e-news.cz - kurzy
Reklama

České e-shopy dále porostou. Musejí však počítat s profesionalizací a náročnějšími zákazníky

25.01.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
České e-shopy dále porostou. Musejí však počítat s profesionalizací a náročnějšími zákazníky

Poslední dva roky, poznamenané pandemií koronaviru, přinesly českým e-shopům nebývalý růst. Tržby za loňský rok překonaly hranici 200 miliard korun a v meziročním srovnání vzrostly o čtrnáct procent. Podaří se vysoké tempo růstu udržet i letos?

Podle odborníků k tomu má sektor české e-commerce dobře nakročeno díky profesionalizaci svého fungování a vylepšování zákaznického servisu.
Pro zákazníky se za poslední dva roky stalo nakupování na internetu výrazně komfortnější. Nikdy předtím neměli k dispozici tak širokou nabídku e-shopů, které nikdy nenabízely tolik služeb a také možností a rychlostí doručení zboží. Množství peněz, které lidé v internetových obchodech utratí, tak roste rychlým tempem.
Internetové obchody sice mají ve srovnání s kamennými prodejnami složitější cestu k získání důvěry konzervativnějších zákazníků, ale naprostá většina z nich si uvědomuje, že je to nezbytná podmínka úspěchu. E-shopy proto dělají vše pro to, aby se přizpůsobily jejich potřebám a udělaly z nakupování co nejkomfortnější zážitek.
„Zákazník má nejlepší vztah s těmi e-shopy, kde se mu nejlépe a nejrychleji nakupuje, kde je spokojený s nabídkou a procesem objednání, kde mu zboží dojde rychle a bezpečně zabalené a kde třeba dostane i něco navíc, ať už v podobě dárku, nebo nadmíru skvělého zážitku z celého nákupu,“ říká Jiří Rostecký, zakladatel největší české platformy pro vzdělávání podnikatelů MladýPodnikatel.cz.
Od punku k profesionalizaci
Pandemie sice přivedla na internet spoustu nových zákazníků a e-shopům z mnoha segmentů zvýšila tržby, současně jim ale ukázala i nedostatky v jejich řízení. E-shopy tak stále více pracují na optimalizaci interních procesů, inteligentním finančním řízení, investují do technologií a na své klíčové pracovní pozice se snaží přivádět co nejzkušenější lidi.
Už to přestávají být amatérské firmy a postupně se profesionalizují. „Rychle rostoucí společnosti se dostaly do fáze, kdy už nemohou být řízeny punkově a amatérsky, ale musejí se více věnovat interním procesům, budovat vnitřní hierarchii a zavádět principy řízení, které známe z větších a zkušenějších firem,“ dodává Rostecký.
Rekordní tržby mohou e-shopy letos opět překonat
Podle výkonného ředitele Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jana Vetyšky se obchodníkům díky flexibilitě a touze vyjít zákazníkům vstříc podařilo velmi dobrý servis zajistit i v nejvypjatějších momentech pandemie. I díky tomu si české e-shopy loni připsaly rekordní tržby ve výši 223 miliard korun. „Předpokládáme, že i v následujících letech budou české e-shopy dále zvyšovat objem prodejů. Věřím, že se nadále budeme z pohledu meziročního růstu pohybovat nad hranicí deseti procent,“ komentuje Vetyška.
S tím, jak jsou moderní technologie čím dál uživatelsky přístupnější a jak si lidé zvykají na internetu nakupovat nové druhy zboží, se další růst e-commerce očekává celosvětově i po odeznění pandemie koronaviru.
Podle investora Jiřího Hlavenky, který se zaměřuje na projekty v oblasti informačních technologií, se překážky bránící rozvoji e-commerce daří úspěšně překonávat. „Je to například potřeba zboží vidět, držet je v ruce a vyzkoušet, což platí hlavně u oděvů, obuvi a designových výrobků, a dále třeba obtížnost dodávek zboží s nároky na čerstvost, tedy potravin. Některé jsou spíš překážkami mentálními, jiné se postupně překonávají i technicky,“ myslí si Hlavenka.
Růst ovlivní náklady na mzdy a inflace
S nákupním chováním Čechů však ještě může zahýbat inflace, která letos podle odhadu Ministerstva financí může překročit osm procent. Pro e-shopy bude rovněž výzvou nevyhnutelné zvyšování platů zaměstnanců, které se odvíjí od lednového navýšení minimální mzdy. „V médiích uslyšíme o inflaci a růstu platů, které budeme umět jako firmy kompenzovat pouze v případě, že nám to zákazníci svým nákupním chováním umožní. Jediným naším zdrojem, z něhož zaměstnance platíme, jsou obchodní marže,“ upozorňuje podnikatel Petr Kasa, jenž stojí za úspěšným e-shopem Pilulka.cz. Podle něj může být pro rozvoj české e-commerce limitující také schopnost získat dostatek kvalitního personálu.
Tabulka: Vývoj prodejů internetových obchodů v letech 2017–2021:
2017    115 mld.
2018    135 mld.
2019    155 mld.
2020    196 mld.
2021    223 mld.
Zdroj: APEK, Heureka.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama