e-news.cz - kurzy
Reklama

Průzkum kyberbezpečnosti firem: Každá pátá firma čelila útoku

08.01.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průzkum kyberbezpečnosti firem: Každá pátá firma čelila útoku

Z průzkumu pro poradenskou skupinu Moore Czech Republic vyplývá, že zhruba každá pátá firma v tuzemsku čelila v posledních třech letech kybernetickému útoku. Zásadní dopad takového útoku na své fungování zaznamenalo dvacet jedna procent z nich.

Pouze čtvrtina oslovených společností se však snaží problémům předcházet pomocí auditů a testování své IT bezpečnosti. Přesto více než polovina firem považuje své zabezpečení za dostatečné. Dvě třetiny považují za nutné se kyberbezpečnosti věnovat více než doposud.
Přestože je téměř šedesát procent průzkumem oslovených společností zcela závislých na počítačích a přístupu k internetu, a necelá třetina firem je na nich závislá alespoň částečně, jen polovina z nich považuje své zabezpečení za dostatečné. Informační a komunikační technologie jsou běžnou součástí chodu většiny firem. V posledních letech výrazně vzrostlo riziko jejich napadení, během kterého může dojít nejen ke zneužití informací, ale také k celkovému ochromení firmy.
Hrozba kybernetických útoků, které mohou mít mnoho podob, by se neměly podle odborníků podceňovat. Většina společností řeší problém kyberbezpečnosti až reaktivně, poté, co nastane nějaký problém. Základem je co nejdříve kompletně zabezpečit přístup k elektronickým datům a zajistit ochranu před jejich neoprávněnou manipulací. Z výsledků průzkumu plyne, že pouze třetina firem, které v posledních 3 letech čelily kybernetickému útoku, odhalila hackerský útok hned v zárodku a eliminovala jej. Firmy si přitom rizika uvědomují, polovina se tématu kyberbezpečnosti věnuje na úrovni vedení společnosti. Zhruba dvě třetiny vědí o tom, že si silnější IT ochrana vyžádá vyšší investice. Investice do prevence jsou zpravidla výrazně nižší než případné náklady spojené s řešením útoku.
Odborníci z poradenské skupiny Moore Czech Republic upozorňují, že navzdory rozšířenému povědomí o rizicíc je přístup firem k zabezpečení před kybernetickými útoky chladný. Z průzkumu vyplývá, že jen čtvrtina dotázaných firem se snaží předcházet útokům pomocí auditů a testování. Pokud firmy věnují preventivně pozornost své kybernetické bezpečnosti, je možné odklonit až 90 % možných útoků. Firmy mohou díky auditům analyzovat rizika, identifikovat možné hrozby, stanovit si zranitelnost a přijmout opatření, která pomohou ke zvládání nebezpečných situací, jež by paralyzovaly chod firmy. Při auditech se také hledí na to, aby všechny procesy byly nastavené dle legislativních pravidel a firma kromě útoku nečelila i možným sankcím vyplývajícím například ze smluvních vztahů, ale i ochrany osobních údajů.
MARTIN LISTOPAD, ředitel společnosti DoxoLogic spadající do skupiny Moore Czech Republic.
Foto: Pixabay
Zdroj: Insighters


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama