e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Na přihlášení k paušální dani zbývá živnostníkům pár dní

08.01.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Na přihlášení k paušální dani zbývá živnostníkům pár dní

Na přihlášení k paušální dani zbývá živnostníkům už jen pár dní. Letos je třeba přihlásit se do 10. ledna. O co se vlastně jedná?

Živnostníci, kteří se přihlásí do paušálního režimu, neplatí případné zálohy na daň z příjmů, zálohy na sociální ani zdravotní pojištění samostatně. Tyto platby mají už obsažené v jedné měsíční platbě, tzv. paušální dani. Pro rok 2022 je její výše stanovena na 5 994 korun.
Paušální daň je určena pro živnostníky s obratem do milionu korun. Zní to hezky, dá se tím ušetřit, ale ne vždy je paušální daň ideální řešení. Rozhodně ne tehdy, když chcete v následujících dvou až třech letech žádat o hypotéku nebo stávající hypotéku refinancovat u jiné banky.
Banka má totiž povinnost u hypotéky (nejen u nové, ale i u refinancování) ověřit příjem žadatele. U živnostníků se nejčastěji příjem dokládá daňovým přiznáním za poslední dva roky. V případě paušální daně ale daňové přiznání nepodáváte, a tak banky tápou, jak zodpovědně ověřit příjem klienta.
Metodiku zatím zveřejnilo minimum bank. Předpokládá se, že žadatel bude muset dokládat daňovou evidenci, poslední daňové přiznání (k paušální dani se dá přihlásit až od ledna 2021, takže zatím by žadatel měl mít k dispozici daňové přiznání za rok 2020) a výpisy z podnikatelského účtu za 12 měsíců. Přesto výpočet příjmů může vyjít hůř, než když klient doloží klasické daňové přiznání. Problém nastává i u živnostníků, kteří mají příjem v hotovosti a nebudou moct doložit historii plateb výpisem z účtu.
Pokud tedy zvažujete paušální daň, ale máte v plánu řešit hypotéku, počkejte radši ještě jeden rok, než bude jasno, jakou strategii ověřování banky zvolí, a zda vůbec budou tyto klienty financovat.
EVA HINGAROVÁ, Head of Finance v SFG holding
Foto: Pixabay
Zdroj: HustáKomunikejšn s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňové přiznání za rok 2023. Co se oproti roku 2022 změnilo?

15.03.2024, Autor: Z blogosféry

Změny v daňovém přiznání za uplynulý rok se týkají především limitů a hodnot daňových úlev. Zvyšuje se například limit příjmů, při kterém už platí povinnost podat daňové přiznání, a to z 15 000 na 50 000 Kč.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Blíží se roční zúčtování daně. Na co nezapomenout, a které slevy letos čerpáte naposledy

02.02.2024, Autor: Z blogosféry

Do 15 února musí zaměstnanci požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně. V tomto termínu by měli do účtárny dodat podklady, které je opravňují k nárokování slev. O školkovné nebo slevu na studenta přitom můžete žádat naposledy. Slevu na manželku budete moci uplatnit i za rok 2024, ale podmínky pro čerpání se zpřísní. 

Dejte si pozor na nesprávné podání kontrolního hlášení

15.09.2023, Autor: red

Nejvyšší správní soud (NSS) se ve svém rozsudku 6 Afs 150/2021 ze dne 25. 8. 2022 zabýval lhůtou pro podání kontrolního hlášení v případě, že jej plátce daně z přidané hodnoty podá v nesprávné formě (např. ve formátu pdf. nebo emailem) a to v řádné lhůtě pro podání kontrolního hlášení.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Fassmann: Copak pro nás připravuje koalice v oblasti daní? 

29.03.2023, Autor: Martin Fassmann

V souvislosti s takzvanou nápravou veřejných financí, což při aktuálním pohledu na vývoj státního rozpočtu stále silněji zní spíše jako eufemismus, se kupodivu o jedné složce tohoto „napravování“ hovoří stále zastřeněji. Ano, jde o zvyšování daní.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Brigáda a sleva na manželku

30.09.2022, Autor: red

V případě, že druhý z manželů nemá vlastní rozhodné roční příjmy vyšší než 68 tisíc korun, potom lze za celý rok 2022 uplatnit daňovou slevu ve výši 24 840 korun. Jaký vliv na uplatnění slevy měla případná letní brigáda?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama