e-news.cz - kurzy
Reklama

Knihobot přepisuje rekordy. Vyrostl o 315 procent, dosáhl na obrat sedmdesát šest milionů korun a míří do zahraničí

25.01.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Knihobot přepisuje rekordy. Vyrostl o 315 procent, dosáhl na obrat sedmdesát šest milionů korun a míří do zahraničí

O knihy z druhé ruky je zájem. Největší knižní secondhand Knihobot v loňském roce rozeslal 450 tisíc knih a vyrostl o rekordních 315 procent. Dosáhl na obrat sedmde milionů Kč, zaujal investory a opět se umístil v žebříčku nejrychleji rostoucích firem Deloitte.

A v růstu chce firma pokračovat, v letošním roce chystá vstup na slovenský a německý trh. Svými úspěchy ukazuje, že oblast re-commerce skrývá významný potenciál.
Za uplynulý rok 2021 Knihobot.cz dosáhl na obrat sedmdesát šest milionů korun, díky čemuž vzrostl o neuvěřitelných 315 procent oproti předchozímu roku a potvrdil tak své prvenství na trhu s knihami z druhé ruky. I proto jej společnost Deloitte zařadila do žebříčku 50 nejrychleji rostoucích firem v regionu CEE. V rámci českých firem obsadil dokonce dvanáctou příčku. Celkem se mu podařilo prodat téměř půl milionu knih, za které dodavatelům vyplatil přes třicet milionů korun.
Investice Mitonu, nové prostory i růst týmu ajťáků
K růstu firmy pomohl také vstup investiční skupiny Miton, která na jaře koupila 30% podíl firmy za patnáct milionů. Díky tomu mohl Knihobot.cz investovat do nových prostor, pořídit větší sklad a zvýšit své kapacity. Třikrát větší prostory získané na jaře pak rozšířili ještě na dvojnásobek koncem roku. Větší sklad znamená větší výběr. Zákazníci tak mohou každý den vybírat z více než 150 tisíc titulů. Rozšiřovat Knihobot nemusel jen prostory, ale i tým programátorů a dalších specialistů. Nábor nepolevuje a Knihobot stále hledá další developery a zkušené lidi, kteří pomohou se zahraniční expanzí.
Knihobot se zaměřuje na literaturu mladší 30 let a jeho fond se stále omlazuje. Našel si tak místo mezi knihkupectvími, kterým pomalu začíná konkurovat.
„Postupně se nám daří vychovávat čtenáře k tomu, že není nutné knihy hromadit a že každý bychom měli mít v knihovně hlavně knihy, které máme rádi a dělají nám radost,” vysvětluje Kristýna Hladíková, marketingová ředitelka Knihobotu. „V polovině loňského roku jsme udělali velký čtenářský průzkum, který nám potvrdil, že Češi jsou velcí čtenáři, kteří rádi knihy pošlou dál, ale zároveň ocení pohodlnost a jednoduchost celého procesu prodeje knihy.”
A že si čtenáři, posílající knihy dál, služeb Knihobotu cení dokazuje i jejich počet, který se v roce 2021 vyšplhal až na 15 700. A pokud by se z každého zákazníka, kterých je za letošní rok 120 tisíc stal i dodavatel, bude muset Knihobot pořídit další sklady.
Nejčtenější Hartl s Třeštíkovou, zájem je i o populárně naučnou literaturu
Nejvíce otáčeným autorem za rok 2021 byl Patrik Hartl se svými knihami Okamžiky štěstí a Nejlepší víkend. Nejotáčenější autorkou se stala Radka Třeštíková s knihami Bábovky a Tajemství. Dalšími žádanými knihami jsou Souostroví Gulag, Harry Potter nebo populárně naučné knihy Konec prokrastinace, Důmyslné umění jak mít všechno u pr**le nebo Čtyři dohody. Tyto tituly najdou své nové čtenáře během pár týdnů a lidé, kteří se rozhodnou je poslat dál, je dobře zpeněží.
Re-commerce roste dvacet krát rychleji 
Svým úspěchem Knihobot ukazuje, že re-use téma je víc než aktuální a udržitelný byznys má budoucnost. „Pokud chceme ulevit přehřáté ekonomice a unavené přírodě, bez cirkulárního retailu se v budoucnu neobejdeme,” říká Dominik Gazdoš, zakladatel Knihobotu. „Jde jen o to změnit myšlení lidí a naučit je využívat věci, které by dosud jinak vyhodily.”  Že se tato myšlenka stává trendem dokazuje i každoročně stoupající počet uživatelů sdílených služeb a prodej pre-owned zboží. Podporu má především u mladých, což potvrzují i data Knihobotu, kde lidé do 35 let tvoří většinu zákazníků. A jelikož obchodníci v re-commerce rostou 20krát rychleji než širší maloobchodní trh, Knihobot má před sebou ještě velký potenciál.
Letos na Slovensko a do Německa
Celkově by firma chtěla v roce 2022 dosáhnout na obrat přes 300 000 milionů a prodat 2 miliony knih. Zároveň v příštím roce míří Knihobot na Slovensko, kde dosud fungoval přes český web. „Na Slovensku už máme tisíce zákazníků, ale s kompletně slovenským webem bude i náhodným návštěvníkům jasné, že naše služba plnohodně funguje i na Slovensku,” upřesňuje Dominik Gazdoš. V plánu je také vstup na německý trh. Na českém trhu pak Knihobot plánuje zavedení knihoboxů, do kterých by lidé mohli nejen odevzdávat knihy, které nechtějí, ale zároveň si zde vyzvedávat i své objednávky. Knihobot tak v letošním roce bude zase všem o kousek blíž.
Nejlépe prodejné knihy za rok 2021

  1. Okamžiky štěstí, Patrik Hartl
  2. Nejlepší víkend, Patrik Hartl
  3. Bohatý táta, chudý táta – Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne, Robert Kiyosaki
  4. Něžná náruč rodičů, Eva Kiedroňová
  5. Konec prokrastinace, Petr Ludwig
  6. Harry Potter a prokleté dítě, J. K. Rowlingová
  7. Malý pražský erotikon, Patrik Hartl
  8. Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le, Mark Manson
  9. Čtyři dohody. Kniha moudrosti starých Toltéků, Miguel Ruiz
  10. Padesát odstínů temnoty, E. L. James

 Foto: Pixabay
Zdroj: FYI Prague


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Káranský vodovodník ovládne okolí Káranské Úpravny. Přijďte si zasportovat a pobavit se! 

17.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace připravily pro fanoušky vodárenství, cyklistiky a pěší turistiky sportovně charitativní akci pod názvem Káranský vodovodník. Akce proběhne v sobotu 18. května 2024 v Káraném od 10 do 17 hodin. Její součástí je cyklojízda, výlet pro pěší, prohlídka Úpravny vody Káraný a doprovodný program zaměřený na vodárenskou osvětu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ministr Síkela slavnostně uvedl Jana Michala do funkce generálního ředitele agentury CzechInvest

10.04.2024, Autor: red

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dnes v prostorách agentury CzechInvest slavnostně uvedl do funkce nového generálního ředitele Jana Michala. Během tiskového brífinku zmínil nejen klíčovou úlohu agentury v podpoře investic, podnikání a inovací posilujících českou ekonomiku, ale i potřebu zachytit aktuální trendy světové ekonomiky a využít je ve prospěch budoucí konkurenceschopnosti Česka.

Praha umístí na vodárenské objekty fotovoltaické elektrárny  

10.04.2024, Autor: red

Na patnácti vodárenských objektech po celém území hlavního města a v Káraném se letos objeví fotovoltaické elektrárny. Jako první byly panely instalovány v areálu vodojemu Rokle v Modřanech. Pražské vodovody a kanalizace zajistí umístění fotovoltaliky na šesti objektech. Kromě Modřan také na vodojemech a čerpacích stanicích ve Velké Chuchli, Vyhlídkách, Malvazinkách, Vidouli a Úpravně vody Káraný. Celkový objem investic dosáhne 10,5 miliónu korun.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Tisková zpráva k zahájení osvětové akce ČESKO BĚŽÍ MODŘE

13.03.2024, Autor: red

(Za sklem o. s., Praha, 12.3.2024) Česko Běží Modře představuje nové pojetí osvětové akce u příležitosti Světového dne zvýšení povědomí o autismu v České republice. Akce je pořádána formou zážitkového charitativního běhu, který společnost EVENT media s.r.o. (organizátor akce) koncipovala v modré barvě, symbolizující komunikaci, jednu ze zásadních bariér vzájemného porozumění lidí na spektru autismu s okolím.

PVK nabídnou prohlídku laboratoří s rozborem vody zdarma

04.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace připravily na sobotu 23. března den otevřených dveří ve svých akreditovaných laboratořích. Ty se nacházejí v Dykově ulici 3 na Vinohradech, vstup je přes Zákaznické centrum PVK.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Na skvěle ošetřené pivo už i do malých měst a „nepivních“ podniků. Hvězdu sládků získalo v Česku přes 800 provozoven

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Již 836 tuzemských hospod a restaurací se pyšní oceněním Hvězda sládků za perfektní péči o čepované pivo. Od roku 2019, kdy Plzeňský Prazdroj cenu uděluje, stoupl počet „hvězdných“ hospod 2,5krát. Mezi stálicemi je téměř 200 restaurací, které drží Hvězdu sládků nepřetržitě od samého počátku.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama