Stavebnictví pokračuje v mírném růstu, ztrátu z předchozích let ale stále nedohnalo

09.01.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Stavebnictví pokračuje v mírném růstu, ztrátu z předchozích let ale stále nedohnalo

České stavebnictví pokračuje v mírném růstu, stavební produkce v listopadu minulého roku podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostla o dvě procenta. Může za to hlavně nízká srovnávací základna, protože index stavební produkce byl v předchozím roce 2020 velmi nízký.

Ve srovnání s předchozím měsícem říjnem zůstala listopadová stavební produkce na stejné úrovní. Stavebnictví táhne vzhůru hlavně pozemní stavitelství poháněné mimo jiné bytovou výstavbou. V listopadu se v celém Česku začalo stavět celkem 3202 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 14,7 procenta. Naopak dokončených bytů ubylo o 10,7 procenta.
O první místo v bytové výstavbě se přetahuje Praha a Středočeský kraj. Zatímco v hlavním městě se během loňského listopadu začalo stavět 413 bytů, střední Čechy jich v jedenáctém měsíci loňského roku zahájily 593. Prvenství za jedenáct měsíců loňského roku si však stále drží hlavní město s 6780 byty zahájenými v rámci zcela nové výstavby. To je nejvíce za 16 let, tedy od roku 2005. S mírným odstupem je na druhém místě Středočeský kraj s 6 444 nově zahájenými byty. Na třetím místě už je s výraznou ztrátou Jihomoravský kraj, kde se během jedenácti měsíců loňského roku začalo stavět 4431 nových bytů. Pod tisícovou hranicí zůstal jediný kraj – Karlovarský. Zde stavební firmy loni zahájily stavbu jen 683 nových bytů. Zatímco v Praze převažuje výstavba bytových domů, ve všech ostatních krajích táhnou bytovou výstavbu rodinné domy.
Z hlediska dokončených bytů patří průběžné první místo Středočeskému kraji, kde ČSÚ eviduje od začátku loňského roku do konce listopadu v rámci nové výstavby 5193 dokončených bytů, když v listopadu vzrostlo toto číslo o 471 bytů. Čtyři z pěti dokončených bytů ve středních Čechách připadá na rodinné domy. Praha je s odstupem a 4294 dokončenými byty druhá, přičemž díky listopadovému přírůstu 643 dokončených bytů ztrátu mírně snížila. Třetí místo s 3482 dokončenými byty patří Jihomoravskému kraji. Méně než tisíc bytů se loni do konce listopadu dokončilo hned ve třech krajích – Karlovarském (493 bytů), Libereckém (676 bytů) a Ústeckém (944 bytů).
Statistická čísla vypadají na první pohled pozitivně, ale při bližším zkoumání odhalíme určitá úskalí. Například meziměsíční srovnání ukazuje, že se růst v podstatě zastavil. Teprve následující měsíce nám ukáží, zda jde pouze o výjimku nebo první náznak změny trendu. Obávám se druhé varianty, pro kterou mluví nekončící růst cen stavebních prací a materiálu i vývoj celé české ekonomiky, která se bude muset vyrovnat s vysokou inflací i končícími vládními podpůrnými programy.
Podobně kriticky bychom mohli rozebrat také bytovou výstavbu. Je sice pěkné, že se v Praze loni průběžně začalo stavět nejvíce nových bytů za hodně dlouhou dobu, ale spíš než nějakou systémovou změnou je to způsobené tím, že se po neuvěřitelných průtazích podařilo dotáhnout do konce povolování mnohých projektů. V tom má zcela jistě nezpochybnitelnou pozitivní roli náměstek primátora Petr Hlaváček a jeho tým, nicméně legislativní překážky i přes loňské přijetí nového stavebního zákona stále přetrvávají, stejně jako nedostatek pozemků vhodných pro bytovou výstavbu způsobený vyčerpaným zastaralým územním plánem.
Ani tento nárůst bytové výstavby nedokáže dohnat kumulované ztráty z předchozích let. Aby se ceny nových bytů dostaly alespoň na nějakou přijatelnou úroveň a dokázala se pokrýt poptávka po novém bydlení, muselo by se jen v Praze dokončovat každý rok deset tisíc bytů. K tomuto číslu máme pořád hodně daleko a bohužel si nemyslím, že se k němu jen tak brzo dostaneme.
EVŽEN KOREC, Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.
Foto: Pixabay
Zdroj: EKOSPOL a. s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Buřinka zlevňuje nezajištěné úvěry o 0,7 procentního bodu

13.01.2024, Autor: red

Stavební spořitelna České spořitelny snižuje od 12. ledna 2024 sazby u nezajištěných úvěrů, a to celkem o 0,7 procentního bodu. Sazba Úvěru od Buřinky nově činí 6,69 % při tříleté fixaci a 7,19 % po celou dobu splácení.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama