e-news.cz - kurzy
Reklama

Jde pojistit sníh a platí mi pojistka ve vesmíru? Seznam věcí, které jsou pro pojišťovny oříšek

05.01.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jde pojistit sníh a platí mi pojistka ve vesmíru? Seznam věcí, které jsou pro pojišťovny oříšek

Pojištění auta, chaty nebo dovolené bere většina lidí jako samozřejmost, nad kterou se dlouho nezamýšlí. Jsou ale oblasti, kde je to s pojištěním složitější. Pracovníky na infolinkách občas zaskočí dotazy na pojištění zranění z býčích zápasů nebo ze skákání po střechách domů.

Srovnejto.cz společně s několika pojišťovnami dalo dohromady seznam těch nejzajímavějších věcí, se kterými si v letošním roce musely poradit.
Lety na koštěti a závody po domech
Pro sportovce by pojištění mělo být samozřejmostí. U rekreačních sportů se lidé pojistí online a za pár minut. „Přísně individuálně se ale řeší extrémní výkony, jako je lezecké zdolávání výškových budov nebo extrémní letecké akrobatické závody,“ vyjmenovává mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová. „Netradičních sportů v posledních letech přibývá, a tak pojišťovny pravidelně rozšiřují speciální seznamy, na kterých je možné najít řadu sportovních odvětví, o nichž mnozí zatím nikdy neslyšeli,“ říká Martin Daneš, ředitel divize pojištění Srovnejto.cz. V seznamu některých pojišťoven se tak objevuje například famfrpál – míčová hra na koštěti inspirovaná příběhem o Harrym Potterovi, nebo jetpack – létání s tryskovým batohem na zádech.
Není dům jako dům
Přestože domy a domácnosti patří k nejčastěji pojišťovaným produktům, ne každá střecha nad hlavou musí být pojistitelná. „Nepojišťujeme například stromové domy, protože jejich naceňování je velmi obtížné,“ říká mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovová. Stejný problém je podle ní s jurtami nebo budovami ve špatném technickém stavu. Naopak bunkry ale u pojišťoven projít mohou. „Vytvářeli jsme nabídku pro spolek milovníků historie, který si jeden z bunkrů koupil. Pokud se v něm trvale nebydlí, bereme ho jako rekreační stavbu,“ dodává Kateřina Lorincová, produktová manažerka z Direct pojišťovny. Pokud jste se rozhodli celý rok bydlet na hradě, pojistí vám pojišťovna vaše historické bydlení jako rozlehlý rodinný dům. Jen musí mít střechu, okna, a navíc si za pojištění klient pořádně připlatí.
Počasí neporučíš
Zimní sportovní akce, které se neobejdou bez sněhu, jsou pro pořadatele pokaždé rizikové. „Například s akcemi, které jsou na sněhu přímo závislé, pořadatelé u pojišťoven většinou nepochodí. Pokud nejsou vyhlídky na sníh dostatečné a náhradní řešení, jako třeba umělé zasněžování nebo přeprava sněhu z jiného místa, je nejisté, musejí nést organizátoři riziko sami,“ říká Josef Matějovič, Head od Marketing Srovnejto.cz. Kromě sněhových podmínek je stejně tak nepojistitelný vítr. „Řešili jsme reálnou situaci, kdy nebylo možné pojistit výpadek mezinárodních závodů ve skocích na lyžích, které ohrožoval právě silný vítr,“ potvrzuje za UNIQA pojišťovnu mluvčí Svobodová.
Problémový Picasso
Obrazy a umělecká díla nedozírné hodnoty jsou pro pojišťovny také oříšek. „Pojišťovny kladou velký důraz na zabezpečení domácnosti, případně akce, kde je dílo vystavováno.,“ vysvětluje Martin Daneš ze Srovnejto.cz. Eva Svobodová z UNIQA dodává, že je navíc potřeba využít pro přepravu specializovanou společnost na tento druh transportů. I tak se ale do pojistky nevejdou všechna díla. „Strop v této oblasti činí 5 milionů korun. Obraz od Picassa za 179,4 milionu dolarů bychom tudíž do pojištění nepřijali my ani žádná jiná z českých pojišťoven,“ vysvětluje Lorincová z Directu.
Houstone, potřebuji pojistit
Pojištění satelitů v kosmu je v poslední době globálním problémem. Kolem Země putují zbytky starších těles a další šrot, který ohrožuje funkční satelity, a vesmír se tak stává přeplněným. Družice jsou velmi nákladné a riziko jejich kolize příliš vysoké. O něco lépe jsou na tom například tryskáče. I u nich ale musejí majitelé zapátrat na trhu po pojišťovně, která se na pojištění těchto dopravních prostředků specializuje. I přesto, že v České republice existuje řada kosmických programů, s takovými poptávkami se zatím setkávají spíše pojišťovny v zahraničí.
Foto: Pixabay
Zdroj: Srovnejto  


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jaké připojištění se vyplatí pro cestování do zahraničí?

22.11.2023, Autor: red

Cestování do zahraničí je vzrušujícím dobrodružstvím, při kterém objevujeme nové kultury a prožíváme spoustu zážitků. Také však s sebou nese určitá rizika. Proto je důležité si před cestou sjednat správné cestovní pojištění, které kryje náklady v případě nečekaných zdravotních komplikací a dalších nepříjemných událostí. Za zvážení také stojí, zda se vám nevyplatí některé připojištění k cestovnímu pojištění, které kryje další možná rizika související s cestováním.

Nepodceňujte pojištění domácnosti 

18.10.2023, Autor: Z blogosféry

Krádež, požár nebo třeba povodeň. To jsou jen některé příčiny, které vás mohou připravit o majetek a způsobit vám tak i milionové škody. Jak je lze nahradit? Pomůže vám pojištění domácnosti.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Novela zákona o povinném ručení

05.09.2023, Autor: Z blogosféry

ČR mění podmínky kvůli sjednocení pravidel s ostatními státy EU podle takzvané motorové směrnice. Změny v novele zákona o povinném ručení jsou vnímány jako krok k větší bezpečnosti na silnicích a k ochraně poškozených v případě dopravních nehod.

Pojišťovny se musí otáčet. Vyřizování událostí se zrychluje díky digitalizaci 

10.08.2023, Autor: red

Rychlost vyřizování pojistných událostí patří mezi klíčové faktory ovlivňující spokojenost klientů s pojišťovnami. Tuzemský trh je poměrně konkurenční, a tlak na rychlé vyřizování je proto značný. Souhrnně pojišťovny řeší až tisíce případů denně, rychlost likvidace je přitom ostře sledovaná metrika.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Porucha nebo odtah vozu na dovolené v zahraničí? Povinné ručení ani havarijní pojištění často nestačí

01.07.2023, Autor: Z blogosféry

Jen do Chorvatska, Itálie, Rakouska a na Slovensko se loni podívalo přes dva miliony Čechů. Nejčastěji tam vyrazili autem. Průměrné stáří osobních vozidel v ČR je přitom šestnáct let, což je o čtyři roky více než v celé Evropské unii. Většina starších aut má navíc sjednané pouze povinné ručení, u kterého není asistence v zahraničí žádná nebo je jen základní. Proto je před cestou důležité asistenční služby ověřit, případně si sjednat připojištění vozidla po dobu dovolené.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Při pořízení fotovoltaických panelů nezapomeňte na jejich pojištění  

30.05.2023, Autor: red

V souvislosti se složitou situací na energetických trzích v ČR prudce roste zájem o fotovoltaiku. A to na všech úrovních, tj. od malých instalací na střechách rodinných domů přes větší projekty na střechách průmyslových hal, nákupních center či veřejných budov až po velké pozemní fotovoltaické elektrárny.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama