e-news.cz - kurzy
Reklama

Průzkum Hofmann: Firmy letos šlápnou do digitalizace HR s cílem odlehčit přetíženým personalistům

15.01.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průzkum Hofmann: Firmy letos šlápnou do digitalizace HR s cílem odlehčit přetíženým personalistům

Letošní rok bude rokem digitalizace HR procesů, v nadcházejícím období se jí chce začít věnovat až osmdesát tři procent personalistů.

Kompletně digitalizované HR procesy mají dosud pouze necelé čtyři procenta firem, a to i přesto, že digitalizace procesů ulehčuje práci přetíženým pracovníkům, redukuje papírovou administrativu a nabízí rychlejší řešení úkolů. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Hofmann Personal, který byl zrealizován v rámci seminářů HR Point pořádaných ve spolupráci s agenturou CzechInvest.
V posledních letech se dostávala do povědomí spíše digitalizace výrobních procesů. Nedostatek lidí, pandemická omezení a rychlý vývoj moderních technologií ale akcelerovaly zavádění inovací a automatizace i do personálních služeb a náborového procesu firem. Pandemie výrazně urychlila vývoj a implementaci těchto procesů až u třetiny firem. Standardem jsou již například elektronické výplatní lístky, naopak elektronické schvalování dovolených a pracovních cest nebo zaměstnanecké webové portály jsou však často ještě ve vývoji.
Digitalizace jako důležitá součást HR
Z průzkumu vyplývá, že osmdesát tři procent personalistů bere digitalizaci jako důležitou součást HR, pro zbylých sedmnáct procent naopak představuje spíše noční můru. Z benefitů personalisté zmiňovali především méně papírování, úsporu času i nákladů, větší efektivitu, přehlednost a celkové zrychlení jejich práce. Negativně vnímali digitalizaci v HR zejména personalisté, kteří měli obavu z nutnosti získání nových kompetencí a s tím spojené povinnosti absolvovat nutné školení a také určitý pocit odosobnění. Firmy dosud digitalizaci často odkládali, jelikož byli přetížené objemem práce a neměli tak čas na potřebná školení související se zaváděním tohoto procesu. Situace už je ale neúnosná a stále více firem se do digitalizace hodlá pustit. Tato časová i finanční investice se jim ale v budoucnu vrátí.
Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců je nejčastěji digitalizovanou oblastí
Kompletně digitalizované HR procesy mají necelé čtyři procenta dotazovaných. Alespoň část procesů má zdigitalizováno čtyřicet jedna procent personalistů, dalších třicet devět procent pak jen nutné minimum a téměř šest procent s digitalizací ještě nezačalo. Nejčastěji digitalizovanou oblastí je vzdělávání a rozvoj, dále pak nábor nových zaměstnanců a s ním spojený onboarding. Naopak proces odchodu zaměstnanců, tedy tzv. offboarding, je nejméně digitalizovanou částí HR oddělení. Velkým potěšením pro nás je, že více než devadesát čtyři účastníků našich seminářů uvedlo, že je naše prezentace motivovala s digitalizací jejich HR oddělení začít.
GABRIELA HRBÁČKOVÁ, ředitelka personální agentury Hofmann Personal
Foto: Pixabay
Zdroj: Target PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama