e-news.cz - kurzy
Reklama

Fanta: České firmy patří ve využívání online prostředí k nejlepším v Evropě

24.01.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Fanta: České firmy patří ve využívání online prostředí k nejlepším v Evropě

Práce na dálku se nyní zřejmě stává běžnou součástí pracovního života. V roce 2021 umožňovalo zaměstnancům alespoň částečně pracovat z domova šedesát procent podniků a více než polovina firem pravidelně komunikovala skrze online platformy.

Nejnovější data ČSÚ potvrzují předpoklad, že pandemie využití digitálních technologií ve firmách skutečně urychlila.
Český statistický úřad (ČSÚ) každoročně zveřejňuje publikaci s názvem „Využívání informačních a komunikačních technologií v podnikatelském sektoru“ a spolu s ní také celou paletu dat z oblasti připojení k internetu v českých firmách, on-line nákupech nebo používání internetu věcí a umělé inteligence. V letošním roce ale přibyly dva zcela nové sledované indikátory: „Zkušenosti podniků s bezpečnostními incidenty souvisejícími s ICT“ a „Využívání možností práce na dálku“.
Zřejmě nás příliš nepřekvapí, že práci na dálku využívali v největší míře zaměstnanci ze segmentu telekomunikačních činností (šedesát devět procent zaměstnanců v odvětví), dále zaměstnanci mediálního sektoru (padesát devět procent) nebo zaměstnanci z odvětví informačních technologií (padesát tři procent). Naopak nejméně zaměstnanců pracujících z domova bylo dle předpokladu v odvětí stravování a pohostinství (dvě procenta), v textilním a obuvnickém průmyslu (tři procenta) nebo v ubytování (pět procent). O něco zajímavější je fakt, že možnost práce na home-office je dominantou největších firem, resp. těch s více než 250 zaměstnanci (devadesát šest procent). Naopak nejméně práci z domova umožňovaly malé firmy s 10-49 zaměstnanci (padesát tři procent).

Podniky s 10 a více zaměstnanci v ČR umožňující zaměstnancům pracovat z domova

Zdroj: ČSÚ

Pandemie zároveň přinutila řadu zaměstnavatelů pravidelně využívat online komunikační platformy. Téměř pětina podniků s 10 a více zaměstnanci uvedla, že tyto komunikační nástroje začala využívat až v roce 2020 v souvislosti s pandemií. Konkrétně sedmnáct procent malých firem, třetina středně velkých subjektů a čtyřicet procent velkých podniků s více než 250 zaměstnanci. I v tomto ohledu je online komunikace dominantou největších podniků a míra jejího využití klesá s velikostí firmy.

Podniky s 10 a více zaměstnanci v ČR využívající online komunikační platformy (2021)

Zdroj: ČSÚ

Druhá zcela nová sledovaná kategorie „Zkušenosti s bezpečnostními incidenty spojenými s ICT“ může být do jisté míry spjatá právě s širokým přechodem do online prostředí. S alespoň jedním kybernetickým útokem se totiž v průběhu roku 2020 setkalo celkem čtrnáct procent podniků s deseti a více zaměstnanci, přičemž nejčastějším důsledkem incidentu byla dočasná nedostupnost ICT služeb.
A v jakém aspektu České firmy vynikají v rámci mezinárodního srovnání? „Potěšující je, že v nabídce některých pokročilých webových funkcí jsou podniky v Česku vysoce nad evropským průměrem. Například možnost zadat online objednávku či rezervaci nabízela v roce 2021 v Česku celá třetina firem. Jde o třetí nejvyšší podíl ze zemí EU,“ komentuje situaci Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.
Bude zcela jistě zajímavé sledovat výsledky šetření také v následujících letech, kdy se ukáže zda se možnost home-office a širší využití digitálních technologií stala skutečně běžnou součástí pracovního života. Respektive v jakých odvětvích tato možnost přetrvala ve větší míře a kde naopak méně. Stejně důležité bude ale také důkladné vzdělávání zaměstnanců a zvyšování povědomí o rizikách vzdáleného připojení. Globální předpovědi totiž hovoří o dalším exponenciálním nárůstu kybernetických incidentů a je nesmírně důležité být na tento trend připravený.
MICHAEL FANTA, analytik CETA, výzkumný pracovník UJEP
Foto: Pixabay
Zdroj: ČSÚ, Michael Fanta


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama