Apogeo
Reklama

Rok 2022 přinese kyberútoky na mobilní peněženky, kryptoměny i sofistikované deepfake podvody

07.01.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rok 2022 přinese kyberútoky na mobilní peněženky, kryptoměny i sofistikované deepfake podvody

Check Point Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), přední světový poskytovatel kyberbezpečnostních řešení, zveřejnil bezpečnostní předpověď pro rok 2022, která upozorňuje na hlavní kybernetické hrozby, kterým budou organizace čelit. Kyberzločinci budou i nadále zneužívat pandemii COVID-19 a více se zaměří také na deepfake, kryptoměny nebo mobilní peněženky.


Check Point varuje i před útoky na dodavatelské řetězce, protože nedostatečně monitorované prostředí kyberzločincům nahrává. Odstrašujícím příkladem by měl být známý útok na dodavatelský řetězec SolarWinds nebo sofistikované útoky na dodavatelské řetězce společností Codecov a Kaseya. Kyberzločinci použili ransomware REvil k infikování více než 1 000 zákazníků společnosti Kaseya a požadovali výkupné ve výši 70 milionů dolarů za poskytnutí dešifrovacích klíčů všem postiženým zákazníkům. To jen dokazuje, o jak vážný problém se jedná už nyní, přičemž lze předpokládat rostoucí trend.
V roce 2022 dojde také k nárůstu úniků dat a organizace i vlády vyjde náprava škod na ještě více peněz. V květnu 2021 zaplatil americký pojišťovací gigant hackerům výkupné ve výši 40 milionů dolarů. Jednalo se o smutný rekord, který ale bude v roce 2022 pravděpodobně opět překonán.
Kyberbezpečnostní předpověď na rok 2022:

  • Návrat fake news a dezinformačních kampaní: V průběhu roku 2021 se šířily dezinformace o koronavirové pandemii a očkování. V roce 2022 budou kybernetické skupiny nadále využívat fake news kampaně k různým phishingovým útokům a podvodům.
  • Nárůst kybernetických útoků na dodavatelské řetězce: Poroste počet útoků na dodavatelské řetězce a vlády budou přijímat nové předpisy, které pomohou zmírnit rizika. Vlády budou zároveň hledat možnosti spolupráce se soukromým sektorem i dalšími zeměmi, aby se zlepšila identifikace hackerských skupin na globální i lokální úrovni.
  • Kybernetická studená válka: Zlepšená infrastruktura a technologie umožní teroristickým skupinám a politickým aktivistům prosazovat své záměry a provádět sofistikovanější a rozsáhlejší útoky. Kybernetické útoky budou stále častěji využívány jako zástupné konflikty k destabilizaci zemí na celém světě.
  • Úniky dat budou větší a nákladnější: K únikům dat bude docházet častěji a ve větším měřítku a náprava škod bude pro organizace i vlády nákladnější než kdykoliv v minulosti. V květnu 2021 zaplatil americký pojišťovací gigant hackerům výkupné ve výši 40 milionů dolarů. V roce 2022 můžeme bohužel očekávat ještě vyšší částky.
  • Kryptoměny v centru pozornosti: Peníze jsou stále častěji virtuální, proto bude ochrana před krádežemi a manipulací s bitcoiny a altcoiny hrát zcela zásadní roli. Útoky na kryptopeněženky se totiž stále množí a hackeři hledají nové a nové způsoby, jak k těmto zdrojům proniknout.
  • Útoky na mobilní zařízení: I růst obliby mobilních peněženek a mobilních platebních přitahuje pozornost kyberzločinců, kteří upraví své taktiky a techniky, aby využili závislost uživatelů na mobilních zařízeních.
  • Zranitelnosti v mikroslužbách: Poskytovatelé cloudových služeb (CSP) přijímají architekturu mikroslužeb, takže se útoční snaží stále častěji hledat zranitelnosti, které by mohli využít k útokům na CSP.
  • Deepfake technologie v rukou kyberzločinců: Falešná videa a zvuky jsou stále sofistikovanější, proto je lze použít jako kyberzbraně pro manipulaci s názory, cenami akcií nebo k ještě závažnějším akcím. Kyberzločinci se pomocí deepfake útoků budou pokoušet získat přístup k citlivým datům a přístupovým údajům.
  • Vzestup penetračních nástrojů: V roce 2021 byla každý týden zasažena ransomwarem každá 61. organizace. Útočníci budou i nadále cílit na společnosti, které si mohou dovolit platit výkupné, a ransomwarové útoky budou v roce 2022 ještě sofistikovanější. Hackeři budou častěji využívat i penetrační nástroje, které jim umožní přizpůsobit útoky v reálném čase.

„V roce 2021 kyberzločinci zneužívali témata spojená s koronavirovým očkováním, volbami a prací z domova. Zaměřili se na dodavatelské řetězce ve snaze způsobit maximální škody. Sofistikovanost a rozsah kybernetických útoků bude i nadále bořit rekordy a očekáváme masivní nárůst ransomwarových a mobilních útoků. Organizace by se měly zajímat, co přijde, aby se mohly proti budoucím hrozbám správně chránit. Je potřeba použít proaktivní přístup a nenechat nic bez dohledu a ochrany, protože hackeři tvrdě potrestají každou chybu a nedůslednost,“ říká Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu v kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.
Foto: Pixabay
Zdroj: Check Point Software Technologies


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Útoky přes kurýrní služby i úřady. Hackeři jdou pořád blíž k lidem

07.02.2024, Autor: red

Když se kyberbezpečnostní experti antivirové firmy ESET dívají do statistik technologických útoků za poslední dva tři roky, můžou podat různé zprávy. Jejich data ukazují, že Česko se navzdory různým pochybám stalo vyspělou ekonomikou se vším všudy, čelí totiž útokům stejné míry a závažnosti jako jakékoliv západní země.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama