e-news.cz - kurzy
Reklama

Dva ze tří zaměstnanců hodlají letos požádat o zvýšení platu

26.01.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dva ze tří zaměstnanců hodlají letos požádat o zvýšení platu

Velká část firem se musí pro letošní rok připravit na vyšší nároky zaměstnanců. Požádat svého zaměstnavatele o přidání peněz plánuje téměř čtyřicet procent zaměstnanců. Více než desetina pak bude chtít přidat nebo navýšit benefity a umožnit hybridní pracovní režim.

Naopak jen výjimečně budou zaměstnanci letos žádat o povýšení a o zavedení podpory za očkování proti covidu. Vyplývá to z Barometru zaměstnanců společnosti Up Česká republika mezi více než 1000 respondenty z tuzemských firem.
Nový Barometr zaměstnanců ukázal, že rostoucí náklady domácností a očekávané utahování opasků se promítají i do požadavků, které budou mít lidé pro letošní rok na své zaměstnavatele. Třicet devět procent zaměstnanců si tak plánuje říct v zaměstnání o více peněz. Požádat o přidání se přitom chystají především muži, lidé s více podřízenými a obecně také lidé z Moravy.
„Mnoho firem je však aktuálně na hranici svých mzdových možností a navíc se obává dalšího vývoje pandemie i růstu ostatních nákladů, ať už jde o ceny energií nebo materiálů,“ popisuje Stéphane Nicoletti, CEO společnosti Up Česká republika, a dodává: „Zároveň si však firmy s ohledem na stav pracovního trhu potřebují zaměstnance udržet. Lze proto očekávat, že se jim budou snažit vyjít alespoň částečně vstříc a hledat možnosti, jak zaměstnancům přilepšit.“
Benefity v závěsu
Druhým nejčastěji zmiňovaným požadavkem zaměstnanců pro rok 2022 bude podle Barometru navýšení firemních benefitů. Právě ty mohou poskytnout zaměstnancům dodatečné prostředky například na hrazení volnočasových aktivit či zdravotních potřeb. „Domácnosti se snaží s ohledem na nejistou situaci více šetřit a škrty v rodinném rozpočtu se často týkají právě volnočasových aktivit, a to nejen u generace rodičů, ale i dětí. Benefity jim tak mohou pomoci udržet vyhrazený rozpočet právě na koníčky,“ dodává Nicoletti.
Kromě navýšení stávajících benefitů se požadavky zaměstnanců mohou týkat i přidání zcela nových benefitů. Aktuálně je i s ohledem na pandemii v kurzu zejména péče o duševní zdraví. „Skrze naší kartu eBenefity začali mnozí zaměstnavatelé v rámci benefitů nabízet možnost konzultace s psychologem online nebo různá školení a kurzy technik ke zvládání stresu. Zejména u manažerských pozic pak evidujeme růst zájmu o koučink,“ popisuje Petra Prchlíková, obchodní ředitelka Up ČR.
Když práce, tak hybridně
Třetí nejfrekventovanější poptávkou zaměstnanců bude letos umožnění hybridního pracovního režimu. Tedy takového režimu, který umožní zaměstnanci pracovat jak z domova, tak i v místě zaměstnání, v závislosti na aktuální situaci a potřebách zaměstnance. I tento požadavek může však pro zaměstnavatele znamenat dodatečné náklady.
„Zaměstnavatelé většinou těmto žádostem vycházejí vstříc, málokdy si ale uvědomují, že hybridní režim znamená i nové náklady. Může jít o náklady na využívání vlastního notebooku nebo mobilního telefonu, spotřebovaná data, ale třeba i o zvýšenou spotřebu energií při práci z domova. Čím dál tím více se přitom z trhu ozývá, že i s hrazením těchto nákladů by měl pomoci zaměstnavatel,“ popisuje Prchlíková.
Jídlo nad vzdělání
Z dalších požadavků zmiňují zaměstnanci navýšení podpory stravování. Zájem o něj je dokonce častější než o navýšení podpory vzdělávání. To může souviset i s prudce rostoucími cenami obědů. Zatímco zaměstnanci dnes dostávají nejčastěji příspěvek na stravování ve výši okolo 100 korun, průměrné ceny obědů se pohybují výrazně výše.
Růstu příspěvku na stravování by mělo pomoci i aktuální navýšení daňově optimální hodnoty stravenky. Ta činí podle současné vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí už 150 korun. „Účelové příspěvky na stravování patří stále k nejoblíbenějším benefitům. Jedním z důvodů je daňové zvýhodnění, díky kterému jsou až o polovinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu,“ říká Prchlíková.
Očkování a povýšení na okraji zájmu 
Na okraji zájmu zaměstnanců je naopak podpora za očkování proti koronaviru. Žádat o ni plánuje v letošním roce jen pět procent zaměstnanců. Ještě méně budou letos zaměstnanci usilovat o získání vyšší pracovní pozice. O povýšení plánují požádat jen tři procenta respondentů.
Foto: Pixabay
Zdroj: INTENSITY


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama