v jakékoliv fázi, nedůvodné či dokonce šikanózní či uměle prodlužované, je zcela na místě, aby stát důstojně odškodnil své občany. Bohužel výše částek poskytovaná v rámci nemajetkové újmy dobrovolně státem je symbolická a rozhodně nepůsobí jako reflexe následku, který stát způsobil. Lze jen doufat, že stávající politická reprezentace naplní programové prohlášení vlády a přijme odpovědnost za bezdůvodně narušené a poškozené lidské osudy, míní Trojan.
S odůvodněním rozhodnutí Ústavního soudu se ztotožňuje i místopředseda ČAK Petr Toman, domnívá se však, že v daném případě šlo o natolik specifický případ (sebevražda manželky čtyři dny před zahájením trestního stíhání), že se v budoucnu mnoho podobných případů vyskytovat nebude. Ostatně i sám Ústavní soud na specifičnost tohoto případu poukazuje, a dodává, že nález nekonstituuje univerzální právo každého jednotlivce domáhat se náhrady újmy proti státu jen proto, že vůči němu bylo zahájeno trestní řízení a že se musel podrobit s tím souvisejícím běžným úkonům orgánů činných v trestním řízení. „Na druhou stranu závěr Ústavního soudu o tom, že výše peněžitého zadostiučinění za újmu vzniklou nezákonným trestním stíháním nesmí být pouze symbolická, musí zcela splnit kompenzační funkci, přičemž má zohledňovat i případnou újmu vzniklou před zahájení trestního stíhání, je důležitý a bude jím v budoucnu jistě často argumentováno.“
Jak vysvětluje místopředseda ČAK Tomáš Sokol, je to další kolo letitého sporu o rozsah náhrady nemajetkové újmy. V tomto případě jsou zvlášť důležité tři závěry Ústavního soudu. Jednak ten meritorní, tedy to, že ve výjimečných případech je nutno hradit i újmu způsobenou úředním postupem před zahájením trestního stíhání. Dále Ústavní soud hovoří o potřebě zasadit poskytnutí přiměřeného zadostiučinění do kontextu současného „mediálního světa“. „Dosavadní soudní praxe spočívá v zásadním odmítání náhrady újmy způsobené zveřejněním informace o trestním stíhání (až na velmi vzácné výjimky) s tím, že stát není odpovědný za to, co media publikují,“ vysvětluje Sokol. „Stát, resp. soudy jen neochotně přiznávají částky, o kterých by se dalo uvažovat jako o alespoň přijatelné reparaci. A poměrně často v této problematice dochází k posunu až na základě nálezu Ústavního soudu.“
Foto: Pixabay
Zdroj: Dušan Šrámek

Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama